Nurettin Topçu Anıldı - Son Dakika
Güncel

Nurettin Topçu Anıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ile İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM), Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri'nde Vefa Ödülü'ne layık görülen, fikir adamı ve eğitimci Nurettin Topçu için, doğumunun 108'inci...

13.11.2017 19:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ile İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM), Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri'nde Vefa Ödülü'ne layık görülen, fikir adamı ve eğitimci Nurettin Topçu için, doğumunun 108'inci yılı dolayısıyla anma toplantısı düzenledi.

Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen, "108. Doğum Yılında Nurettin Topçu" paneline, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Yıldırım, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Doğan, İLESAM İstanbul Şube Başkanı Sosyolog Cafer Vayni, Yeşilköy 50. Yıl Anadolu Lisesi Müdürü Hülya Mesri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Emrullah Aydın, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Nurettin Topçu'ya ilişkin, "Hayatını eğitime adamış insanın ontolojisiyle eğitimin felsefesini birbiriyle bütünleştirmiş bir sosyologdur. Gençlerimizin onu tanımaya ihtiyacı var." dedi.

Prof. Dr. Yıldırım, Topçu'nun her şeyden önce aydın bir kişi olduğunu belirterek, "Nureddin, dinin aydınlığı demek, dinle aydınlanma demek. Topçu, bütün hayatı boyunca toplumu aydınlatmaya çalışmış bir fikir adamıdır. Diğer fikir insanları gibi Avrupa'ya yönelmemiş, Anadolu'ya yönelmiştir. Topçu, toplum filozofudur. Hem kitaplarıyla haşır neşir hem de toplum içinde olan bir insandır." diye konuştu.

"Gençlik geleceğin tohumudur"

Doç. Dr. Doğan ise Topçu'nun kendisini felsefeye ve sosyal bilimlere adadığını ifade ederek, 40 yıl öğretmenlik yaptığını, kendisinin de bir öğretmen olarak Topçu'yu örnek aldığını dile getirdi.

Doğan, Topçu'nun, hayatı boyunca düşünce özgürlüğünü, adaleti ve içsel arayışları önemsediğine dikkati çekerek, " Mevlana'yı derinden işlemiştir. Anadolu kavramını güçlü bir şekilde ortaya koymuştur. Düşünürlüğü yanında, dil bilimci, akademisyen, yazar, hatip, yayıncı ve yakın tarihte pek görülmeyen, Mehmet Akif Ersoy'u hatırlatan bir duruşun tek örneğidir. Onun fikrinde gençlik, geleceğin tohumudur. Topçu, Türk eğitim sisteminde birçok aksaklıkları dile getirmiş, Batı eğitimini kınamıştır." görüşünü dile getirdi.

Yeşilköy 50. Yıl Anadolu Lisesi Müdürü Hülya Nesri de Topçu'nun, eğitimin her döneminde derecelere imza attığını aktararak, "Nurettin Topçu, iyi bir Müslüman, inanmış bir adamdı, omurgalı bir yapısı vardı. Hayatının sonuna kadar düşündüklerini yazdı." diye konuştu.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement