Otomotivciler, Çırak ve Usta Bulamamaktan Şikayetçi - Son Dakika
Güncel

Otomotivciler, Çırak ve Usta Bulamamaktan Şikayetçi

Salihli TSO'da bir araya gelen otomotiv sektörü temsilcileri, kalifiye eleman sıkıntısının katlanılmaz boyutlara ulaştığını belirtti.

06.01.2016 14:22

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, sektörel analizlerinden 10.'sunu otomotiv sektöründe faaliyet gösteren üyelerinin bulunduğu 1. Meslek Grubu'na yönelik olarak gerçekleştirdi. Sonuçlar bir rapor haline getirilerek, Salihli TSO'nun Meclis Salonu'nda sektör temsilcileri ve ilgili kurumların yetkililerinin katıldığı toplantıda tartışıldı.
Ağırlıklı olarak Galericiler Sitesi ve Oto Sanayi Sitesi'nde faaliyet gösteren toplam 51 üyeyle yapılan ankette, üyelerin yarısının en büyük sorun olarak kalifiye eleman yetersizliğini gösterdiği belirlendi. Üyelerin tahsilat ve finansman sıkıntısı çektiği, ayrıca haksız rekabetten  dert yanan sektör temsilcilerinin de azımsanmayacak oranda olduğu ortaya çıktı.

Yapılan analizde, sektördeki  üyelerin büyük çoğunluğunun 1 ile 5 eleman arasında personel çalıştırdığı, yine firmaların ağırlıklı  olarak 20 yıl ve üzerinde faaliyet gösterdiği tespit edildi.

Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, anket sonuçlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, daha önce incelenen 9 sektörde de karşılaşılan en büyük sorun olan kalifiye eleman sıkıntısının, otomotivde daha da belirgin olduğunun ortaya çıktığını ifade etti. Eğitimde 4+4+4 sisteminin çıraklığı bitirdiğine, artık ailelerin çocuklarını çırak vermek istemediğine dikkat çeken Yüksel, "Sanayide yetiştirmek üzere eleman bulunmuyor. Çıraklıktan yetiştirecek gençler bulunamayınca, bir süre sonra usta da yetişmiyor. Çalışmak için gelen kalifiye olmayan veya okul bitirerek gelen elemanlar da sebaatkar olmuyor. Sürekli yer değiştiriyorlar. Otomotiv sektöründe yedek parçacı, pazarlamacı, motor ustası, kaportacı ve boyacı bulmak çok zorlaştı. Bunu yaptığımız anketin sonuçlarından açıkça görüyoruz. Büyük otomotiv ve yan sanayi kuruluşları artık kendi bünyelerinde meslek liseleri açarak eleman sorununu çözmeye çalışıyorlar"  dedi.

Zanaatkar yetişmiyor

Toplantıya katılan Salihli Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü İsa Özkaya, neden usta yetişmediği konusunda açıklayıcı bilgi verdi. Çıraklık okullarında otomotiv bölümüne devam eden kursiyer sayısının son yıllarda çok azaldığını belirten Özkaya, "1999 yılında bin öğrencinin kayıtlı olduğu merkezimizde bugün 250 öğrenci var. Zorunlu eğitimin getirilmesiyle birlikte, zanaatkar yetişmemeye başladı. Aileler çocuklarını zanaata yönlendirmiyor. Meslek liselerinde ne yazık ki yeterli tecrübe kazanılmıyor. Bu tür işlerin iş başında öğrenilmesi gerekiyor." dedi.

Salihli Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı Kazım Arslantürk de üyelerin dile getirdiği haksız rekabet konusunda açıklamalarda bulundu. Önüne gelenin oto alım satımı yaptığından yakınan üyelerin şikayetini yanıtlayan Arslantürk, mevzuatlar çerçevesinde konuyu takip edebildiklerini, Salihli'de 4 denetmenle çalıştıklarını, bu konuda vergi mükelleflerine her zaman yardıma hazır olduklarını, TSO üyeleriyle daha sık ilişki kurmak istediklerini ifade etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Otomotivciler, Çırak ve Usta Bulamamaktan Şikayetçi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement