Mübadelede Ölenler Denize Karanfil Bırakılarak Anıldı - Son Dakika
Güncel

Mübadelede Ölenler Denize Karanfil Bırakılarak Anıldı

Mübadelede Ölenler Denize Karanfil Bırakılarak Anıldı

Balkan Savaşı'nın 100, mübadelenin 89.yıldönümünde savaşlar ve göç yollarında hayatını kaybedenler, Bursa'nın Mudanya ilçesinde denize atılan karanfillerle anıldı.

29.01.2012 17:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balkan Savaşı'nın 100, mübadelenin 89. yıldönümünde savaşlar ve göç yollarında hayatını kaybedenler, Bursa'nın Mudanya ilçesinde denize atılan karanfillerle anıldı.

Türkiye Mübadiller Platformu'nun oluşumuna katılan 18 kuruluşun ortak düzenlediği etkinliğin Bursa ayağı, Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği'nin koordinasyonluğunda gerçekleştirildi. 30 Ocak 1923 tarihinde Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan nüfus mübadelesi sözleşmesinin 89. yıldönümü ile Balkan Savaşı'nın 100. yılı dolayısıyla düzenlenen Mudanya İskelesi'ndeki törene, Mudanya Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Kartal Saldırış, Kuşadası Giritliler Kültür Dayanışma Derneği Başkanı Yunus Çengel, Gemlik

Girit ve Rumeli Kültür Dernekleri Başkanı Ahmet Çakmak, Balkan Rumeli Sanayici ve İşadamları Derneği (BALKANSİAD) Başkanı Naci Şahin, Bursa Edirneliler Kültür Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Güneş, eski CHP Milletvekili Kemal Demirel, Mudanya'daki siyasi partilerin ilçe başkanları, mübadil yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Hüseyin Türker, yaptığı açıklamada, Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleşen zorunlu göç uygulamasının belleklerde derin izler bırakan kitlesel göç hareketlerinden biri olduğunu söyledi. Türker, Balkan Savaşı'nın başladığı tarih olan 1912 yılı ile Kurtuluş Savaşı'nın sona erdiği 1922 yılları arasında geçen 10 yıllık süre içinde Balkanlar ve Anadolu'da yaşayan yüz binlerce insanın katliamdan, hastalıktan ve açlıktan hayatını kaybettiğini hatırlattı. Türker, bu

süre içerisinde mübadeleye tabi tutulan insanların görüşünün hiçbir şekilde alınmadığını, ticari bir emtia gibi insanların takas edildiğini söyledi. Yunanistan hükümetinden ve AB yöneticilerinden iki halk arasına örülen vize duvarını kaldırmalarını isteyen Türker, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinden de bu insancıl taleplerinin takipçisi olmasını istedi.

Etkinlikte, mübadele sırasında ölenler için denize karanfiller atıldı. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mübadelede Ölenler Denize Karanfil Bırakılarak Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement