Mevlana'nın 740. vuslat yıl dönümü - Süleyman Doğan - - Son Dakika
Güncel

Mevlana'nın 740. vuslat yıl dönümü - Süleyman Doğan -

Mevlana\'nın 740. vuslat yıl dönümü - Süleyman Doğan -

Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Süleyman Doğan, "Hür olan sadece Allah'a kul olur" dedi.

24.12.2013 20:10

Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Süleyman Doğan, "Hür olan sadece Allah'a kul olur" dedi.

Doğan, Trakya Üniversitesince Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen konferansta, Mevlana Celaleddin Rumi isminin doğu ve batıyı birleştirdiğini söyledi.

Mevlana'nın sosyal bilimler, fen bilimleri ve metafizik alanında birçok sözünün bulunduğunu belirten Doğan, Mevlana öğretilerinin 13. yüzyıla ait olmasına rağmen günümüzde de uygulandığını ifade etti.

Mevlana'nın fetret devrinde yaşadığını anlatan Doğan, "Mevlana ailesi bir göç ailesidir. Göçlerin en büyük faydası, geldikleri yerden medeniyet getirirler. Mesela Peygamber efendimiz Mekke'den Medine'ye gitmiş. Orası Medine sıfatı almıştır. Oradaki şirk toplumundan bir medeniyet oluşturmuştur. Dolasıyla Mevlana ailesi yüz binlerce göç eden aileden biridir" diye konuştu.

Doğan, tarih boyunca Avrupa'daki birçok felsefeci ve bilim adamının Mevlana öğretisini örnek aldığını, dünyada en çok satılan kitapların Mevlana ile ilgili kitaplar olduğunu vurguladı.

Mevlana pedagojisinin insanı hür olmaya davete ettiğini aktaran Doğan, şunları kaydetti:

"Hürlük insanın üçüncü aşamasıdır. Birinci aşama akıldır. İkinci aşama akıl bilirlik, üçüncü aşama ise hürlüktür. Hür olan insan sadece Allah'a kul olur. Mevlana pedagojisinde dünya metadır. Metanın kölesi olmamak gerekir. Paranın, makamın kölesi olmak, bugün internetin kölesi olmak, Facebook'un kölesi olmak, Twitter'in kölesi olmak, onlarsız yaşayamayacağını söylemek hürlük değildir. O bir bağımlılıktır ve bağımlılık en büyük zararlardan biridir. Modern dünyada medya insanı okuldan daha fazla değiştirmektedir. Diziler, televizyon, bilgisayar ve internet bunun içerisindedir."

Doğan, Avrupa'nın Mevlana öğretisindeki "Pollyannacılığı" da çok iyi uyguladığını dile getirdi.

Konferansa, TÜ Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, TÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhsan Öbek ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mevlana'nın 740. vuslat yıl dönümü - Süleyman Doğan - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement