"Filistin Hukuki Varlığını Kurumsallaştıracak" - Son Dakika
Son Dakika Logo

"Filistin Hukuki Varlığını Kurumsallaştıracak"

"Filistin Hukuki Varlığını Kurumsallaştıracak"
02.01.2015 10:22  Güncelleme: 10:57

Prof. Dr. Harun Arıkan, İsrail'in karşı çıkışına rağmen bu yıl Filistin'in uluslararası sistemde hukuki varlığını daha kurumsallaştıracağını savundu.

Çukurova Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Harun Arıkan, İsrail'in karşı çıkışına rağmen bu yıl Filistin'in uluslararası sistemde hukuki varlığını daha kurumsallaştıracağını savundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin'in kurulmasını öngören karar tasarısının reddedilmesini değerlendiren Prof. Dr. Harun Arıkan, Filistin'in dünya gündeminde daha fazla yer alacağını anlattı. Filistin'i bağımsız devlet olarak tanıyan ülke sayısının son yıllarda hızla arttığını vurgulayan  Prof. Dr. Harun Arıkan, " Türkiye, Rusya, Çin gibi 100'den fazla ülkenin yanı sıra, Avrupa Birliği üyeleri Macaristan, Polonya, Slovakya ve İsveç de Filistin'i resmen tanıdı. Fransa, İngiltere ve İspanya parlamentoları da Filistin'in bağımsız devlet olarak tanınması için hükümetlerine çağrı yaptı" dedi.

'İSRAİL KARŞI ÇIKSA DA'

Filistin'in 2012'den beri BM'de, 'Üye Olmayan Gözlemci Devlet' statüsü kazandığını aktaran Prof. Dr. Arıkan, şunları kaydetti:

"BM'ye sunulan karar tasarısında İsrail ve Filistin'in güvenliğini sağlayacak ve taraflar arasında güven artırıcı önlemlerin yapılanması için 2017'ye kadar geçiş döneminin oluşturulması hedefleniyordu. Buna karşın İsrail, güvenliğini tehlikeye atacak ve şartlarla donatılmış bir kararı BM Güvenlik Konseyi'nden geçse dahi tanımayacağını açıkladı. Ancak dünyadaki gelişmeler İsrail'in Filistin'e yönelik devlet politikasının uluslararası sistemde önemli ölçüde kabul edilmediğini ortaya koyuyor. İsrail'in mevcut politikalarını sürdürmesi halinde bölgede iyice yalnızlaşabileceği gerçeğini de düşünmek gerekli. İsrail karşı çıksa da, bu yıl ve çok yakında Filistin uluslararası sitemde hukuki varlığını daha da kurumsallaştıracak." - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Filistin Hukuki Varlığını Kurumsallaştıracak' - Son Dakika


Advertisement