Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde ince bağırsağın kısaltılması (Modifiye Duodenal Switch) ameliyatıyla 3 ayda toplam 262 kilo kaybeden 8 obezite hastası, ameliyatları gerçekleştiren Genel Cerrah Doç. Dr. Ayhan Mesci'ye teşekkür için bir araya geldi. Doç. Dr. Mesci, "İleri derecede obezitenin kesin tedavisi cerrahidir. ABD'de yıllık ameliyat sayısı 300 bine ulaşıyor" dedi.
47 yaşındaki Lütfiye Büyükkurt, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde ameliyat olduktan yaklaşık üç ayda 145 kilodan 95 kiloya indiğini söyledi. Büyükkurt, "Hedefim ilk etapta 80 kiloya ulaşmak, daha sonra doktorumun önerileri doğrultusunda hareket etmek ve uygun görülecek kiloda sabit kalmayı planlıyorum" diye konuştu.
32 KİLO VERDİ GÜVENİ ARTTI
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Biyoteknoloji Bölümü 1'inci sınıf öğrencisi 18 yaşındaki Meriç Nergis ise "3 ayda 120 kilodan 88 kiloya indim. Kendime güvenim geldi. Artık kilo verebileceğime inancım arttı. Burada arkadaşlarımla bir araya gelip birbirimizi motive ediyoruz. Hepimiz ortak endişelerimizi bulup, sıkıntıları birlikte aşmanın yollarını arıyoruz. Doktorumuzun bilinçlendirmesiyle kilo kaybımız hızlanıyor. Geleceğe daha umutla bakıyorum" diye konuştu.
'İDEALİM 70 KİLO'
26 yaşındaki Funda Turna, "Kendime güvenim geldi. Artık daha küçük bedenlerin hayalini kurabiliyorum. 2 ayda 145 kilodan 120 kiloya düştüm. 58 beden elbise giyerken şimdi 50 beden giyiyorum. Yürüyüşüm değişti. İdealim 70 kilo" dedi.
58 yaşındaki Vildan Nanacak, 1.5 ayda 112 kilodan 93 kiloya düşmenin mutluluğunu yaşıyor. 41 yaşındaki klimacı Aytekin Çoban da 3 ayda 140 kilodan 97 kiloya indiğini ve hedefinin 80 kilo olduğunu söyledi.
Antalya'da müzisyenlik yapan 59 yaşındaki Levent Gürlek, "Tam 50 günde 125 kilodan 106 kiloya geriledim. 19 kilo kaybetmişim. Daha fazlasını kaybetmek hedefim" dedi.
'KİLO VERDİM RESSAM OLDUM'
Emekli öğretmen 56 yaşındaki Semra Aygün, "120 kilodan 82 kiloya düştüm. Hayata bakışım değişti. Ressamlık yapıyorum. Kendimi keşfediyorum" dedi. Alanya'da turizm işiyle uğraşan 41 yaşındaki Fuat Çubuk, "177 kiloydum. Şu an 141 kiloya düştüm. Kısa sürede 36 kilo vermenin mutluluğunu yaşıyorum. Burada arkadaşlarımla yaşadıklarımı paylaştım. Karşılıklı sıkıntılı günlerimizi anlatarak motive olduk" diye konuştu.
NÜFUSUN YÜZDE 5'İ OBEZ
Doç. Dr. Ayhan Mesci, hastalarıyla bir araya gelmelerindeki amacın, obezite konusundaki farkındalığı artırmak olduğunu söyledi. Türkiye nüfusunun yüzde 5'inin obeziteyle mücadele ettiğini belirten Doç. Dr. Mesci, "İleri derecede obezitenin kesin tedavisi cerrahidir. ABD'de yıllık ameliyat sayısı 300 bine ulaşıyor" dedi.
PAKET GIDA OBEZİTEYİ SALGIN HALE GETİRDİ
Gıda teknolojisinin gelişmesine paralel olarak obezite hastalığında da artış görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Ayhan Mesci, "Ev dışı beslenme, paketlenmiş gıda obeziteyi salgın hastalık haline getirdi. Obeziteyle mücadele artık lokal değil, profesyonelce yapılmalı. Obezite hastaları 10- 15 yıl daha az yaşam sürüyor. Bugün hastalarımızla bir araya gelerek tanışmalarını, kaynaşmalarını sağlamış olduk. Böylece endişelerini gideriyorlar" diye konuştu.
GİDEREK BÜYÜYEN BİR SORUN
Obezitenin, hem Türkiye hem dünyada giderek büyüyen bir sağlık problemi olarak insanların karşısında durduğuna işaret eden Doç. Dr. Mesci, günlük alınması gereken enerji harcanandan fazla olduğunda, vücutta yağ oranının artarak obezitenin ortaya çıktığını hatırlattı. Doç. Dr. Mesci, "Obezite, vücut kitle endeksinin hesaplanmasıyla belirleniyor. Vücut kitle endeksi 25- 30 arasında olanlar obez, 30- 35 arasındakiler ise aşırı obez olarak değerlendiriliyor" dedi.
GENETİĞİNİZDE VARSA
Doç. Dr. Mesci, obeziteye yol açan etkenlerden birinin de genetik yatkınlık olduğunu anlattı. Doç. Dr. Ayhan Mesci, "Eğer genetiğimizde obezite varsa beslenme alışkanlıklarını tek tek gözden geçirmek ve bu doğrultuda bir düzen oluşturmak şart. Genlerinizde obezite olsa bile doğru beslenmeyle ideal kiloda olmak mümkün hale geliyor" dedi.
OBEZLERE ÖNERİLER
Hazır ve yarı hazır gıdaların tüketiminin artmasıyla obezite artışının paralellik gösterdiğini dile getiren Doç. Dr. Mesci, kadınların iş hayatında fazla yer almasıyla kısa zamanda hazırlanabilen yüksek kalori içerikli hazır gıdaların obeziteyi tetiklediğini söyledi. Çağın hastalıklarından obeziteyle başa çıkmak için önerilerde de bulunan Doç. Dr. Mesci, şöyle dedi:
"Kilonuzun kaderiniz olmadığını bilin. Fazla kilolarınızdan sadece görüntünüz için değil, sağlığınız için kurtulmayı hedefleyin. Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirin, yanlışlardan kaçının. Değişiklikler yapabilmek için gerekirse uzman desteği alın. Diyetisyenin önereceği diyete kendinizi hazır hissettiğinizde başlayın. Kilolarınızdan kurtulmak için aceleci olmayın. Kendinize uzun bir süre verin ve kilo vereceğinize inanın. Diyet yaparken çevrenizdekilerin sizi kötü yönde etkilemesine izin vermeyin. Gerekiyorsa diyet yaptığınızı kimseyle paylaşmayın. Diyet yaparken fiziksel aktivitenizi de artırmaya çalışın." - Antalya
Son Dakika › Güncel › Obeziteye Cerrahi Çözüm - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?