Musul'da Hem Operasyon, Hem Göç Sürüyor - Son Dakika
Güncel

Musul'da Hem Operasyon, Hem Göç Sürüyor

Musul\'da Hem Operasyon, Hem Göç Sürüyor

IRAK Ordusu'nun Peşmerge güçleri ile karadan başlattığı ve Koalisyon güçlerinin havadan desteklediği Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonu devam ederken, kentteki savaştan kaçan 25 bin 400 ailenin şimdiye kadar Bölgesel Kürt Yönetimi kontrolündeki yerlere sığındığı belirtildi.

02.11.2016 16:25

IRAK Ordusu'nun Peşmerge güçleri ile karadan başlattığı ve Koalisyon güçlerinin havadan desteklediği Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonu devam ederken, kentteki savaştan kaçan 25 bin 400 ailenin şimdiye kadar Bölgesel Kürt Yönetimi kontrolündeki yerlere sığındığı belirtildi.

Musul'un IŞİD terör örgütünden kurtarılması amacıyla başlatılan operasyon devam ediyor. Musul'un Gökçeli bölgesinde Irak ordu birlikleri ve IŞİD terör örgütü mensupları arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, bölgeye zaman zaman top atışlarının yapıldığı bildirildi. Irak Ordusu'na bağlı General Fazıl Berwari komutasındaki Altuni Kuvvetler'in Gökçeli Mahallesi'ndeki Sanayi bölgesinde kontrolü ele geçirdiği belirtilirken, Anti-Terör timlerinin Kerame ve Kuds Mahalleri'ne yaklaştıkları öğrenildi. Kerame bölgesindeki bazı noktaların da Irak topçusu tarafından ateş altına alındığı ifade edildi. Irak ordusu yetkilileri, operasyonun devam ettiği Gökçeli bölgesinde IŞİD terör örgütü mensuplarının az sayıda kuvveti arkalarında bırakarak, Musul'a doğru çekildiklerini belirtirken, koalisyon ülkelerine ait savaş uçaklarının da önceden belirlenmiş IŞİD hedeflerini bombaladıkları kaydedildi.

Bu arada Irak ordusundan yapılan açıklamada, bugüne kadar 100'den fazla IŞİD terör örgütü mensubunun Musul'un kurtarılması operasyonu kapsamında yapılan hava saldırıları sonucu öldürüldüğü belirtildi. Açıklamada, operasyonda bugüne kadar 778 IŞİD'li teröristin öldürüldüğü, 1440 kilometre karelik bölgenin IŞİD'den temizlenerek, Irak ordusunca kontrol altına alındığı ifade edildi. Irak ordusu, şu ana kadar 94 IŞİD mensubunun da sağ olarak yakalandığını açıkladı.

MUSUL'DAN GÖÇ SÜRÜYOR

17 Ekim'de, Irak ordusunun Peşmerge güçleri ile karadan, koalisyon ülkelerinin hava desteği ile başlayan Musul operasyonu devam ederken, IŞİD'in kontrolünde bulunan yerlerden çok sayıda kişinin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi kontrolündeki topraklara göç ettiği belirtildi. Mülteciler için bölgede çok sayıda kamp kurulurken, IŞİD terör örgütünden kaçan aileler güvenli bölge olan Erbil civarındaki kamplara gelmeye devam ediyor. Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkilileri, operasyonun başlamasından bugüne kadar geçen sürede 25 bin 400 ailenin Musul ve çevresindeki yerlerden, kendi topraklarına göç ettiğini belirtti.

IŞİD İLE BAĞLANTILI ÇOK SAYIDA KİŞİ YAKALANDI

Musul ve çevresinden göç edenler ulaştıkları en yakın Peşmerge noktasında güvenlik kontrolünden geçiriliyor. IŞİD terör örgütü ile bağlantısı olmayan kişiler kamplara sevk edilirken, bugüne kadar örgütle bağlantılı çok sayıda kişinin mültecilerle beraber gelirken, yapılan kontroller sonucu asayiş güçleri tarafından yakalandığı belirtildi.

EN BÜYÜK YARDIMI BARZANİ YARDIM VAKFI YAPIYOR

Musul çevresinden son operasyon nedeniyle göç eden çok sayıda kişi de Hazır Mülteci Kampı'na yerleştirildi. Erbil ve Musul arasında bulunan ve Barzani Yardım Vakfı'nın kontrolünde bulunan kampta, mülteciler daha önceden hazırlanan çadırlara yerleştirildi. 6 bin 500 ailenin barındırıldığı kampa son operasyon ile birlikte 4 bin 200 mülteci daha katıldı. Kampın tüm ihtiyaçlarını karşılayan Barzani Yardım Vakfı, burada kalan mültecilere günde 3 öğün sıcak yemek de dağıtıyor. Hazır Mülteci Kampı'na geçtiğimiz günlerde gelen ve Musul'da akrabaları olduğu için isimlerini açıklamak istemeyen mülteciler, "Peşmerge ve Başkan Barzani sayesinde buradayız. IŞİD'in elindeki köyümüzden koşarak, peşmergeye sığındık. Bize zulmediyorlardı. Her türlü eziyet vardı" dediler.

- Musul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Musul'da Hem Operasyon, Hem Göç Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement