Kurban Bayramı, Hayvanları Koruma Günü'ne Denk Geliyor - Son Dakika
Güncel

Kurban Bayramı, Hayvanları Koruma Günü'ne Denk Geliyor

Kurban Bayramı, Hayvanları Koruma Günü\'ne Denk Geliyor

Bu yılki Kurban Bayramı, Dünya Hayvanları Koruma Günü’ne denk geliyor.

25.09.2014 15:49

Bu yılki Kurban Bayramı, Dünya Hayvanları Koruma Günü'ne denk geliyor. Hayvanları Koruma Vakfı Başkanı Fevziye Özkan ve İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, hayvanlara acı çektirmeden ibadet yapılması görüşünde birleşti.

Bu yıl 4 Ekim'de başlayacak olan Kurban Bayramı, Dünya Hayvanları Koruma Günü'ne denk geliyor. Bu durum, hayvanların acı çektirilerek bilinçsizce kesilmelerini akla getirirken; Hayvanları Koruma Vakfı Başkanı Fevziye Özkan ve İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş'ten ortak bir görüşte birleşti. Kurbanlık hayvanların bilinçsizce kesilerek onlara acı çektirilmemesi gerektiğini dilen getiren Özkan ve Yücelmiş, kurban kesimlerinin işini bilen kişiler tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

"ACI ÇEKTİRMEDEN KESİLMELİ"

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nün Kurban Bayramı'nın 1. gününe denk gelmesini talihsizlik olarak yorumlayan Hayvanları Koruma Vakfı Başkanı Fevziye Özkan, bu durumun 40-50 yılda denk geldiğini belirterek, "Bizim İslami bir koşulumuz var buna da karşı değiliz elbette. Ama hayvanlar o kadar kötü koşullarda kesiliyor ki, hayvanlara acı çektiriliyor. Elbette ibadet yapanlara bir şey söyleyemeyiz ama bunu mutlaka dini koşullarda, vicdani koşullarda yapmalarını istiyoruz. Kaçak kesimlerin önlenmesini talep ediyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığına sonuna kadar katılıyoruz. Eğer hayvanlar illa ki kesilecekse acı çektirmeden kesilmelidir" dedi.

"İŞİ BİLEN İNSANLARA TESLİM ETSİNLER"

İzmir Kasaplar Odası Başkanı ise kurbanlıkların mutlaka işinin ehli insanlar tarafından kesilmesi, işi bilmeyenlerin hayvanlara acı çektirmemesi gerektiğini kaydetti. İnsanların hayvanlara saygılı olması gerektiğini ifade eden Yücelmiş şöyle konuştu: "Hayvanların acı çektirmemesi gerekiyor. Bu konuda duyarlı olmalıyız. Hayvanı kurban edecek kişinin hayvanın gırtlağında bıçağı vuracağı yere dikkat etmesi lazım. İyi yerden kesemezse hayvana acı çektirir. Hayvan kesmeyi bilmeyenler kurbanlık kestiği zaman hayvan kesildiği halde kalkıp yürüyebiliyor. Bunları kurban döneminde yaşıyoruz. Ehli insanlar bunu yaparsa bu sıkıntılar olmuyor. İşi bilmeyenler 'biliyorum' diye hayvana eziyet etmesinler. Bilen insanlara teslim etsinler. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nün Kurban Bayramı'nın 1. gününe denk gelmesi enteresan olmuş ama bizim dinimizin gereğidir kurban. Bizim yapmamız gereken tek şey, hayvana acı çektirmeden kurban etmek."

İzmir Kasaplar Odası Kurban Satış ve Kesim Yeri'nde sıkı bir pazarlık sonunda 4 bin 850 liraya kurbanlık dana alan Haydar Yıldız isimli bir vatandaş da kurbanlığı kendisinin kesmeyeceğini belirterek, "Özel kasap getirip kasaba kestireceğiz. Hayvanı yormak Allah'ın emri değil. Kurbanda acı olmaz tatlı olur" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kurban Bayramı, Hayvanları Koruma Günü'ne Denk Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement