Müzik Sevgisi Enstrüman İcat Ettirdi - Son Dakika
Güncel

Müzik Sevgisi Enstrüman İcat Ettirdi

Müzik Sevgisi Enstrüman İcat Ettirdi

Niğde'de Ömer Yldırım, Ege yöresine ait kabak kemanede değişiklik yaparak "Bağmane" adını verdiği enstrüman üretti.

22.01.2014 11:30  Güncelleme: 11:41

BETÜL ABBAK - Niğde'de küçük yaşlarda müziğe ilgi duyan Ömer Yıldırım, Ege yöresinde kullanılan kabak kemanede değişiklik yaparak "Bağmane" adını verdiği yeni enstrüman üretti.

Özel bir sağlık kuruluşunda sağlık memuru olarak çalışan Ömer Yıldırım (39), AA muhabirine, bağlama sanatçısı olduğunu, 25 yıldır müzikle uğraştığını, aynı zamanda vurmalı enstrümanlardan bendir çaldığını ifade etti.

Yaylı enstrümanlardan kabak kemaneye hayranlığı olduğunu belirten Yıldırım, "Kabak kemanenin klavyesi (sapı) perde aralıkları çok dar olduğu için ne kadar uğraştıysam istediğim gibi çalamadım. Çok uğraştım ama olmadı. Mızrap vuruşları ile yay birbirine çok ters. Alışık olmadığım bir yöntemle icra ediliyor. İstedim ki benim rahat çalabileceğim bir enstrüman olsun" diye konuştu.

"Bağmane, yaylı ve mızraplı icra ediliyor"

Ege Bölgesinde ve Teke yöresi olarak bilinen Burdur, Isparta, Antalya ve Muğla ile özdeşleşmiş yaylı çalgı olan kabak kemanede değişiklik yaparak, farklı ses çıkaran yeni enstrüman elde ettiğini anlatan Yıldırım, "Bağmane" adını verdiği enstrümanla ilgili şu bilgilere yer verdi:

"Kabak kemanenin klavyesini çıkartıp, bağlama klavyesi monte ettim. Çalma düzenini tamamen değiştirdik. 3 telli olarak icra ediyoruz. İlerleyen zamanlarda dört telli ve beş telli çalışmalarımız da olacak. Bağlama klavyesine sahip ama oktav olarak hem kemane hem de bağlama klavyesinden daha zengin sese sahip. İstediğimiz gibi bas ve tiz sesleri elde edebiliyoruz. Yani kabak kemaneye göre alabileceğimiz bas sesini çok daha fazla alabiliyoruz. Standart bağlama klavyesi düzenine göre klavyesi bağlamadan daha uzun. Kabak kemaneye bağlama klavyesi monte etmemdeki amaç, sesini çok sevdiğim hayranlık duyduğum ama perdesiz olduğu için çalmayı bir türlü başaramadığım kabak kemaneyi perdeli hale getirmek. Bu enstrümana hayranlığımdan dolayı klavye düzenini değiştirdim. Enstrümana 'Bağmane' ismini verdim."

Bağmaneyi 3 aydır kullandığını belirten Yıldırım, "Gelişime açık olduğu için gitar, bağlama, yaylı enstrüman çalan arkadaşlarımız, farklı bir tını elde etmek istiyorlarsa, profesyonelce icra edebilecekleri bir müzik aleti oldu" dedi.

Yıldırım, bağmane için TRT'de ses ölçümü ve araştırması yapılacağını, uygun görülmesi halinde patent başvurusunda bulunacağı sözlerine ekledi. - Niğde

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Müzik Sevgisi Enstrüman İcat Ettirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement