Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, "Şu an 190 bin yolcu taşıyoruz, 200 bin yolcu için raylı sistem gerekiyor ki bu 2019'da faaliyette olacak. Yolcu sayısı 500 bini geçince ise metro ihtiyacı duyuluyor." dedi.
Çiftçi, Anadolu Ajansı Gaziantep Bölge Müdürlüğü toplantısına katılarak kentteki hizmetlerine ilişkin açıklamada bulundu.
Kentte fen işlerinden sosyal yatırımlara kadar her alanda kapsamlı çalışmaların yürütüldüğünü belirten Çiftçi, kentin Türkiye'nin en genç ili olduğunu hatırlattı.
Sadece öğrenci nüfusunun 670 bin olduğuna dikkati çeken Çiftçi, her yıl ise 60 bin bebeğin şehirde dünyaya geldiğini vurguladı.
Yaklaşık 2 milyon nüfusun yanı sıra 500 binin üzerinde de Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptıklarını anlatan Çiftçi, "Bu şehir cıvıl cıvıl ve çok hareketli bir şehir. Bunun için Şanlıurfa'da sürekli yollar açılıyor, sürekli kavşaklar ve ring hatları açılacak. Artırılması gerekiyor çünkü rakamlar bunu gerektiriyor." dedi.
"Yolların genişliği 50 metre olacak"
Kentin Ulaşım Master Planına ilişkin de İstanbul ve Kayseri'den konusunda uzman olan kişilerden danışmanlık hizmeti aldıklarını ifade eden Çiftçi, şunları kaydetti:
"Kentin, kuzey, güney, doğu ve batı yönlerinde etap etap 4 kademe halinde ulaşım planı oluşturduk. Yolcu yoğunluğuna göre öncelik veriyoruz. İlk etabın projesi bitti şu anda ihale aşamasındayız, 2019'a yetiştireceğiz. İkinci etaba da 2019'da başlayacağız. 3. ve 4. etap için de daha sonra çalışma başlatacağız. Yeni güzergahlarda yol genişletmesi yapacağız. 15 Temmuz ve Şehitler Köprülü Kavşakları yapıldı şu anda Çevik Kuvvet ve ilerisindeki şelale için kavşak çalışmalarımız başlayacak. Karaköprü yönünde 4 kavşak daha olacak. O güzergahın ortasında raylı sistem geçecek. Güney yönünde de Akçakale tarafında genişletme çalışmamız var çünkü 50 metre olmayınca raylı sistem geçmiyor. Akçakale güzergahında da 3 kavşak olacak. Şu anda güzergahlarda kamulaştırma yapılıyor, araç yol kapasitesi her türlü hazırlık oluyor. Köprülü kavşaklarımızı bitireceğiz. Meclisimiz bu konuyla ilgili yetkiyi zaten belediyemize vermiş. Raylı sistemle günlük 500 bin yolcu taşıyabilecek kapasiteye ulaşacağız. Şu an 190 bin yolcu taşıyoruz 200 bin yolcu için raylı sistem gerekiyor. Yolcu sayısı 500 bini geçince ise metro ihtiyacı duyuluyor. Raylı sistem etaplar halinde 2017'den itibaren faaliyete giriyor."
Kentte trafiğin rahatlatılması için alternatif güzergahların da faaliyete girmesi için yoğun çalışma yaptıklarını belirten Çiftçi, 3 yıl içinde çevre yolları ve köprülü kavşakların da tamamlanmasıyla trafiğin rahatlayacağını sözlerine ekledi.
AA Gaziantep Bölge Müdürü Mehmet Güldaş da ajansın çalışmaları hakkında Çiftçi'ye bilgi verdi.
Son Dakika › Güncel › Şanlıurfa'nın Ulaşım Planı Hazır - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?