MİDHAT ABDULMACİD - Libya'da Değişim Partisi Başkanı Cuma el-Kımati, General Halife Hafter'in Birleşmiş Milletler'in (BM) girişimiyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması'nın geçerlilik süresinin dolduğu yönündeki açıklamasının hiçbir değerinin olmadığını söyledi.
Muammer Kaddafi döneminin önde gelen muhalif isimlerinden Kımati, Libya'daki son gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.
Kımati, General Hafter'in Libya Siyasi Anlaşması'na ilişkin söz söyleme hakkının olmadığını belirterek, "Hafter, Suheyrat Anlaşması'nda bir taraf değildir. Dolayısıyla kendisinin bunu reddetme ya da yorumlama hakkı yoktur." dedi.
"Libya halkı diktatörlük dönemine geri dönmek istemiyor"
Hafter'in Libya'nın tüm bölgelerini tek başına yönetmek istediğini aktaran Kımati, "Hafter'in bu amacı güttüğü özel bir projesi var. Ancak halkın çoğu bu projeye karşı. Libya halkı diktatörlük dönemine geri dönmek istemiyor." ifadelerini kullandı.
Hafter güçlerinin sahadaki durumunun da parlak olmadığını belirten Kımati, "Libya'nın batısındaki toprakların tamamına hakim değil öncelikle. Ayrıca güneyde var olan hakimiyeti bitti. Doğudaki bazı bölgelerdeki gücü de malum bazı Arap ülkelerinin desteğine bağlı." diye konuştu.
Kımati, ayrıca Hafter'in kendisini "Ordu Genel Komutanı" olarak tayin eden Tobruk yönetimine, "hiçbir siyasi kesime bağlı olmadığı" açıklamasıyla darbe yaptığı görüşünü dile getirdi ve Tobruk yönetimi ile Hafter arasındaki bağların koptuğuna dikkati çekti.
Hafter'in Libya'da başkanlığa oynadığına ilişkin iddialar hakkında ise Kımati, şunları söyledi:
"Hafter'in Libya'ya devlet başkanı olması ancak askeriyeden istifa etmesi, Amerikan vatandaşlığından çıkması, ardından adaylık ve yeni anayasada geçen şartları tamamlaması halinde mümkün olabilir. Ancak tüm bunları yapsa da halkın çoğunun oyunu alacağı anlamına gelmez."
Kımati, "Libya'da Hafter'in askeri olarak hakimiyet sağlama ümidi kalmamıştır. Halkın ezici çoğunluğu, siyasi çözüm, demokratik tercih ve seçim sandıklarına başvurarak sivil bir devlet kurulmasından yanadır." ifadelerini kullandı.
Demokrasiye destek veren ülkeler
Türkiye, Katar, Tunus ve Cezayir'in Libya'ya yönelik tutumunu takdirle karşıladıklarını belirten Kımati, "Bu ülkeler, barışçıl siyasi çözümü, Suheyrat Anlaşması'nı ve Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (UMH) destekliyor." dedi.
Mısır'ın Libya'daki rolünün daha olumlu olmasını arzu ettiğini dile getiren Kımati, "Ancak biz biliyoruz onlar Hafter'i destekliyorlar." diye konuştu.
Libya'daki siyasi tıkanıklık
Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta Temsilciler Meclisi (TM), diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre (MGK) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıkmıştı.
BM'nin girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca UMH Başkanlık Konseyi kurulmuştu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla Başkanlık Konseyi'ni Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımış ancak konseyin sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki TM'de onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.
General Hafter pazar günü yaptığı açıklamada, Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması'nın geçerlilik süresinin dolduğunu, anlaşma uyarınca kurulan UMH Başkanlık Konseyi'nin de meşruiyetini kaybettiğini öne sürmüştü.
Son Dakika › Güncel › Libya'daki Krize Çözüm Arayışları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?