Memorial Sağlık Grubu'ndan Beyin Kanaması Uyarısı - Son Dakika
Güncel

Memorial Sağlık Grubu'ndan Beyin Kanaması Uyarısı

Memorial Sağlık Grubu\'ndan Beyin Kanaması Uyarısı

Memorial Şişli Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yunus Aydın, ani ve şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve konuşma güçlüğünün, gizlice yaklaşan ve tedavisi mümkün olmayan hasarlara yol açabilecek beyin kanamasının belirtilerinden olduğunu söyledi.

25.11.2013 12:50

Memorial Şişli Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yunus Aydın, ani ve şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve konuşma güçlüğünün, gizlice yaklaşan ve tedavisi mümkün olmayan hasarlara yol açabilecek beyin kanamasının belirtilerinden olduğunu söyledi.

Memorial Sağlık Grubu'ndan yapılan açıklamada, beyin kanamasına ilişkin bilgiler paylaşıldı. Prof. Dr. Yunus Aydın, şikayetlerin hayati tehlikeye işaret edebileceği için ciddiye alınması gerektiğini belirterek, beyin kanaması, tedavisi ve korunma yöntemleri konusunda bilgi verdi.

Kafa basıncının birdenbire arttığı hastada şiddetli baş ağrıları, felç, şuur kaybı ve solunum problemlerinin beyin kanamasının en önemli belirtilerinden olduğuna dikkati çeken Aydın, "Travma ise beyin kanamalarının en önemli etkenlerinden biridir. 'Kronik subdural hematom' adı verilen ve geç dönemde ortaya çıkan travmanın teşhisi son derece kolay, tedavisi ise son derece basittir. Travma ile olan basit kanamalar günümüzde daha çok görülmektedir. Bunların birçoğunda ameliyata gerek kalmadan takiple tedavinin yeterli olması gerekmektedir" bilgisini paylaştı.

Aydın, ayrıca anevrizma (baloncuk) geçiren yakınlarının Beyin MR Anjiyografisi yaptırarak kendilerinde de bir anevrizma olup olmadığını araştırmaları gerektiğinin altını çizerek, "Çünkü anevrizmayı kanamadan yakalayıp tedavi etmek hayat kurtarmaktadır. Sinsice yaklaşan ve tedavisi mümkün olmayan hasarlara yol açabilecek beyin kanamalarının belirtilerini ciddiye almak gerekmektedir" görüşünü ifade etti.

Beyin kanamalarında tanının günümüzde artık çok daha kolay bir şekilde konulduğunu anlatan Aydın, ilk etapta beyin tomografisinin çekildiğini, hastanın durumu elveriyorsa Beyin MR'ının da çok önemli olduğunu vurguladı.

Aydın, beyin kanamalarının ek nedenlerinde açıklayıcı bilgi için beyin MR anjiyografi, beyin MR difüzyon, MR traktografi olmak üzere çeşitli tetkikler yapıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Beyin kanaması nedeniyle gerçekleşen hayati kayıplar, kafa basıncının yüksek olması ile beyin sapının baskıda kalması sonucu oluşmaktadır. Bu hastalıkta zamanla yarış çok önemlidir. Beyin kanamasında doğru müdahale, zamanlama, hız, teknoloji, yoğun bakım ve ameliyathane şartlarının iyi olmasını gerektirmektedir. Kafa içi basıncının yükselerek kanama olan bölüm haricinde beyin sapı denilen bölüme zarar verdiği ve ilk kanadığı alanı tahrip ettiği durumlarda cerrahi müdahalenin kurtarıcı olamadığı bilinmektedir. Burada önemli olan ikinci kayıpları önlemek, beyin sapını baskıdan kurtarmak ve hastanın hayatını kurtarmaktır.  Bu nedenle beyni rahatlatıcı acil ameliyat teknikleri uygulanmaktadır"

Prof. Dr. Aydın, beyin kanamasından korunmak için ailesel özellikleri iyi bilmek, belirtileri önemsemek ve düzenli sağlık kontrollerini yaptırmanın önemine işaret ederek, "Şeker ve tansiyon hastaları, sigara içenler ve obezite problemi olanlar birinci derecede risk grubundadır. Yaşlı ve düşme riski olanlar, ailesinde anevrizma ve damar yumağı gibi hastalıklara sahip bireyler olanlar ile polikistik böbrek hastaları da ikinci derece risk grubundadır" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Memorial Sağlık Grubu'ndan Beyin Kanaması Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement