Pakistan'da barış kongresi düzenlendi - - Son Dakika
Güncel

Pakistan'da barış kongresi düzenlendi -

Pakistan\'da barış kongresi düzenlendi -

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da düzenlenen ve Şii, Sünni, Hristiyan, Hindu ve Sih grupların liderlerininkatıldığı barış kongresinde son dönemde artan mezhepsel çatışmalara karşı birlik mesajları verildi.

05.01.2014 18:12

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da düzenlenen ve Şii, Sünni, Hristiyan, Hindu ve Sih grupların liderlerininkatıldığı barış kongresinde son dönemde artan mezhepsel çatışmalara karşı birlik mesajları verildi.

Parlamento binası karşısındaki D meydanında ülkedeki bazı Şii, Sünni, Hristiyan, Hindu ve Sih grupların liderlerinin katılımı ile "Ulusal Barış Kongresi" adı ile açık hava toplantısı düzenlendi.

Kongreye katılan liderler son dönemde Şii ve Sünni liderlere yapılan karşılıklı saldırıları kınadı ve birlik mesajı verdi. Konuşmalar sık sık tekbir sesleriyle kesilirken, meydanda "Lebbeyk ya Resulallah", "Lebbeyk ya Hüseyin" sloganları atıldı.

Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen kongrede konuşan Şii İttihad Konseyi Başkanı ve aynı zamanda Meclis-i Vahdet-ul Müslimin Partisi lideri Allame Nasır Abbas, Pakistan'n zor bir dönemden geçtiğini, el birliği yaparak ülkeyi daha da ileriye taşımak gerektiğini söyledi. Pakistan'ın bölünmesi için terörün yaygınlaştırılmaya çalışıldığını ifaden eden Abbas, "Bu vatan nasıl kurulduysa yine aynı şekilde koruyacağız. Kardeşlerim, vatan düşmanları ülkemizi parçalamak için, bölmek için, terörü yaymak için, çaba harcıyorlar. Şu anda burada Sih liderleri, Hindu, Hristiyan ve Sunni liderleri ile birlikte vatan düşmanlarına sesleniyoruz. Bizi bölemeyeceksiniz" dedi.

Sünni İttihad Konseyi Başkanı Sahibzade Hamid Rıza ise hükümetin Pakistan Talibanı ile yürüttüğü barış müzakerelerine karşı olduklarını söyledi. Müzakerelerin devam etmesi halinde ülke genelinde protestolar düzenleyeceklerini belirten Rıza, "Biz o zalimler ile müzakere etmeyeceğiz. Büyüklerimizin kurduğu vatanımızı korumak için gerekiyorsa zalimlerin kurşunlarını göğüslerimiz ile durduracağız" ifadesini kullandı.

Ülkenin kuzeybatısındaki Hayber-Pakthunkva Eyaleti'nin başkenti Peşaver'deki Sihleri temsilen kongreye katılan Sarın Singh ise "Bizim kitabımız insanlara yönelik saygı göstermeye buyuruyor. Hindu olsun, Şii olsun, Sunni ve Hıristiyan olsun birbirimize karşı saygılı olmalıyız. Zaten dinlerimiz, kitaplarımız da buna buyuruyor" dedi.

Pakistan'ın güvensiz bir ülke haline getirildiğini anlatan Hindu lider Sarb Dial ise "Bize Kuran, Zebur, İncil'de de buyurulduğu gibi kalkınmaya doğru gitmemiz gerekiyor. Ama ne yazık ki atalarımızın nice kurbanlar vererek kurduğu bu vatan harap oldu. Pakistan güvensiz bir ülke haline geldi. Bu vatanda sadece insanlar değil, hayvanlar bile güvende değil. Her birimiz kalkıp bir olup hep birlikte hareket edersek işte o zaman istikrar sağlanabilir" diye konuştu.

Geçtiğimiz eylül ayında gerçekleştirilen bombalı saldırı sonucu 80'den fazla insanın hayatını kaybettiği Peşaver'deki Tüm Azizler Kilisesi'nin başrahibi İcaz Gill de yapılan tüm saldırılara karşın Pakistan'ın vatanları olduğunu söyledi. Gill, "Biz bu topraklarda doğduk. Burası bizim vatanımız. Biz ülkede azınlığı teşkil ederiz ama Müslüman kardeşlerimizin bu ülkede ne kadar hakları varsa bizim de o hakkımız var. Hepimiz birlikte hareket ederek bu ülkede barışı, istikrarı sağlamak için adım atmalıyız" dedi.

Yaklaşık 180 milyon nüfusa sahip Pakistan'da 25 milyon Şii Müslümanın yaşadığı sanılıyor. Ülkede kimi zaman Şii ve Sünni gruplar arasında karşılıklı suikastler meydana geliyor. Geçen aralık ayında Lahore ketindeki Şii ve Sünni grupların liderleri öldürülmüştü. Son olarak ise Ehl-i Sünnet vel Cemaat grubunun İslamabad Genel Sekreteri Münir Ahmed silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.

Eylül ayında da Peşaver'deki Tüm Azizler Kilisesi'ne pazar ayine sırasında yapılan bombalı intihar saldırısında 81 kişi hayatını kaybetmiş, bu olay ülke tarihinde azınıklara karşı yapılan en büyük şiddet eylemi olarak tarihe geçmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Pakistan'da barış kongresi düzenlendi - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement