Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, grip vakalarıyla ilgili "480 vakamızda H1N1 virüsüyle ilgili örnek alındı bunların yaklaşık 280'ninde H1N1 virüsü tespit edildi" açıklaması yaptı.
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "Sağlıkta Gelecek Vizyonu" toplantısında, basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, sağlık turizmindeki istatiksel bilgilerle ilgili bir soruya ilişkin Sağlık Enstitüleri Başkanlığının altında Akreditasyon Enstitüsünü kurduklarını ve Sağlık Akreditasyon Enstitüsünün kurumsal yapılanmasını büyük oranda tamamladığını, bu alandaki teşviklerin akredite kuruluşlar aracılığıyla verilmesine ilişkin çalışmanın bu yıl sonu itibariyle bitirilmiş olacağını bildirdi.
"280 vakada H1N1 tespit edildi"
H1N1 virüsü ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Müezzinoğlu, "Bu yıl kasım, aralık aylarında herhangi bir yaygınlaşma görmedik. Ocak, aralık sonu ve ocak ayında bir pik yaptı. Şu anda durağan dönemini tamamladı, iniş döneminde. 480 vakamızda H1N1 virüsüyle ilgili örnek alındı, bunların yaklaşık 280'inde H1N1 virüsü tespit edildi. 120 civarında da negatif tespit edildi. 57 hastamızı da bu dönemde H1N1 virüsü teşhisiyle kaybettik" dedi.
Müezzinoğlu, paniğe gerek olmadığını ve soğukkanlı davranılması gerektiğine dikkati çekti. Müezzinoğlu, el hijyeninin bu noktada çok büyük önem taşıdığını vurguladı.
Temas ve sarılma konusunda da uyarılarda bulunan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:
"Merhaba' diyoruz bir de sarılıyoruz, merhabayla işi, o sıcak mesafeyi göz sıcaklığıyla sağlamak herhalde doğru olanı. İkincisi sağlıklı beslenme, bol sıvı gıda alma. Bir de hapşırarak olabildiğince kapatmak, avuç kapatması değil mendille, peçeteyle kapatmak...Kapalı ortamlarda oksijenlendirme, havalandırma önemli. Kalabalık ortamlarda çok durmama gibi tedbirler var. Bireyin alabileceği bir el temizliği, günde dört beş defa, çok sık el sıkıyoruz. Ama yani elimizin altında da hemen lavabolar var çıkışta hemen elini tutsa tutsa iki dakika bir el temizliği yapabiliriz. Hijyen, sağlıklı beslenme, bol sıvı gıda önemli ve bünyenin direncini düşürecek yorgunluklardan uzak durmak gerekiyor."
Bünyenin mücadele direncini düşürecek anlamsız ve faydasız ilaç kullanımına karşı da uyaran Müezzinoğlu, "Akılcı ilaç kullanımında, son yıllarda yaptığımız mücadele sonrası antibiyotik kullanımında yüzde 6,2 gibi bir azalmayı Türkiye olarak yakaladık. Ama bu rakamla övünebilecek durumda değiliz. Türkiye hala antibiyotik kullanımında ön sıralarda bir noktada. 'Bir antibiyotik bile yazmadı' değil, 'Doktor bey neden yazdınız mecbur muyum?', çünkü doktor arkadaşlara da bu baskı yoğun bir şekilde geliyor. 'Gittim ama bir antibiyotik bile yazmadı', bir insana aynı cümle on yerde söyleniyorsa o da bir noktadan sonra mecbur kalıyor ama 'Doktor bey mecbur değilsek, ne yaparım da başlamadan geçirebilirim?' dediğiniz zaman doktor arkadaşlar vatandaşımıza onu güçlü şekilde yenebileceğiniz bir çok cümleyi söyleyecektir" diye konuştu.
Bakan Müezzinoğlu, Türkiye için "Zika" virüsüyle ilgili de bir riskin söz konusu olmadığını bildirdi.
Özel hastaneyle ilgili şikayetler
Özel hastanelerle ilgili şikayetler olduğu yönündeki bir soruya ise Müezzinoğlu, "Sağlıkta özel sektörün üstleneceği rol esasında yüzde 25 ile 30 aralığında, büyük oranda sınırlandırdık. Şu anda mesela yeni yatırımlarına yeni kadrolarına, bu planlama dolayısıyla son 7-8 yıldır büyük oranda onlar bizden büyük şikayetçiler. İzin vermiyoruz veya planlama çerçevesinde izin veriyoruz" diye yanıtladı.
Özel sektör dinamikleri kadar sağlık hizmetinin sunumunda etik değerler, kurallar, vatandaşın hak ve hukukunun da aynı derecede önemli olduğunun altını çizen Müezzinoğlu, hiçbir hekimin hiçbir sağlık sunucusunun bunları istismar etmesini doğru bulmadıklarını bildirdi.
Sezaryen oranları takip edilecek
İlaçların akılcı yöntemlerle kullanılmadığını ve sezaryen oranlarında büyük artış yaşandığını vurgulayan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
"Burada, bilimsel anlamda, mesleki etik anlamında izah edilebilecek alan neredeyse yok gibidir. Bunun alt yapısını oluşturuyoruz. Şimdi önümüzdeki süreçte SGK ile de görüşerek sezeryan oranları belirli bilimsel verilerin kabul edilebileceğinin üzerine de bir pay bırakarak bu payı aşan hastanelerimize bir, o oranının üzerini ödememek, iki bu öyle devam ederse bu alanda sözleşme yenilememek gibi bir uygulamayı bu yıl için planlıyoruz."
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Sağlıkta Gelecek Vizyonu' Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?