ABD, Myanmar'ı Kutladı - Son Dakika
Güncel

ABD, Myanmar'ı Kutladı

ABD, Myanmar\'ı Kutladı

ABD yönetimi, Myanmar'da hafta sonu yapılan seçimler dolayısıyla Myanmar halkını kutladı.

09.11.2015 21:17  Güncelleme: 22:31

ABD yönetimi, Myanmar'da hafta sonu yapılan seçimler dolayısıyla Myanmar halkını kutladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında, ilk seçim sonuçlarını gördüklerini, ancak resmi rakamlar ile uluslararası gözlemcilerin raporlarının da beklenmesini desteklediklerini söyledi.

Earnest, "Ancak açık olan şu ki, ilk kez Burma'daki (Myanmar) milyonlarca kişi anlamlı ve rekabete dayalı bir seçimde oy kullandı. Bazı yapısal ve sistemle ilgili kusurlara rağmen pazar günkü seçimlerin Burma'nın demokratik reform sürecinde önemli bir adım olduğuna inanıyoruz. ABD, Burma halkını seçim nedeniyle tebrik etmekte ve bu tarihi seçimlerin barışçıl şekilde yapılması için birlikte çalışan ülkedeki herkesi ve tüm kurumları takdir etmektedir" dedi.

Ülkedeki ABD Büyükelçiliği'nin seçimlere katılım oranı ve halkın oy kullanma konusundaki isteğinden etkilendiğinin altını çizen Earnest, seçimde tüm kesimlerin ve etnik grupların temsil edildiğini dile getirdi.

Myanmar anayasasına göre devlet başkanı olamayacak muhalif lider Aung San Suu Çii'nin, seçimleri partisinin kazanması durumunda devlet başkanı olamasa da tüm önemli kararları kendisinin alacağına yönelik sözlerinin hatırlatılması üzerine Earnest, Suu Çii'nin ülkedeki siyasi reformlar ve değişim için güçlü bir ses olduğunu kaydetti.

Earnest, Suu Çii'nin ülkede nasıl bir sorumluluk taşıyacağına halkın karar vereceğini, muhalif liderin başkan olmasını engelleyen yasanın da siyasi sistemdeki kusurlardan kaynaklandığını belirtti.

ABD yönetiminin Myanmar'daki değişim konusunda önemli rol oynadığını ifade eden Earnest, "Burma halkı, ortakları olarak ABD'ye güvenmeye devam edebilir" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD, Myanmar'ı Kutladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement