Piyasalarda Haziran'daki Genel Seçim Fiyatlanmaya Başladı - Son Dakika
Güncel

Piyasalarda Haziran'daki Genel Seçim Fiyatlanmaya Başladı

Piyasalarda Haziran\'daki Genel Seçim Fiyatlanmaya Başladı

ABD'nin faiz artırımına haziran ayında başlayabileceğine ilişkin beklentiler ve seçimlere doğru tansiyonun yükselmesiyle dolardaki artış hız kazandı.

14.04.2015 15:21  Güncelleme: 15:27

Abd'nin faiz artırımına Haziran ayında başlayabileceğine ilişkin beklentiler ve seçimlere doğru tansiyonun yükselmesiyle dolardaki artış hız kazandı. Dolar 2.69 sınırına dayandı.

DHA'nın sorularını yanıtlayan Egeli & CO Araştırma Strateji Direktörü Güldem Atabay Şanlı, Türkiye'nin son dönemde yaşadığı gerginliklerin piyasalara yansıdığını, son dönemde yaşananlar olmasaydı dolardaki hareketlerin yarısı ile sınırlı kalacağını belirterek, "Piyasalarda Haziran'daki genel seçim fiyatlanmaya başladı artık" dedi.

ABD para birimi haftanın ikinci gününün ilk yarısında art arda 2.67 lira ve 2.68 lira sınırlarını aşarak 2.6873 lira ile yeni rekor düzeye tırmandı. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu tüm gelişmekte olan ülkelerde borsalar yükselirken, Borsa İstanbul Endeksi yüzde 1.43 kayıpla 80 bin 769 puana geriledi.

"Bunlar olmasaydı dolardaki hareketler yarısıyla sınırlı kalacaktı"

Güldem Atabay Şanlı, dolardaki ani yükselişin nedenleri arasında, iç siyasi gerginlikler, Fed'in faiz kararı ve Euro/dolar paritesinin olduğunu ifade ederek, "Euro/dolar paritesi 1.05'le düştü. Ama dolardaki yükselişte asıl etkili olan içeride yaşananlar. Bunlar piyasalarda gerginliğe yol açtı. Seçim senaryoları, AKP'nin ne kadar sandalyesi olacağı... Bunlar olmasaydı dolardaki hareketler yarısıyla sınırlı kalacaktı. 20 Nisan'da Bakanlar Kurulu toplantısı var ve ardından Merkez Bankası Para Politikası Toplantısı olacak" dedi.

"Yatırımcıları yavaş yavaş Türkiye'den kaçırmaya başladı"

Şanlı, "Başkanlık tartışmaları ve seçim sonrası senaryoları yatırımcıları yavaş yavaş Türkiye'den kaçırmaya başladı" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oluşan senaryolarda ekonominin bir büyüme ivmesi olması için olasılık görünmüyor. Olası koalisyon senaryosu Cumhurbaşkanı ile koalisyon hükümetinin nasıl çalışacağı senaryoları var. Bütün bunlar yavaş yavaş piyasalara yansıyor. Piyasalarda Haziran'daki genel seçim fiyatlanmaya başladı artık."

"Sene sonunda daha yüksek dolar kuru olabilir"

Güldem Atabay Şanlı, kısa vade için Fed'in çok ciddi faiz artırmayacağına inandığını vurgulayarak, "Dolardaki yükselişte küresel anlamda bir yavaşlama söz konusu olabilir. Eylül-Ekim aylarında küçük bir toparlanma koridoru açılabilir; ancak, seçim sonra belirsiz olduğu için bu toparlanma fırsatı kaçabilir. Ekonomide 2016 yılı da çok farklı bir senaryo görmüyorum açıkçası. Sene sonunda daha yüksek dolar kuru olabilir" diye konuştu.

"Seneye eksi büyümeden bahsediyor olabilecek miyiz?

Şanlı, 2015 yılında büyümenin çok düşük olabileceğini ifade ederek, "Bu sene böyle gidiyorsa, seneye eksi büyümeden bahsediyor olabilecek miyiz? Bunu sormak lazım. Bu yıl, TL tarafından bu kadar darbe yemiş bir ekonomide yıl sonunda büyüme yüzde 1.5-2.0'de kalacak. Merkez Bankası'nın bugün yaptığı açıklamayla doları biraz daha sınırlamış oldu. Ancak dolara çok bir etki edeceğini düşünmüyorum" dedi.

MB döviz depo piyasası faizinde "ölçülü" indirimi görüşecek

Merkez Bankası, 22 Nisan'da yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısında, döviz depo piyasası faizlerinde ölçülü bir indirimin ve lira zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artışın gündeme alınacağını açıkladı.

Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Toplantıda gerekli görülmesi halinde finansal piyasalardaki istikrarı destekleyici yönde ilave tedbirler de ele alınabilecektir" denildi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Piyasalarda Haziran'daki Genel Seçim Fiyatlanmaya Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement