Kol Kırığıyla Gittiği Hastanede Ölen Yiğit İçin Adli Tıp'ın Farklı Raporuna Tepki - Son Dakika
Güncel

Kol Kırığıyla Gittiği Hastanede Ölen Yiğit İçin Adli Tıp'ın Farklı Raporuna Tepki

Kol Kırığıyla Gittiği Hastanede Ölen Yiğit İçin Adli Tıp\'ın Farklı Raporuna Tepki

Samsun'da kırık sol kolu yüzünden gittiği özel hastanede yaşamını yitiren 5 yaşındaki Yiğit Yakup Sarı'nın ölüm nedeni ve ölümünde kusurluların tespitiyle ilgili İstanbul 1'inci Adli Tıp İhtisas Kurulu tarafından 3 rapor verildi.3.5 yıldır 3'ncü...

15.01.2013 11:17

Samsun'da kırık sol kolu yüzünden gittiği özel hastanede yaşamını yitiren 5 yaşındaki Yiğit Yakup Sarı'nın ölüm nedeni ve ölümünde kusurluların tespitiyle ilgili İstanbul 1'inci Adli Tıp İhtisas Kurulu tarafından 3 rapor verildi. 3.5 yıldır 3'ncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde süren tazminat davasında gelen 3'ncü rapor Sarı ailesini isyan ettirdi. İlk iki raporda Sarı'nın ameliyatına katılan anestezi uzmanın F.B.'nin ihmali olduğu belirtilirken, son raporda ise anestezi uzmanının ameliyatın acil olması nedeniyle kusurlu olmadığı belirtildi.

Samsun'da 20 Ekim 2009'da meydana gelen olayda, Atakum İlçesi'nde oturan 40 yaşındaki Ömer ve 15 yıllık eşi 33 yaşındaki Senem Sarı çiftinin üçüz çocuklarından 5 yaşındaki Yiğit Yakup Sarı, şeker almak için çıktığı mutfak tezgahından dengesini kaybedip düşerek sol kolunu kırdı. Bayındırlık İlkokulu ana sınıfı öğrencisi Yiğit, hemen ailesi tarafından özel bir hastaneye götürüldü. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr.Dr. S.A.A. tarafından muayene edilen Yiğit, aynı gün saat 19.00 sıralarında ameliyat edildi. 1 saat süren operasyonun ardından Yiğit Yakup Sarı normal servise alındı. Ancak, servisteki tedavisi sırasında çocuğun kalbi durdu. Doktorlar tarafından yapılan müdahale ile Yoğun Bakım Servisine alınan Sarı'ya kardiyoloji uzmanı tarafından kalp pili takıldı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen Yiğit Yakup Sarı ameliyattan yaklaşık 22 saat sonra kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

ÖLÜM NEDENİ BELİRLENEMEDİ

Yapılan otopside Sarı'nın kesin ölüm nedeni belirlenemedi. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, savcılık dosyanın İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesine karar verdi. 14 ay sonra İstanbul Adli Tıp Kurulu, Yiğit Yakup Sarı' nın kesin ölüm nedenini açıklayan raporu hazırladı. İstanbul Adli Tıp Kurumu 1'inci İhtisas Kurulunun raporunda, Sarı'nın akciğerlerinde iltihap olduğu, anestezi uzmanının bu durumu farketmemesinin eksiklik olduğu vurgulandı. Raporda, "Buna bağlı olarak anestezi ve ameliyatın yükü sonucu ortaya çıkan oksijensizlik ve gelişen komplikasyonlardan hayatını kaybetti" denildi. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı da İstanbul Adli Tıp Kurulu'nun raporu doğrultusunda ameliyata giren anestezi uzmanı F.B.'nin mesleğinde gerekli dikkat ve özeni göstermediği için taksirle bir kişin ölümüne neden olmak suçundan hakkında iddianame hazırladı. Samsun 3'ncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde ceza davası açıldı.

