Soli Pompeipolis 2013 Kazıları Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

Soli Pompeipolis 2013 Kazıları Sona Erdi

Soli Pompeipolis 2013 Kazıları Sona Erdi

Mersin'in merkez Mezitli ilçesine bağlı Viranşehir Mahallesi'nde bulunan Soli Pompeipolis Antik Kent'te 2013 kazı çalışmaları sona erdi.

06.08.2013 10:29  Güncelleme: 10:44

Mersin'in merkez Mezitli ilçesine bağlı Viranşehir Mahallesi'nde bulunan Soli Pompeipolis Antik Kent'te 2013 kazı çalışmaları sona erdi. Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, bu yılki kazıların çok verimli geçtiğini ifade ederek, "Bu yıl yaptığımız kazılar sonucunda bir mimari bütünlük içinde sütunlu caddeyi ve Roma dükkanlarını açığa çıkardık" dedi.

Remzi Yağcı başkanlığında bu sene 1 Temmuz'da başlayan kazı çalışmaları 37 gün sürdü. Yapılan çalışmalarla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Yağcı, Soli Pompeipolis kazı projesinin önemli bir bölümünü tamamladıklarını söyledi. Kazıların bu yıl çok verimli geçtiğini vurgulayan Yağcı, "Çünkü sütunlu caddede 2 amacımız vardı. Bunlardan biri sütunlu caddenin arkeolojik sorunlarını çözümleyebilmekti. Bunla ilgili Roma dükkanlarında anaretik bir çalışma yaptık. Bu çok çok önemliydi bizim için. Çünkü bu dükkanlarda ne yapılıyordu, ne üretiliyordu ve o dönemde nasıl bir sosyal yaşantı vardı M.Ö. 6. yüzyıldan itibaren onu bize gösterdi. Yapılan çalışmalar sonucunda bazı üretim yapılan mekanlar mesela balık tuzlama havuzları, şarap küpleri, seramik fırınları tespit ettik" diye konuştu.

"BU YIL YAPTIĞIMIZ KAZILAR BİZE ROMA'NIN ÖNEMLİ BİR ALT YAPISI OLDUĞUNU GÖSTERDİ"

Elde edilen sonuçlara göre Soli Pompeipolis'in M.Ö. 1. ve M.S. 1. yüzyıllarda çok aktif bir liman olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Yağcı, "Her ne kadar sütunlu caddenin gelişimi 2. ve 3. yüzyılda tamamlandıysa da bizim bu yıl yaptığımız kazılar Roma'nın önemli bir alt yapısı olduğunu bize gösterdi. Yanı sıra diğer önemli hedeflerimizden biri olan restore edilen güney ucunun gerisinde bulunan bin metrekarelik bir alanı temizledik, Roma dükkanlarıyla birlikte. Bir mimari bütünlük içinde sütunlu caddeyi ve Roma dükkanlarını açığa çıkarmış olduk. Höyükte de önceden doğu yamacında yaptığımız yamaç açması kazılarını biz bu yıl arkaik terasta yoğunlaştırdık. Yani M.Ö. 6. yüzyıl yapılarını ortaya çıkardık. Bu teras tamamen ileriki yıllarda kazısı bittiğinde bir arkaik dönem yapı kompleksi ortaya çıkmış olacak" şeklinde konuştu.

Bundan sonraki hedeflerinin yapılan kazıların restorasyona dönüşüp dönüşmeyeceği konusunda çalışmalar yapmak olacağını belirten Yağcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çıkan mimarinin restorasyona uygun olup olmadığını araştırmak veya biraz daha kazı yapılırsa bütünlük sağlanabilir mi bunun imkanlarını arayacağız. Yani gerçekçi bir restorasyon olabilmesi için kazıların ne kadar devam edeceği konusunda bir fikir edinmek için bir ön çalışma yapmak istiyoruz. Kısaca kazdığımız alan yeterli mi daha da kazmalı mıyız bunun gerçekliğini ortaya çıkarmak istiyoruz. Bunun dışında insanların ilgisini çekmek istiyoruz. Plaja giden bütün vatandaşlar burada ne yapıldığını ilgiyle izliyorlar ancak bu yetersiz. Var olan bir ilgi var ve bu giderek artıyor. Mersin kamuoyunun Soli Pompeipolis kazılarına bundan sonra daha çok ilgi göstermesini diliyoruz." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Soli Pompeipolis 2013 Kazıları Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement