Rus gemisi boğazdan geçerken askerin füze gösterdiği fotoğrafı çeken 3 kişiden biri olan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Yörük Işık, "Fotoğrafı tamamen şans eseri Üsküdar'dan çektim. Önceden biliyor olsam çok daha yakın bir pozisyona giderdim. Çektiğim mesafe 1,5 kilometrelik bir mesafe, çok ideal değil. Benimkisi çok uzaktan silüet olarak gözüken bir fotoğraf" dedi.
Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amatör fotoğrafçı olduğunu ve boğaz gözlemciliği yaptığını belirterek, son 3 yıldır daha düzenli fotoğraf çektiğini anlattı.
Savaş gemileri başta olmak üzere ilginç gemilerin fotoğraflarını çektiğini söyleyen Işık, "Özel bir yerden çekmiyorum. Mesela Sarıyer'den Büyükdere'ye giderken kıyıdan gidiyorum. Mümkün olduğunca vapura biniyorum ve mümkün olduğunca şansı artırmaya çalışıyorum" diye konuştu.
Gemileri takip etmenin çeşitli yolları olduğunu aktaran Işık, diğer ülkelerde de bu işi seven insanlar bulunduğunu ve onlardan takip edilebileceğini, sosyal medya sayesinde iletişimin daha da kolaylaştığını ifade etti.
Yörük Işık, "Gemiler artık dış politikanın parçası olduğu için genelde hareket ettikleri zaman kendi genelkurmayları ve deniz kuvvetleri internet sitelerine koyuyor; 'Bizim gemimiz Karadeniz'de tatbikata gidiyor', 'Doğu Akdeniz'de uluslararası göreve gidiyor' gibi. Buradan bir şeyler çıkarabiliyorsunuz" dedi.
Çektiği fotoğrafları Twitter hesabından yayımladığını ve ardından takipçileri vasıtasıyla fotoğrafın paylaşıldığını belirten Işık, şöyle devam etti:
"Bu fotoğrafı çeken 3 kişi var. Fotoğrafların üçü de boğazın farklı yerlerinden çekilmiş. Fotoğrafı, tamamen şans eseri Üsküdar'dan çektim. Önceden biliyor olsam çok daha yakın bir pozisyona giderdim. Çektiğim mesafe 1,5 kilometrelik bir mesafe, çok ideal bir mesafe değil. Benimkisi çok uzaktan, açıkça gözükmesine rağmen, silüet olarak gözüken bir fotoğraf. Olayın tesadüfiliğini İstanbul'un coğrafyasını bilmeyen birisi sorabilir belki. İstanbul'u görmemiş birisi olsam belki böyle bir soruyu sorabilirim. Belli yerlerde boğazın genişliği 550 metreye kadar düşüyor. Bu gemilerin ortadan da gittiğini düşünürsek, kıyılardan 250 metre kadar öteden geçiyor gemi. Herhangi bir fotoğraf makinesiyle hatta cep telefonuyla bile herhangi bir otobüsün içinden gemilerdeki insanların yüzünü görebilir, fotoğraf çekebilirsiniz. Buradan yüzlerce gemi geçiyor ve bu İstanbulluların kanıksadıkları bir olay. Otomobil trafiği gibi gemi trafiği var. Sadece doğru zamanda, doğru yöne, doğru bakmakla alakalı."
Işık, gemileri takip eden birçok Rus sosyal medya kullanıcısından da çok sayıda yorum aldığını ifade ederek, "Hem pozitif hem negatif yorumlar geldi. Bunun lüzumsuz olduğunu söyleyen çok sayıda Rus takipçi de var, destekleyenler de var" değerlendirmesini yaptı.
Daha önce hiç Rusya'da bulunmadığını söyleyen Işık, "Montrö'yü 79 yıldır hatasız uygulayan ve bu şekilde Rusya'nın haklarını da koruyan Türkiye'ye karşı böyle tamamen provokatif hareket yapması, Rusya'nın politikasının iflasını gösteriyor" ifadelerini kullandı.
"Evimin balkonundan fotoğraf çekiyorum"
Endüstri ürünleri tasarımcısı ve boğaz gözlemcisi Alper Böler de 6 yıl önce hobi olarak boğaz gözlemciliğine başladığını ve çok özellikli olmayan bir makineyle boğazı gören evinden fotoğraf çektiğini kaydetti.
Böler, Rus gemisinin İstanbul Boğazı'ndan geçeceğini gözlem yapan arkadaşları aracılığıyla öğrendiğini bildirerek, "Bu gemiler belli tarihlerde geçiyor. Genelde akşam üstü ya da sabah geçiyorlar boğazdan. Öğle aralarında geçmezler. Ben evimin balkonundan fotoğraf çekiyorum. Arka planda genelde Dolmabahçe Sarayı veya Çırağan Sarayı oluyor" dedi.
Rusya'ya hiç gitmediğini dile getiren Böler, fotoğrafı çektiği anı şöyle anlattı:
"Geminin üzerindeki adamı fark etmemiştim. Hatta birkaç gündür boğazdan geçen gemilerin bayrak asmadıklarını gördük. Önceden nezaketen ülke kara sularında Türk Bayrağı çekiyorlardı. Bir tek Yunan gemileri çekmezdi. Geçen hafta bir gemi çekmedi, sonra başka bir gemi çekti. Biz de 'Acaba bu çekti mi çekmedi mi?', 'Emirle mi yapıyorlar?' diye merak ettik. Çünkü bazen kaptanın inisiyatifinde olabiliyormuş. Sonra Yörük Işık geminin üzerindeki adamı fark etti ve bana söyledi. Ben de bunun üzerine inceledim. Çırağan Sarayı'ndan itibaren olan bütün fotoğraflarda o adam orada dikiliyor. Ben fotoğraflarıma bilgisayarda baktığımda daha iyi gördüm. Emre Dağdeviren'e denk gelmiş ve çekmiş. Bildiğim kadarıyla Emre Dağdeviren boğaz gözlemcisi değil ama Karaköy motorundayken denk gelmiş ve çekmiş. En yakından o çekmiş."
Yaklaşık iki yıldır Twitterdan, çektiği savaş gemisi fotoğraflarını paylaştığını aktaran Böler, "Bazen NATO gemileri geldiğinde, iyi fotoğraf çekmek için gemiyle yakınından geçiyoruz. Ağustos ayında üzerinde silahlarla boğazdan geçen bir gemiyi görüntülemiştim. Yabancı basında da kullanılmıştı. Tabii yabancı basın ve Türk basını haricinde herkes özellikle Emre'nin fotoğraflarını yayınlıyor. Emre üniversite öğrencisi ve hiç kimse hakkı olan parayı da ödemiyor. Yabancılar en azından izin istiyorlar. Benim fotoğraflarıma da talep geldi ama izinsiz kullanılanlar çok daha fazla" diye konuştu.
Böler, "(Bu gemide büyük ihtimalle bir savunma sıkıntısı var) dediler. Çünkü daha önce de bambaşka bir yerde çıkarma yaparken aynı adam kıyıda dikiliyor. Belki geminin bir savunma ihtiyacından dolayı böyle bir çözüm bulunmuş olabilir. Bütün gemilerin üzerinde doğal olarak savunma sistemleri var. Bize garip gelen savunma sisteminin adamla duruyor olması. Bu sabah aynı tür bir gemi yine boğazdan geçti, onda kimse yoktu. Belki bu geminin sabit savunma sistemlerinden biri çalışmıyor da adam ondan orada duruyor olabilir. Gemi zaten geri dönecek bakacağız aynı şekilde geçecek mi?" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Güncel › Rus Gemisi Boğazdan Geçerken Askerin Füze Göstermesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?