(ÖZEL HABER) Makedonya'da, tarımla uğraşan babanın doğuştan yürüme bozukluğu olan oğlu Türkiye'de tedavi edilecek.
Makedonya'da tarım ile uğraşan Süleyman Yakup'un televizyonda izlediği bir haber doğuştan yürüme bozukluğu olan oğlu Özer Yakup'un tedavisi için umut oldu. Benzer aynı hastalığı olan sahip Merve Bal ile ilgili çıkan haberleri duyan baba Süleyman Yakup, oğluyla birlikte Türkiye'ye geldi. Bostancı'daki Romatem Rehabilitasyon Merkezi'ne gelen baba oğul, hastalığın lokomat adlı yürüme cihazıyla tedavi edilebileceğini öğrendi.
Özer Yakup'un babası Süleyman Yakup, "Televizyonda haberlerde izledik. Lokomat robotunu gördük ve tedaviyi Türkiye'de yaptırmaya karar verdik. Daha önce tedavi gören 9 yaşındaki Merve Bal'ı gördük. Bizim çocuğumuz ile aynı hastalığı olduğunu öğrendik. Bu nedenle tedavi için Türkiye'ye geldik. İnşallah oğlum yürüyecek" dedi.
Romatem Hastaneleri Medikal Koordinatörü Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon ise çocuğu muayene ettiğini söyleyerek, "Bu çocuğumu spastik beyin felci dediğimiz yürüme bozukluğu rahatsızlığından dolayı burada bulunuyor. Bu hastalık beyinin doğum sırasında çok kısa bir süre oksijensiz kalması sonucu meydana geliyor. Ülkemizde ortalama binde beş gibi sayıda görülen hastalık, ilk aylarda fark edilmesi güç bir rahatsızlıktır. 6 ay civarında çocuğun oturamadığı veya 1 yaş civarında ayağa kalkıp yürüyemediği zaman fark ediliyor. Aileler böyle bir durumu fark eder etmez hemen bir uzmana müracaat etmeleri gerekir. Hemen uygun bir program ile rehabilitasyona başlanmalıdır. Rehabilitasyon çalışmalarında çok özel bazı yöntemlerin yanında son yıllarda kullandığımız robot teknolojisini de kullanıyoruz. Burada gördüğünüz bu robot yürümeye yönelik olduğu gibi bazı durumlarda kol hareketleri ve tedavileri içinde kullanılıyor ama en yaygın kullanım şekli burada gördüğünüz gibi yürümeye yönelik kullanılıyor. Sistemde bir yürüme bandı ve hastanın iki yanına monte edilerek ayakta durmasını sağlayan bölümler var askılarla vücut ağırlığı istenilen seviyede tutularak yürümeye yardımcı oluyor. Önündeki ekranda ise sanal gerçeklik uygulanarak hastanın çeşitli koşullarda ve arazi koşullarında yürüyen insan figürlerine bakarak birebir oradaki hareketleri yapmaya çalışıyor. Bir yandan görsel bir yandan mekanik komutlarla beyinin normal yürüme şekline alışmasını sağlıyor. Kırk beş dakikalık seanslarla tedavi devam eder. Bu tür hastaların rehabilitasyonunda gerekli sürenin kısaltılmasında çok büyük bir avantaj ortaya çıkmaktadır" diye konuştu. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Küçük Özer'in Umudu Türkiye'de Bulundu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?