AYA ZAİM - Ülkelerindeki patlamalar ve Suriye'ye muhtemel askeri müdahale Lübnanlıları endişelendiriyor.
Bazı kentlerinde zaman zaman yaşanan patlamalar ve Hizbullah'ın Suriye rejiminin yanında yer alması dolayısıyla buradaki iç savaşın halkı daha yakından ilgilendirdiği Lübnan'da, bu durumun vatandaşların günlük hayatını da olumsuz etkilemeye başladığı ifade ediliyor.
Güvenlik güçlerinin aldığı önlemlerin yanı sıra son dönemlerdeki bombalı saldırıların ardından kimi Lübnanlılar da mahalle ve sokaklarında kendilerince tedbirler almaya çalışıyor. Bölgelerine gelen yabancı araçları kontrol eden bazı Lübnanlılar, ev ve sokaklarının yakınlarına da imkanları çerçevesinde barikatlar oluşturuyor.
Başkent Beyrut'taki bir camide imamlık yapan Şeyh Zekeriyya Gandavir, ülkede meydana gelen patlamalar ve Suriye'deki çatışmaların bölge halkını korkuttuğunu ifade ederek, "Lübnanlılar ve özellikle bu bölgede oturanlar korkmaya başladı. Halkın yoğun olduğu yerlerde pek çok insan hayatına mal olabilecek bir felaketten korunmak için devletin ve halkın katılımıyla tedbirler alınmalı" dedi.
-"Önceki savaşlarda düşmanımızı biliyorduk"
75 yaşındaki Mustafa Aytani de muhtemel saldırılardan duyduğu endişeyi dile getirerek, şunları söyledi:
"Batı'nın yol açtığı peşpeşe gelen bombalı araç saldırıları yüzünden evden çıktığımızda geri dönme garantimiz yok. Önceki savaşlarda düşmanımızın kim olduğunu hangi bölgelerin hedef alındığını biliyorduk. Ama şimdi herkes hedef olmuş durumda ve ne zaman önümüzde bir bomba patlar ya da güvenlik sorunu çıkar bilmiyoruz."
Ev hanımı Emel Hadraci de ülkedeki güvenlik sorunları ve bombalı saldırıların kendilerini korkuttuğunu belirterek, "Çarşıya gitmek istiyorum ama korkuyorum. Kalabalık mekanlar artık bizim için birer korku kaynağı oldu" diye konuştu.
-"Bunalım ve depresyon yatkınlığı"
Psikiyatri uzmanı Mişel Nevfel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Lübnanlıların "ülkedeki siyasi istikrarsızlıktan" dolayı korku içinde olduklarını belirterek, "Eski nesil, savaşlara tanık olduğu için savaşın ne getirdiğini biliyor, bu yüzden daha çok korkuyor" dedi.
"Lübnanlıların yüzde 10-15'lik kısmında genetik olarak bunalım, depresyon gibi durumlara yatkınlığı var" diyen Nevfel, kadere inanan insanların bu tür sıkıntılardan daha kolay kurtulduğuna değinerek, kimi Lübnanlıların sorunların üstesinden bu şekilde geldiklerini anlattı.
Nevfel, yaşananlardan endişe duyan Lübnanlılara, bu endişelerini artıracak televizyon yayınlarını fazla seyretmemelerini de tavsiye etti.
Son dönemlerde zaman zaman büyük çaplı patlamaların yaşandığı Lübnan'da son olarak önceki hafta Trablus kentinde Selam ve Takva camileri yakınında cuma namazı çıkışında bomba yüklü araçlarla düzenlenen saldırılarda, yerel kaynaklara göre 50 kişi ölmüş, 350'den fazla kişi yaralanmıştı.
Şii nüfusun yoğun olarak yaşadığı ve Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Beyrut'un güney banliyölerinden Ruveys bölgesinde de daha önceki haftada meydana gelen patlamada ise 24 kişi ölmüş, en az 300 kişi yaralanmıştı. - Beyrut
Son Dakika › Güncel › Lübnanlılar Çatışmalardan Endişeli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?