Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Daire Başkanlığı (KOSGEB) Genel Başkanı Recep Biçer, "Mesleki yeterlilik kurumuna 'KOBİ danışmanı' diye bir meslek tanımlattık. Meslek standardı yayınlandı. Dolayısıyla aile hekimliği gibi bir şey planlıyoruz. Müracaat edip şartları taşıyan, o yeterlilikten geçen KOBİ danışmanlarından bir havuz oluşturacağız." dedi.
Biçer, temaslarda bulunmak için geldiği Bolu'da, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) Bolu Şubesini ziyaret ederek, dernek üyelerine KOSGEB destekleri hakkında bilgi verdi.
Resmi olarak 1990 yılında kurulan KOSGEB'in 2003 yılına kadar KOBİ'lere sadece 14,5 milyon lira destek sağladığını ifade eden Biçer, 2003 yılından bu yana destek miktarının 3,5 milyar lira olduğunu söyledi.
Recep Biçer, KOBİ'lerin Türkiye'deki istihdamın yaklaşık yüzde 75'ini, katma değerin yüzde 52-53'ünü, satışların yüzde 63'ünü, yatırımların yüzde 53'ünü, ihracatın yüzde 56'sını, toplam kredilerin yüzde 26'sını, Ar-Ge harcamalarının yüzde 35'ini elinde bulundurduğunu dile getirerek, "Burada, benim önemsediğim birkaç rakam var. İhracat mesela. KOBİ'ler şayet yüzde 56 değil de ihracatı yüzde 70'e falan çıkartabilirlerse ayakları daha sağlam yere basar diye düşünüyorum. Yine Ar-Ge harcamaları oranının yükselmesi ekonomiyi etkileyecek." diye konuştu.
KOSGEB olarak yeni bir çalışma içinde olduklarının müjdesini de veren Biçer, bu çalışmayla oluşturulacak danışmanlık hizmeti sayesinde işletmelerin ücretsiz bir şekilde yardım alabileceğini belirtti.
Biçer, bu danışmanlara 'KOBİ Danışmanı' ismini verdiklerini ifade ederek, "Mesleki yeterlilik kurumuna 'KOBİ danışmanı' diye bir meslek tanımlattık. Meslek standardı yayınlandı. Dolayısıyla aile hekimliği gibi bir şey planlıyoruz. Müracaat edip şartları taşıyan, o yeterlilikten geçen KOBİ danışmanlarından bir havuz oluşturacağız. Siz işletme olarak ona müracaat ettiğinizde 'Ben böyle bir Ar-Ge projesi yapmak istiyorum. Nasıl yardımcı olabilirsiniz' dediğinizde o size bu çalışmalarda yardımcı olacak ve onun danışmanlık ücretini biz ödeyeceğiz. Aile hekimliği benzeri bir yapı da kısmet olursa oluşturmaya başladık. Tahmin ediyorum bu sene içinde yürürlüğe girebilir." dedi.
Başbakan Binali Yıldırım'ın geçen yılın sonunda açıkladığı bir paketle 15 bin kişinin sıfır faizle 50 bin liraya kadar kredi kullanmasına dönük bir çalışma yaptıklarını anımsatan Biçer, şunları söyledi:
"O paketin devamı çok talep gördüğü için kaynağı 2,5 milyar liraya çıkararak yeni bir uygulama yaptık, yeni başvurular aldık. O da sonuçlandı. Geçen salı günü Başbakanımız sonuçları açıkladı. İlkinde 15 bin olan sayı ikincide 460 bin 167'ye çıktı. 460 bin 167 işletme ve KOBİ'ye salı akşamı itibarıyla başvurularının kabul edildiğiyle ilgili mesajları gönderildi. Bunlardan aşağı yukarı 300 bini bizim veri tabanımızdan belgelerini indirip bankalara gitmeye başlamışlar. Dolayısıyla inşallah destekleme programı sonunda Türkiye piyasasına yaklaşık 11 milyar lira giriş yapacak. Bunun karşılığında biz bankalara 2,5 milyar lira faiz ödemesi yapacağız."
Biçer, konuşmasının ardından kendisini dinleyen işletme sahipleri ve iş adamlarının KOSGEB destekleriyle ilgili sorularını cevapladı.
Son Dakika › Güncel › Kosgeb Başkanı Biçer: 'Mesleki Yeterlilik Kurumuna 'Kobi Danışmanı' Diye Bir Meslek Tanımlattık' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?