MÜLTECİ DER'den ADYAR'a Mülteciler ile İlgili Ziyaret - Son Dakika
Güncel

MÜLTECİ DER'den ADYAR'a Mülteciler ile İlgili Ziyaret

MÜLTECİ DER\'den ADYAR\'a Mülteciler ile İlgili Ziyaret

Mülteci Hakları Semineri öncesi Adana'daki mültecilerin temsilcileri ile Adana İnsani Yardım Derneği vesilesi ile adyar da iki gün süren görüşmeler gerçekleştirildi.

10.02.2014 14:49

Mültecilerin hukuki ve sosyal haklara erişimleri ile ilgili çalışmalar yapıp raporlayan Mülteci Der heyeti 11 Şubat 2014 Salı günü Adana da gerçekleştirecekleri Mülteci Hakları Semineri öncesi Adana'daki mültecilerin temsilcileri ile Adana İnsani Yardım Derneği vesilesi ile adyar da iki gün süren görüşmeler gerçekleştirildi.

Mültecilerle Dayanışma Derneğinin yönetim kurulu başkanı sayın Av. Taner KILIÇ, Simge MEMİŞOĞLU, Eda BAKÇİ ve Pırıl ERÇOBAN' dan oluşan heyet ADYAR Mülteciler sorumlusu ve başkan yardımcısı Ali AYGÜN ile beraber Cuma günü Afganistanlı ve İranlı mülteci temsilcileri ile ADYAR da görüşüp sorunlarını ilk ağızdan dinleme imkanı buldular.

Cumartesi günü de ADYAR' daki görüşmelere Irak, Filistin ve Suriye mülteci temsilcileri ile uzun uzun görüşmeler gerçekleştirildi. Görüşmelerin akabinde Filistinli ailelerin ve ıraklı ailelerin durumlarını yerinde görmek amacı ile evlerine ziyaretler gerçekleştirildi.

Pazar günü de farklı mahallerdeki Suriyeliler ile evlerinde görüşmeler yapmak üzere iki farklı heyet sahada çalışmalar yaptı. Suriyeli aileleri evlerinde ziyaret edip durumları hakkında ilk elden bilgiler alındı.

Görüşmelerde ADYAR adına yapılan açıklamada Adana'mız da kampta 12.000 bin insanın yaşadığı ve kampta kalanların dışarıda olanlara göre daha iyi bir imkana sahip oldukları vurgulanırken, Adana da kendi imkanları ile dışarıda kalan yaklaşık 30.000 bin insan olduğu ve bunların arasında ciddi sıkıntıların olduğu ifade edildi.

Genel olarak mülteci, sığınmacı veya Adana'mızda yaşayan misafir Suriyeli ile ilgili olarak şu temel sorunlar konuşuldu.

1- Başta Suriyeli ve diğer mülteci ve sığınmacılar da olmak üzere tek merkezden kayıt, kontrol ve idare edilmesi elzem olmuş durumda,
2- Barınma ve beslenme sorunları had safhada olduğundan buna yönelik acil ve ciddi çalışmalar yapılmalıdır.
3- Uzun dönemdir burada kalmalarından ve daha da kalacakları tahmin edilen mülteciler için en sıkıntılı alanlardan biriside sağlıktır. İkame alanlar için sağlık sorun olmaktan çıkarken halen kayıt altına alınmayan büyük çoğunluk için ciddi bir sorun olmaktadır.
4- Ciddi sorunlardan biriside eğitimdir. Çocukların ve gençlerin eğitimsiz kalmaları hiçbir kesime fayda sağlamayacaktır. Onun için başta Suriyeli ve diğer mültecilerin eğitim sorunlarına da çözüm bulunmalıdır.
5- Bir başka sorun da dil dir şüphesiz. İnsanlar Türkçe bilemedikleri için kendilerini doğal olarak ifade edememektedirler. Gittikleri hiçbir kuruma kendilerini ifade edemeyen mülteci ve sığınmacılar da sıkıntı duymaktadırlar. Onun için başta hastane, emniyet yabancı şube ve benzeri yerlerde mutlaka tercümanlar çoğaltılmalıdır.
6- İş sıkıntısı da en önemli sıkıntılardan birisidir. Mesleği olanlar dahi iş bulmakta zorlanırken mesleği olmayanlar iş bulamamaktadırlar.

Bu temel sorunların yanında başka sorunlarda mevcuttur. Ama gerek Kamu iradesi başta olmak üzere bu alanda uğraşan Sivil Toplum Kuruluşları da üzerlerine düşeni yapmak ile mükelleftirler. Ama devlet ve kamu iradesi en önemli etkendir. Onun için bu işler sadece halka veya sivil toplum kuruluşlarına bırakılmamalıdır. Herkes görevini yapmalı ki tüm sorunlara çözüm üretilebilsin. 10.02.2014
ADANA İNSANİ YARDIM DERNEĞİ

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel MÜLTECİ DER'den ADYAR'a Mülteciler ile İlgili Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement