Boko Haram örgütünün, Nijerya'nın Chibok kentindeki bir yatılı okuldan kız öğrencileri kaçırmasının 2. yılında birçok kentte yürüyüşler düzenlenerek, "Kızları geri istiyoruz" sloganları atıldı.
Devlet Başkanı Yardımcısı Yemi Osinbajo ve Borno eyaleti Valisi Kashim Shettima, örgütün kızları kaçırdıktan sonra okulu yıkması nedeniyle enkaza dönüşen alanda ailelerle bir araya geldi.
Kaçırılan kız öğrencilerin ailelerini desteklemek için kurulan grubun yöneticisi Yakubu Nkeki, burada yaptığı konuşmada, Chibok ve çevre kentlerdeki yaklaşık 20 bin çocuğun gidecek okulu olmadığını belirtti.
Nkeki, örgütün, çocukların Batılı tarzda eğitim almalarına karşı olduğuna değinerek " Amaçlarına ulaştılar, artık çocuklarımız eğitim alamıyor." dedi.
Aralarında başkent Abuja'nın da olduğu kentlerde yürüyüş düzenleyen binlerce kişi "Kızları geri istiyoruz" sloganları attı.
Devlet Başkanı Muhammed Buhari'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Buhari'nin, ailelerin acısını anladığı ve kızların geri getirilmesi için hiçbir girişimden kaçınmayacağı belirtildi. Boko Haram'ın esir aldığı binlerce kişinin tekrar ailelerine kavuşabildiği kaydedilen açıklamada, Devlet Başkanı'nın kızların kurtarılacağı ve aileleriyle kavuşacağından umutlu olduğu ifade edildi.
Boko Haram, kaçırılan öğrenciler olarak tanıtılan 15 kızın olduğu bir videoyu yayınlamıştı.
CNN televizyonunda gösterilen videoda, serbest bırakılmaları için Nijerya hükümetinden, militanlarla işbirliği yapmasını isteyen kızlar, kendilerine iyi muamele edildiğini ancak ailelerine kavuşmak istediklerini söylemişti.
219 kız öğrenciden haber alınamıyor
Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletine bağlı Chibok kentinde 14 Nisan 2014 tarihinde bir yatılı okula baskın düzenleyen Boko Haram militanları, 276 kız öğrenciyi kaçırmıştı.
Boko Haram militanlarının kaçırdığı kız öğrencilerden 57'si kaçmayı başarırken, 219'undan halen haber alınamadı.
Nijeryalı avukat İbrahim Abdullahi'nin Twitter hesabından ilk kez 23 Nisan'da gönderdiği "Kızlarımızı geri getirin" mesajı hızla yayılarak küresel çapta bir slogana dönüşmüştü.
Twitter üzerinden yürütülen #BringBackOurGirls (Kızlarımızı geri getirin) kampanyasına destek veren tanınmış isimlere, ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama ve Pakistanlı kadın hakları savunucusu Malala Yusufzay da katılmıştı.
Michelle Obama, Twitter hesabından verdiği "Dualarımız kayıp Nijeryalı kızlar ve onların aileleriyle" mesajına, üzerinde "#BringBackOurGirls" yazılı kartonu tutarken çektirdiği fotoğrafını da eklemişti.
UNICEF'in yayımladığı raporda Boko Haram'ın Kamerun, Nijerya ve Çad'da düzenlediği intihar saldırılarının yüzde 37'sinin sıklıkla uyuşturucu verilen çocuk ve kadınlar olduğu belirtilmişti.
Raporda, 2014'de dört intihar saldırısı düzenleyen Boko Haram'ın bu saldırılarının, 2015'de 44'e yükseldiği, bu rakama bu yılın ocak ayının da dahil edildiği kaydedilmişti.
Son Dakika › Güncel › Nijerya'da Kaçırılan Kız Öğrenciler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?