Bir grup lise öğrencisi, kendi imkanlarıyla oluşturduğu atölyede, atık malzemeler kullanarak birbirinden ilginç buluşlara imza attı. Atölyede, beyin gücüyle çalıştırılan motorlu araçtan drone eczaneye, uzaktan mobil kontrollü gemiden, robot yapımına kadar onlarca buluş ortaya koyan öğrenciler, zekalarıyla görenleri hayrete düşürdü.
Sultangazi Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi öğrencileri kısıtlı imkanlarla oluşturdukları atölyelerinde birbirinden özel buluşlar icat etti. Tamamen atık malzemeler kullanarak hazırladıkları projeler için gece gündüz çalışıp ter döken öğrenciler buluşlarını okullarının bahçesinde oluşturdukları bilim fuarında sergiliyor.
GELECEĞİN BİLİM ADAMLARINDAN HAYRETE DÜŞÜREN İCATLAR
Doğada çürümeye terk edilen yüzlerce atık malzeme ile ilginç buluşlara imza atan genç mucitler zekalarıyla görenleri hayrete düşürdü. İnsan yaşamına önemli kolaylıklar sağlayacak bir çok buluş geleceğin bilim adamları tarafından icat edildi. Zekalarıyla hayran bırakan Yaklaşık yüz öğrencinin öğretmenlerinin desteği ile hazırladığı projeler arasında Beyin gücüyle çalıştırılan motorlu araçtan drone eczaneye, uzaktan mobil kontrollü gemiden sensörlü araçlara biyonik elden sıcak su tasarrufuna kadar onlarca icat yer alıyor. Projelerin atık malzemelerle hazırlanması ve tasarruf sağlayan ürünler olması ise dikkat çekiyor.
"BU PROJEYLE ÖĞRETMENLERİMİZİN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU GÖRDÜK"
Son dönemde eğitim alanında önemli değişiklikler yapıldığını belirten Sultangazi İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Demir, "Öncelikle burada adanmış öğretmenler var. Burası atıl durumdaydı, kullanılmıyordu. Bir gurup gönüllü öğretmenimiz öğrencilerle birlikte buranın fiziki yapısını düzelttiler. Buranın boyasını, badanasını temizliğini yaptılar. Bir öğretmenin bir okul için ne kadar önemli olduğunu biz bu projede gördük. Öğrencilerimizi de tebrik ediyorum" dedi.
LİSELİ ÖĞRENCİSİNDEN BEYİN GÜCÜ İLE ÇALIŞAN MOTORLU ARAÇ
Beyin gücü ile çalışan motorlu bir araç icat eden Burak Yılmaz ise, "Projemi çizgi izleyen robot olarak geliştirmiştim. Bunu geliştirmek istedik. biomedikal sensör ile bunu nasıl kontrol edebiliriz diye düşündük ve internette biomedikal sensörün elektronik halini bulduk.Kafamda bulunan kulaklık sayesinde beynimizden gelen sinyalleri bluetooth sayesinde aktarıyoruz bu sayede aracın motorunu beyin gücümüzle hızlandırıp yavaşlatabiliyoruz. Bu proje ile bir robotu nasıl daha farklı şekillerde kontrol edebiliriz diye düşündük. Birçok yöntemle hareket ettirdik ama beynimizle neler yapabiliriz diye düşündük ve bu yöntem aklımıza geldi" diye konuştu.
ÖĞRENCİLERDEN DRONE ECZANE BULUŞU
Drone eczane fikrini arkadaşlarıyla birlikte geliştiren Serhat Baltacı isimi öğrenci ise, "Bizim projemizdeki amacımız, mesela geceleri nöbetçi eczanelere uzak oturan kişiler oluyor. Araçları olmuyor ya da ulaşım imkanları bulunmuyor. İnternet üzerinde sipariş veriyorlar, biz de istenen adrese bu icadımızla ilacı altındaki sepeti sayesinde götürüyoruz. Bunu geliştirip GPRS sistemi ile takip ve kamera sistemi ile de görüntü alabileceğiz. Özellikle yaşlılar için yerinden kalkamayanlar için kolaylık olacak diye böyle bir buluş tasarladık" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Genç Mucitler, Atıkları Büyük Buluşlara Dönüştürdü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?