Araştırmacılar, kıtlığa maruz kalmakla ilişkisi olan hiperglisemi (kan şekeri yüksekliği) riskindeki artışın, gelecek nesillere geçtiğini bildirdi.
Sonuçları "American Journal of Clinical Nutrition" dergisinde yayımlanan çalışmada, Çin'deki Brown Üniversitesi ve Harbin Tıp Üniversitesinden kamu sağlığı araştırmacıları, Çin'de 1959 ve 1961 yılları arasında yaşanan kıtlıktan etkilenen 3 binden fazla kişiyi ve çocuklarını inceledi.
Hem hiperglisemi hem de tip 2 diyabet türlerinin gelişim sürecine ışık tutan çalışmada, hem kıtlık zamanında yaşamış hem sonrasında doğmuş kişilerden kan örnekleri alındı. Çalışmaya katılan çocuklardan bazılarının anne-babası, bazılarının yalnızca bir ebeveyni kıtlığa maruz kalmışken, bazılarının ise hiçbir ebeveyni kıtlıktan etkilenmemişti.
Çalışmada, kıtlık yıllarında gebe olan 983 kişi arasından yüzde 31,2'sinde hiperglisemi ve yüzde 11,2'sinde tip 2 diyabet hastalığı görüldü.
Kıtlık bittikten hemen sonra bin 85 kişi arasında hiperglisemi tekrarlanma sıklığı yüzde 16,9 ve tip 2 diyabet tekrarlanma sıklığı yüzde 5,6 olarak belirlendi.
Araştırmacılar cinsiyet, sigara, fiziksel aktivite, kalori tüketimi ve vücut kütle indeksi gibi etkenleri kontrol altında tutarak kıtlığa maruz kalmanın 1,93 kat daha fazla hiperglisemi olma ve 1,75 kat daha fazla tip 2 diyabet olma riskine neden olduğunu ortaya koydu.
Her iki ebeveyni de kıtlığa maruz kalan yeni neslin hiperglisemi riskinin devam ettiği görülürken, genel olarak ikinci kuşakta, hiperglisemi tekrarlama sıklığı, ebeveynlerden hiçbiri kıtlığa maruz kalmayan 332 kişi için yüzde 5,7, babası kıtlığa maruz kalan 251 kişi için yüzde 10, annesi kıtlığa maruz kalan 263 kişi için yüzde 10,6 ve her iki ebeveyni de kıtlığa maruz kalan 337 kişi için yüzde 11,3 olduğu belirtildi.
Araştırmacılar, iki ebeveyni de kıtlığa maruz kalan kişilerin, ebeveyni kıtlığa maruz kalmayan kişilere göre 2,02 kat daha fazla hiperglisemi oranına sahip olduğunu ifade etti.
Son Dakika › Güncel › Kıtlık Gelecek Nesillerin Metabolizmasını Etkiliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?