NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, üye ülkelere, Ukrayna krizi bağlamında Rusya'nın attığı adımlar nedeniyle değişen güvenlik ortamını da dikkate alarak savunma harcamalarını artırma çağrısı yaptı.
Ukrayna odaklı konuların öne çıktığı NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın ilk gün oturumlarının sonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Rasmussen, Letonya, Litvanya ve Romanya'nın bu doğrultuda adım atma kararı aldığını hatırlatarak Polonya'nın da savunma harcamalarını NATO içinde belirlenen yüzde 2 düzeyine yükseltme kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi.
Savunma harcamalarının artırılması konusunun 4-5 Eylül'de Galler'de düzenlenecek NATO Zirvesi'nin önemli başlıkları arasında yer alacağını kaydeden Rasmussen, "Son 5 yılda Rusya savunma harcamalarını yüzde 50 oranında artırdı, NATO müttefikleri ise yüzde 20 oranında azalttı. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Ukrayna krizi bir alarm zili niteliğinde" dedi.
Ukrayna krizi nedeniyle oluşan güvenlik ortamı bağlamında üye ülkeleri rahatlatma amaçlı önlemlerin, gerekli olduğu ve talep edildiği sürece alınmaya devam edileceğini vurgulayan Rasmussen, 28 üyenin her birinin bir şekilde bu önlemlere katkıda bulunduğunun altını çizdi.
NATO'nun Ukrayna'ya yönelik destek paketi hazırlığında olduğunu ifade eden Rasmussen, paketin içeriğinin bu ülkenin savunma ve güvenlik sektörünü reforme etme amaçlı olacağını söyledi.
Rasmussen, gelecek dönemlerde NATO'nun tatbikatları artıracağını, bu çerçevede de üye ülkelerin tatbikatlara katılımını beklediklerini belirtti.
"Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik politika ve girişimlerinin Soğuk Savaş'ı geri getirdiği" yorumlarına katılmadığını belirten Rasmussen, "Mevcut durumu Soğuk Savaş olarak görmüyorum. O dönemde Sovyetler Birliği liderliğindeki komünist diktatörlüklerden oluşan bir blok söz konusuydu. Tanık olduğumuz durum ise bu değil" dedi.
NATO savunma bakanları yarın Gürcistan ile ilişkiler ve Afganistan'daki mevcut ve müstakbel operasyon konularını ele alacak.
NATO verileri, 2013'te, savunma harcamaları gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 2'si ve üzerinde olan ülkelerin sayısının dört ile sınırlı olduğunu gösteriyor. Bu ülkeler ABD, İngiltere, Yunanistan ve Estonya. Türkiye ise yüzde 1,8 ile bu sınırın hemen altında yer alıyor. - Brüksel
Son Dakika › Güncel › NATO Savunma Bakanları Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?