Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) 169. Olağan Toplantısı, Avusturya'nın başkenti Viyana'da başladı.
OPEC Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya üye ülkelerin petrol bakanları katılıyor. Toplantıda, fiyatların artması için petrol üretiminin dondurulması önerisinin ele alınması bekleniyor ancak İran ve Irak'ın da aralarında bulunduğu bazı ülkeler, üretimin dondurulmasına karşı çıkıyor.
Toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zangeneh, İran'ın petrol ihracatını ikiye katlamasının piyasayı olumsuz etkilemeyeceğini belirterek, üretimin dondurulmasının Tahran'a faydasının olmadığını ve her ülke için bir kota düşünülebileceğini söyledi.
Petrol fiyatlarının artmasını isteyen Venezuela ve Nijerya, üretim seviyesinin doldurulması önerisine destek veriyor.
Venezuela Petrol Bakanı Eulogio Antonio Del Pino da bütün ülkelerin zor piyasa koşullarından çıkış yolu bulmak zorunda olduğunu söyledi.
Nijerya Petrol Bakanı Emmanuel Ibe Kachikwu ise ülkesinin elde edebileceği her bir dolara ihtiyacı olduğunu belirtti.
Cezayir Enerji Bakanı Salah Khebri, petrol piyasanın istikrarlı hale gelmesine ihtiyaç olduğu belirtirken, OPEC Genel Sekreteri Abdullah Salem el-Badri ise yeniden genel sekreter seçilip seçilmeyeceğine toplantıda karar verileceğini aktardı.
Angola Petrol Bakanı Jose Maria de üretimin dondurulması için konsensüse ihtiyaç bulunduğunu ifade etti. Fiyatların artmasını istediklerini belirten Maria, kendileri için iyi fiyatın 60 dolardan başladığını söyledi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan 169. OPEC Konferansı Başkanı ve Katar Enerji ve Endüstri Bakanı Muhammed Bin Saleh Al-Sada, 4 Aralık 2015 tarihinde gerçekleştirilen son olağan toplantıdan bu yana petrol piyasasında fazla dalgalanma görüldüğüne işaret etti.
OPEC'in referans sepetine göre varil başına petrol fiyatlarının Aralık 2015'de 38 dolardan Ocak 2016'nın ortasına doğru 22 dolara kadar düştüğünü hatırlatan Al-Sada, petrol fiyatlarının Nisan 2016 sonuna doğru yaklaşık 40 dolara ulaştığını ve bu yükselişin mayıs ayında da devam ettiğini anlattı.
Al-Sada, küresel sondaj ve üretim harcamaların geçen yıl yüzde 20 düştüğünü ve bu yıl için yüzde 15 daha düşüş beklendiğini kaydetti.
Toplantıda, geçmiş 6 aylık gelişmeleri gözden geçireceklerini ve 2016'ya yönelik öngörüleri analiz edeceklerini anlatan Al-Sada, küresel ekonomik büyümeyle ilgili düzensizliğin hakim olduğunu ve 2016 için büyümenin yüzde 3,1 olarak hesaplandığını söyledi.
Al-Sada, küresel petrol talebinin günlük 1,2 milyon varil büyüme ile sağlıklı olduğunu ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin petrol arzında düşüş görüldüğünü belirtti.
2016 yılı için günlük 740 bin varil küçülme beklediklerini söyleyen Al-Sada, bunun 2015'deki günlük 2 milyon varilden çok daha az olduğunu hatırlattı.
Al-Sada, gelişmelerin, ortalama 32,5 milyon varil OPEC ham petrol talebiyle, bu yılın ikinci yarısında daha dengeli piyasaya işaret ettiğini ve OPEC ham petrolü için tüm talep artışının yıllardır yaklaşık günlük 1.8 milyon varil olduğunu ifade etti.
Petrol stokunun halen yüksek olduğunu belirten Al-Sada, "Daha istikrarlı ve dengeli piyasa, herkes için faydalı olacaktır." dedi.
OPEC verilerine göre, petrolün varil fiyatı 44,68 dolar iken günlük reel petrol üretimi 32,5 milyon varile ulaştı. Uzmanlar, petrol fiyatlarının son dönemde 50 dolar civarlarına yaklaşması nedeniyle üretim dondurma kararı alınmayacağını tahmin ediyor.
OPEC, petrol fiyatlarını artırmak amacıyla üretim miktarını dondurma önerisini nisan ayında Katar'da gerçekleştirilen toplantıda ele almış ancak üye ülkeler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle bir karar alamamıştı.
Son Dakika › Güncel › Opec 169. Olağan Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?