Lozan Barışı'nın 90. Yılı - Son Dakika
Güncel

Lozan Barışı'nın 90. Yılı

Lozan Barışı\'nın 90. Yılı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde Bilimsel ve Kültürel Etkinlikler Kulübü tarafından 'Lozan'a Giden Yol.90.Yıldönümünde Lozan Konferansı ve Barışı' konulu panel yapıldı.

19.02.2013 20:16

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde Bilimsel ve Kültürel Etkinlikler Kulübü tarafından 'Lozan'a Giden Yol: 90. Yıldönümünde Lozan Konferansı ve Barışı' konulu panel yapıldı.

Fen Edebiyat Fakültesi Konsferans Salonu'nda gerçekleştirilen Lozan'a Giden Yol paneline katılan İnönü Vakfı Başkanı Özden İnönü Toker, Lozan'a giden yolun Eskişehir'den geçtiğini ifade ederek, "Kurtuluş Savaşı'nın iki büyük meydan muharebesi 1. ve 2. İnönü Meydan Muharebesi Eskişehir sınırlarında yaşandı ve kazanıldı. Ondan sonra savaş meydanlarında kazanılmış olan zaferin bu sefer siyaset meydanında da kazanılması için yapılan çalışmalardır Lozan. Demek ki İnönü Zaferi'nde kazanılan savaşın bu sefer başka bir sahada politika, siyaset sahasında yapılması ve kazanılması için gerçekleştirilen büyük bir savaş" şeklinde konuştu.

90'ncı yıl dönümü kutlanan Lozan Barışı'nın aslında Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin resmen kabul edilişinin de 90'ncı yıl dönümü olduğunu söyleyen Toker, çocukluğundan bahsederek şunları kaydetti:

"Ben kendimi cumhuriyetin ilk kuşağı olarak görüyorum. Ben ve ağabeylerim cumhuriyetin ilk 10 yılında doğmuş çocuklarız. Biz hala kendimizde o ilk kuşağın heyecanı ve sorumluluğu içinde hissediyoruz. Ben gözlerimi açtığımda annem, babam, ağabeylerim ve aile büyüğümüz Atatürk'ü gördüm. Bizim eve gelen çocuklar Atatürk'ü kaç yaşınızda gördünüz diye soruyorlar onlara anlatmakta zorluk çekiyorum çünkü ben doğduğumda Atatürk'ün haberi oluyor doğduğumdan. Hemen babam Atatürk'e gidiyor ve diyor ki Paşam, nihayet bir kızım oldu çünkü ben ailenin 4. çocuğuyum 3 abim olmuş kız çocuğu olsun istiyorlarmış ben doğduğumda çok sevinmişler."

Toker'in konuşmasının ardından başlayan panelde söz alan Doç. Dr. Zafer Koylu, Lozan tutanaklarının yayınlanmadığını iddia eden kişileri eleştirerek, "Lozan tutanaklarının tamamı yayınlanmıştır ve bunları söyleyenlerin hepsi yalancıdır. Başta 'Lozan hezimettir' diyen adam yalancıdır. Bunlar akademisyen değil, bunlar tarihçi değildir. Oraya giderken biz Kurtuluş Savaşı'nı kazanmış olarak gittik. Biz oraya zaferle gittik Mondros'tan gitmedik. Biz buraya eşit devlet olarak geldik. Mondros'tan değil Mudanya'dan geldik" dedi.

Türk Lirası'nın ambleminin Ermeni Dram'ının ters şekli olduğunu söyleyen Koylu, "Unutmayın para tıpkı bayrak gibidir, milli marş gibi bağımsızlığı simgeler. Türk bayrağındaki bu simge Ermenistan'ın bağımsızlığını mı simgeliyor merak ediyorum"

dedi.

Düzenlenen panel, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mesut Erşan'ın konuşmaları ve öğrencilerin sordukları soruların ardından son buldu. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement