İLYAS GÜN - Samsun'un Atakum ilçesinde vatandaşlarca bulunarak yetkililere teslim edilen puhu yavrusuna, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki veteriner kliniğinde özenle bakılıyor.
Vatandaşların yaklaşık bir ay önce tarlada bitkin halde bulduğu puhu yavrusu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Ekipler, puhu yavrusunu, bakımının yapılması amacıyla Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki Büyükşehir Belediyesi Veteriner Kliniği'ne götürdü.
Burada tedavisine başlanan puhu yavrusu, veteriner hekim Paria Tabatabaei tarafından özel bakıma alındı. Doğal hayattan kopmaması için çiğ kırmızı etle beslenen, güneş girmeyen karanlık bir ortamda barındırılan puhu yavrusunun yanına, insanlara fazla alışmaması için de Tabatabaei dışında kimse girmiyor.
Uçuş eğitimi de yaptırılacak
Veteriner hekim Tabatabaei, AA muhabirine yaptığı açıklamada, puhunun "kartal baykuşu" adıyla da bilindiğini, en büyük baykuş türü olduğunu söyledi.
Puhunun genellikle dağlık kesimlerde yaşadığına işaret eden Tabatabaei, "Vatandaşlar tarafından bulunarak bize getirildi. Henüz yavru tüylerini atmadı. Geldiğinde 1 kilo 200 gram ağırlığındayken şu an 2,5 kiloya ulaştı. Kanat aralığı da 1 metreyi geçti. Puhu yavrusunu özel olarak besliyoruz." dedi.
Puhu yavrusunu doğaya salmak için ağırlığının 3,5 kilograma, kanat açıklığının da 1,5 metreye ulaşmasını bekleyeceklerini, bunun da birkaç ayı alabileceğini anlatan Tabatabaei, uçuş eğitimi de yaptırdıktan sonra puhuyu buldukları yerde doğaya bırakacaklarını kaydetti.
Puhu
Baykuşgiller familyasına ait en iri tür olan puhuların ağırlığı 4,5 kilograma, kanat açıklığı da 2 metreye ulaşabiliyor. Kafalarını 270 derece sağa sola çevirebilen, çoğunlukla küçük memelilerle beslenen puhular, genellikle uçurumlar, kayalık alanlarla ormanlar ve uçurum çıkıntılarında yuva yapıyor.
Son Dakika › Güncel › Puhu Yavrusuna Özel Bakım - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?