Başkent Berlin'de bir araya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa'nın ülkeleri olmadan borç krizinden çıkamayacağını savunurken Euro Bölgesi ülkelerinde daha sıkı bir mali politika ve bütçe disiplininin uygulanmasını sağlayacak yeni bir müktesebatın mart ayına kadar imzalanacağını açıkladı.
İki lider Yunanistan'daki borç krizi ve Avrupa Birliği'nde bütçe disiplininin güçlendirilmesinde yeni kuralların uygulanmasını ele aldıklarını bildirirken piyasaları sakinleştirmeyi hedefleyen açıklamalar yapmaya çalıştı. Merkel, Sarkozy ile Euro Bölgesi'ndeki rekabeti artırıp büyümeyi hızlandırıcı faktörler üzerine görüştüklerini anlatırken Euro Bölgesi'ndeki borç krizini önlemek için öncelikle ekonomik büyümeyi hızlandıracaklarını anlattı. Avrupa Birliği ülkelerdeki istihdam oranlarını daha yakından inceleyerek, eksik bölgelerde oluşturacakları fonları, istihdama katkı sağlayacak biçimde kullanacaklarını bildiren Merkel, ekonomik krizin adım adım atlatılacağını kaydederek, 'AB ülkelerinin mart ayına kadar imzalayacağı yeni mali anlaşma ile birlikte, sorunların büyük bir bölümü çözülmüş olacak. Krizin yayılması durdurulacak' dedi. Merkel, Yunanistan'a kurtarma paketi kapsamındaki ikinci borç diliminin en kısa sürede hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Almanya Başbakanı, ocak ayı sonunda yapılacak zirvede, Mali Birlik Antlaşması'nın imzalanma şansının yüksek olduğunu kaydetti. Bu antlaşma ile milli bütçelere borçlanma sınırı konacağı, Avrupa Birliği Komisyonu'nun hükümetlerin bütçelerini denetleyeceği, antlaşmada belirtilen şartları ihlal eden ülkelere otomatik olarak ceza uygulanacağı ifade edildi. Antlaşmaya İngiltere dışındaki tüm AB ülkelerinin sıcak baktığı ifade edildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, ülkesinin borç stokunun azaltılmasında planlanandan daha hızlı yol aldığını söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ekonomik krizin 2012 yılında da süreceğini anlatırken, 'Merkel ile 2012 yılının bütçe açığına ilişkin yaptığımız konuşmada 4 milyar Euro'luk bir azalmanın olmasını bekliyoruz. Bütçe açığını daha fazla kapatabiliriz. Hedefimiz istihdam ve rekabet. İki ülkenin Euro Bölgesi'ni krizden çıkarabileceğini düşünüyorum' dedi.
İki liderin finans spekülasyonunu önlemek amacıyla önerdiği mali işlem vergisinde görüş ayrılığı olduğu belirtiliyor. Başbakan Merkel, Sarkozy'nin Fransa'da uygulamak istediği mali işlem vergisini bütün dünyada geçerli olması şartıyla kabul edebileceğini söylemişti. Bugün yapılan görüşmenin ardından Merkel, mali işlem vergisinden yana olduğunu bildirdi. Ancak Merkel hükümeti içinde konuyla ilgili bir görüş birliği bulunmadığı belirtildi.
Son Dakika › Güncel › Merkel ve Sarkozy'den Avrupa'yı Rahatlatma Çabası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?