Ladik'te Kurulan 300 Yıllık Ahşap Köye Büyükşehir Belediyesi Talip Oldu - Son Dakika
Güncel

Ladik'te Kurulan 300 Yıllık Ahşap Köye Büyükşehir Belediyesi Talip Oldu

Ladik\'te Kurulan 300 Yıllık Ahşap Köye Büyükşehir Belediyesi Talip Oldu

Samsun'un Ladik İlçesi Kaymakamlığı tarafından başlatılan 'Ambarköy Açık Hava Müzesi' projesi kapsamında ilçeye 17, 18 ve 19'ncu yüzyıla ait ahşap ambar, ev ve caminin bulunduğu tarihi bir köy kuruldu.

05.08.2015 16:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'un Ladik İlçesi Kaymakamlığı tarafından başlatılan 'Ambarköy Açık Hava Müzesi' projesi kapsamında ilçeye 17, 18 ve 19'ncu yüzyıla ait ahşap ambar, ev ve caminin bulunduğu tarihi bir köy kuruldu. Projede yüzde 80 fiziki gerçekleşme sağlanırken, Samsun Büyükşehir Belediyesi, tarihi köyün kendilerine tahsis edilmesi için Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne talepte bulundu.

Ladik İlçe Kaymakamlığı köylerde tahıl saklamak amacıyla kullanılan 17, 18 ve 19'ncu yüzyılda yapılmış ahşap ambarları korumak ve gelecek nesillere taşımak amacıyla 2010 yılında harekete geçti. Bu kapsamda ilçedeki ahşap mimari kültürünün yansıtılması amacıyla 'Ambar Köy Açıkhava Müzesi' projesi hazırlandı. Proje kapsamında ilçe merkezine 2 kilometre uzaklıktaki 13 bin 700 metrekare alanda bir köy kuruldu. Köylerde bulunan 22 ahşap ambar toplandı. Ambarların yanı sıra köye mısır serenderi, 3 köy evi ve cami de getirildi. Bunun dışında ahşap ve taş malzemeden döneme ait eserlerin sergileneceği bir müze binası yapıldı. 70 yatak kapasiteli bir hanın da inşaatına başlandı. Köy hayatının aslına uygun şekilde yansıtılması için alan içerisine bir dere, su değirmeni, ekmek fırını, 3 su kuyusu, ahşap çocuk oyun parkı inşa edildi. Köy evlerinden biri okul haline dönüştürüldü. Alanın altyapı çalışmaları için kamu bütçesinden 70 bin TL kaynak aktarıldı. Bunun dışında bütün ahşap yapılar ve köyde bulunan diğer binaların yapımında kullanılan malzemeler yaklaşık 150 kişi ve kurumun hibe desteği ile yapıldı.

Ladik Kaymakamı Mustafa Temiz, Ambarköy Açık Hava Müzesi'nin örnek bir proje olduğunu belirterek "Burayla ile ilgili Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin bir talebi oldu. Buranın kendilerine tahsisi ile ilgili Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne girişimde bulundular. Şu an onay bekliyor. Biz de sürecin sonuçlanmasını bekliyoruz. İlçemiz ve Samsun için çok önemli ve istisnai bir proje. Rağbet görecek genişletilebilecek bir proje" diye konuştu. - Ladiksamsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ladik'te Kurulan 300 Yıllık Ahşap Köye Büyükşehir Belediyesi Talip Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement