Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen "Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Çalışma Grubu 7. Koordinasyon Toplantısı" Balıkesir'in Edremit ilçesinde yapıldı.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir Üniversitesinin ev sahipliğinde, bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, kentin Marmara Bölgesi'nde kalan bölümünün sanayi, Ege Bölgesi'nde kalan bölümünün ise turizm bölgesi olarak planlandığını söyledi.
Son yıllarda Ar-Ge ve inovasyonun sanayi için öneminin daha da arttığını belirten Uğur, "Devir, değişim ve dönüşüm devri. Çok hızlı iletişim kuruluyor, bilgiler çabuk elde ediliyor ve beklentiler yükseliyor. Bu nedenle Ar-Ge ve inovasyon, çok önemli. Çok rekabetçi bir dünyada yaşıyoruz. Kendini yenilemeyen, değişim ve dönüşümü yakalayamayanlar mutlaka devreden çıkıyor." diye konuştu.
Uğur, üniversite-sanayi işbirliğinin önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bandırma Limanı'nı Rotterdam Limanı gibi tasarlamak istiyoruz. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kalkınma Ajansı ve yatırımcılarla Bandırma Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak Rotterdam Limanı'na ziyaretlerde bulunduk. Bandırma'da kurulacak organize sanayi bölgesi ve limanın aynen Rotterdam'daki gibi kümelenme sistemiyle kurulu olmasını istiyoruz. Bu kümelenme sisteminde, bir sanayi tesisinin ürettiği ürün, diğer sanayi tesisinin ham maddesi oluyor. Böyle zincirleme giden, nakliyeden kurtulan, birbirlerinin atık sularından, ısısından istifade eden bir teknoloji oluyor. Bu konudaki çalışmalarımıza devam ediyoruz. İstiyoruz ki bu çalışmaları yaparken üniversitemiz ile bir işbirliği yapalım. Maalesef bunu Türkiye başaramadı, biz de başaramadık ama Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bu toplantıları ve yapılacak toplantılarla bunu başarmayı umuyoruz."
"Balıkesir, önemli bir lojistik merkez"
Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'ne kompozit ham madde üretimi yapan Alman bir firmanın yatırım yapacağını ifade eden Uğur, şöyle devam etti:
"Balıkesir, önemli bir lojistik merkez. Bu yüzden de bir sanayi, ticaret kürsüsü haline geliyor. Biz de Balıkesir'e sanayicinin gelmesi için kentin sosyal hayatını da sanayiciye hazırlayalım istiyoruz. Balıkesir'de kompozit üretimi yapmak isteyen Alman firma, bundan 10 gün önce de kentte incelemelerde bulundu. Buradaki ziyaretlerinde bu sosyal yaşantıyı dile getirdi. Biz de Balıkesir'i planlarken sosyal hayatın yaşanılabileceği bir şehir olarak planlamak istiyoruz. İnsanlar, alışveriş, eğitim, spor, kültürel faaliyetlerine kadar bütün sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilmeli. Belediye, yol, su, kanalizasyon dışında bu sorumlulukları da taşıyor. Biz de bu sorumluluğun idraki içinde planlarımızı yapıyoruz. Balıkesir'e yeni rekreasyon alanlar, sosyal yaşantının olduğu kongre, kültür merkezleri, yeni ticaret alanları kazandırma gayretindeyiz. Üniversite ile yapacağımız çalışmalarla bunu kazandıracağımıza inanıyorum."
Toplantıya Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, ticaret odalarının başkanları, kaymakamlar, belediye başkanları ile çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.
Konuşmaların ardından toplantıya katılan akademisyenler ile kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, görüş alışverişinde bulundu.
Son Dakika › Güncel › Küsi Çalışma Grubu 7. Koordinasyon Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?