Öte yandan Sarı ailesi 3'ncü Asliye Hukuk Mahkemesi'ne de hastane ve anestezi uzmanına karşı 140 bin TL'lik maddi ve manevi tazminat davası açtı. Tazminat davası sürecinde zanlıların rapora itiraz etmesi üzerine mahkeme ikinci bir rapor istedi. 25 Nisan 2012'de Adli Tıp Kurulu ilk rapora eklenecek bir husus olmadığı belirtilerek aynı raporu tekrar gönderdi.

MAHKEME ADLİ TIP GENEL KURULUNDAN RAPOR İSTEDİ İSTANBUL ATK CEVAP VERDİ

Zanlıların ikinci rapora da itiraz etmesi üzerine mahkeme bu defa dosyanın Adli Tıp Genel Kurulu'na gönderilip tarafların kusur ve kusur oranlarını belirtir şekilde rapor hazırlanmasına karar verdi. Dosya Adli Tıp Genel Kurulu'na gönderilirken, bu defa İstanbul Adli Tıp Kurulu 1'inci İhtisas Kurulu tarafından mahkeme istemediği halde bir rapor daha gönderdi. 5 Eylül 2012 tarihli 3'ncü rapor bu ay içerisinde taraflara ulaştı. Üçüncü raporunda ilk iki rapor gibi olayı anlatıp ölüm nedenini açıklarken, raporun sonuna, "Küçükte iltihabın mevcut olduğu, anestezi uzmanı tarafından değerlendirme sırasında fark edilmemiş olduğu, bu durumun bir eksiklik olduğu ancak çocukta tespit edilen humerus kırığının acilen ameliyat edilmesi gerektiğinden tanı konulmuş olması durumunda da ameliyatın acil yapılmasının zorunlu olduğu, bu nedenle anestezi, ortopedi uzmanına kusur atfedilemeyeceği oy birliğiyle mütalaa olunur" ifadesi yer aldı.

AYNI KURUMDAN İKİ FARKLI RAPOR

İstanbul Adli Tıp Kurulu 1'nci İhtisas Kurulu'nun gönderdiği üçüncü raporu gören Yiğit Yakup Sarı'nın ailesi ise şoke oldu. Baba Ömer Sarı, aynı kurumdan talep edilmediği halde 3'üncü bir rapor gönderilmesine bir anlam veremediklerini belirterek, "Gelen iki raporda anestezi uzmanı kusurlu bulunduğu 3'ncü raporda kusursuz oldu. Bu işe bir anlam veremedik. Benim oğlum kolu kırık olduğu için hastaneye gitti cenazesini aldık. Kol kırığı yüzünden insan ölür mü? Ciğerlerinde iltihap vardı deniliyor acil vakaydı belirlenemeyebilir deniliyor, bu rahatsızlığını benim bulacak halim yok. Doktorların bulması gerekiyor. Ona göre ameliyat etmeleri gerekir. Bana bu durumu söyleseler belki o hastanede ameliyat yaptırmaz başka bir hastaneye götürürdüm" dedi.

BAŞKA ANNE VE BABALAR EVLAT ACISI YAŞAMASIN

Oğlumun ölümünde doktor ve hastanenin ihmali olduğunu iddia eden Sarı, "Bu ihmali yapanların biran önce cezalandırılmasını istiyoruz. Başka Yiğitler ölmesin istiyoruz. Biz yandık başka anne ve babalar evlat acısı yaşamasın. 3.5 yıl geçti hala yargı süreci devam ediyor. Bırakın karar verilmesini raporlarla boğuşuyoruz. Nasıl oluyor da aynı kurum iki farklı rapor veriyor. Kurumu etkiliyorlar mı bilemiyoruz" diye konuştu.

Konuyla ilgili hem ceza hem de tazminat davaları halen devam ediyor. - Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kol Kırığıyla Gittiği Hastanede Ölen Yiğit İçin Adli Tıp'ın Farklı Raporuna Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement