İki yıl önce vefat eden dünyaca ünlü Kütahyalı ressam, neyzen Ahmet Yakupoğlu'nun doğumunun 98. yılı anısına Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) tarafından, "1. Uluslararası Ahmet Yakupoğlu Şehir Sanat ve Tasarım Sempozyumu" düzenlenecek.
19-20 Kasım'da düzenlenecek "1.Uluslararası Ahmet Yakupoğlu Şehir Sanat ve Tasarım Sempozyumu"nun tanıtım toplantısı, kentteki bir otelde yapıldı.
Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, burada yaptığı konuşmada, Ahmet Yakupoğlu'nun Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver ekolünün son halkası olduğunu, bu yıl birincisi düzenlenen sempozyumu değerli bir çalışma olarak gördüklerini söyledi.
Sempozyumun bilim, sanat ve kültür dünyasına katkılar vereceğini belirten Nayir, "Ahmet Yakupoğlu'nun felsefesi ışığında sanatımıza ve kültürümüze hizmet etmekten bahtiyarlık duyuyoruz. Bu sebeple değerli bilim insanlarımızın, yazarlarımızın fikirleriyle imkanlarımızı birleştirerek uluslararası boyutta nitelikli bir sempozyum gerçekleştirmeyi hedefimize koyduk. Bu sempozyumla bizler Ahmet Yakupoğlu'nun eli ayağı ve gözü olacak, Kütahya şehrinin hafızası bugüne ve yarınlara taşınacak, yaşayan değerlere dönüşecektir." diye konuştu.
DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören de Ahmet Yakupoğlu'nun felsefesiyle, Kütahya'nın sanatı ve sanatçısıyla değerli bir şehir olduğunu belirtti.
Üniversite olarak sadece eğitim ve öğretimle uğraşmayı yeterli görmediklerini dile getiren Gören, "Kente değer katma çabası içindeyiz. Tanınırlığı ülke sınırlarını aşmış Ahmet Yakupoğlu, Kütahya'ya anlam katan, değer katan en önemli sanatçılarımızdan biridir. Kütahya sevdalısı bir sanatçıdır. İsmi şehriyle anılan nadir şahsiyetlerden biridir." dedi.
Gören, sempozyuma Türkiye'nin önde gelen bilim insanlarının konuşmacı olarak davet edildiğini sözlerine ekledi.
En büyük katkı, doğduğu kent Kütahya'ya
Yakupoğlu, doğduğu kent Kütahya'ya doğasını anlattığı binlerce resminin yanı sıra mimarisi, inşaatı ve çinileri kendisine ait Çinili Cami'yi armağan etti, şehir müzesinin ve kütüphanesinin kuruluşuna önderlik etti, yıllarca müze müdürlüğü yaptı.
Kütahya'da yaşadığı yıllar boyunca birçok tarihi eserin restore edilmesine öncülük eden, kentte onlarca neyzen yetiştiren Yakupoğlu, doğaya ve yeşile aşık bir insan olarak 7 dönümlük bahçesinde çam fidanları yetiştirdi, civar köylerin sakinlerini ağaçlandırma çalışmalarına ikna etti, Kütahya çevresinde 70 bin dönüm arazinin çam ormanı olmasını sağladı.
Yakupoğlu, Kütahya'da Dumlupınar Üniversitesinin kurulması çalışmalarına da öncülük ederek, üniversitenin logosunu tasarlayan isim oldu.
Sahip olduklarını Kütahya'ya bırakmak isteyen Yakupoğlu, bir süre önce kendi adına kurulan vakfı feshederek camisini, evini, diğer mal varlıklarını, 3 bin kitaptan oluşan sanat kütüphanesini, bin 500'den fazla tablosuyla tezhip ve minyatür eserlerinden oluşan diğer tüm çalışmalarını Dumlupınar Üniversitesine bağışladı.
Son Dakika › Güncel › Ressam Ahmet Yakupoğlu Anısına Sempozyum - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?