Tüm vücutta milimetreden daha hassas doğrulukla kanser tedavisi yapmak için tasarlanmış dünyadaki ilk ve tek robotik radyocerrahi sistemi olarak bilinen "CyberKnife" teknolojisi ve radyoterapi süresini 2 dakikaya kadar indirerek tedavide büyük konfor ve kolaylık sunan "Rapidarc" teknolojileri kanser hastalarına yeni umut ışığı oluyor.
Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Yıldız Güney, radyoloji onkolojisi tedavisinde kullanılan 'Cyberknife' isimli cihazla tamamen nokta atışının yapıldığını belirterek, seçilmiş hastalarda tümörlü dokuya maksimum derece de dozun verildiğini söyledi. Seçilmiş hasta gruplarında bu cihazın kullanıldığını bildiren Doç. Dr. Güney, cihazın çıkış şeklinin beyin tümörleriyle başladığını dile getirerek, "Biz bu cihazla birlikte tüm bedende seçilmiş tümörlerde yapabiliyoruz. Bu kapsamda iyi huylu tümörlere de uygulayabiliyoruz. Seçilmiş beyin tümörlerinde, erken evre akciğer kanserlerinde, erken evre prostat kanserlerinde uygulanabiliyor" dedi.
Sitostatik beden radyoterapisi ile hastanın hastanede kalış süresinin azaldığına dikkat çeken Doç. Dr. Güney, 1 ile 5 gün arasında tedavi uygulandığını belirterek, terapi sonrası hastaların hastanede yatmadan evlerine gidebileceğini kaydetti. Radyasyon onkolojisinin gelişiminin bilgisayar teknolojisiyle direk bağlantılı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Güney, kontrol odasından hastanın izlendiğini dile getirerek, "Kontrol odasında, kontrol ve tedavi panelleri bulunuyor. Hastanın daha önce çekilmiş filmleri ile tedavi sırasında çekilmiş filmleri karşılaştırılıyor ve doğru alanı ışınlayıp ışınlamadığımızı yine ekranlardan kontrol ediyoruz" ifadesini kullandı.
RAPİDARC TEKNOLOJİSİ
'Hacimsel Yoğunluk Ayarlı Arc Tedavisi' olarak adlandırılan Rapidarc cihazı, hastanın ışın tedavi süresini kısaltan, yüksek teknolojiyle üretilmiş bir radyoterapi cihazı olarak kullanılıyor. Tüm kanser türlerinde ve radyoterapi uygulanan tüm hastalarda kullanılabilen teknoloji, kanser hastalarına da yeni umut ışığı oluyor. Tedavi öncesi bir ön çalışma yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Güney, hangi bölgeye ne kadar ışın verileceğini ve tedavi planını seçtiklerini söyledi. Hastanın ilgili bölgesinin maske ile sabitlendiğine dikkat çeken Doç. Dr. Güney, hatanın bu maske ile rahatlıkla nefes alıp verebildiğini ve hiçbir sıkıntı yaşanmadığını bildirerek, bu maskelerin kişiye özel yapıldığının altını çizdi. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › (Özel Haber) Kanser Hastalarının Yeni Umut Işığı 'Cyberknife' ve 'Rapidarc' Teknolojileri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?