Saat 13.30'da düzenlenen konferansa Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ile Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Yardımcı Doçent Doktor İlknur Kumkale ile okuldaki Doğa Sporları Kulübü'ne üye yaklaşık 250 öğrenci katıldı.
Konferansta ilk olarak konuşan Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, göreve geldiği 2004 yılında Kırklareli' nin Kıyıköy ile Saros Körfezi'nin İbrice Limanı arasında uygulanacak Transtrakya Petrol Boru Hattı Projesi ile karşı karşı karşıya kaldıklarını belirterek "Bu projenin engellenmesi için sivil insiyatifle bir araya gelerek çalışmalarımızı yürüttük.
Televizyonlara çıktık, toplantılar düzenledik. Sanatçı Haluk Levent bu konuya destek vermek için İbrice Limanı'nda Aralık ayında 12 saatlik bir konser verdi. Keşan ve bölgemizden topladığımız 10 bin imzayı çeşitli bakanlıklara sunduk ve bu projenin uygulanmasından vazgeçildi.
Keşan deniziyle ve ormanıyla gerçekten çok güzel bir ilçe. Burada Saros Körfezi bambaşka bir güzellik. Körfez de kaçak balıkçılık gerçekten burayı bitirme noktasına getirmieye başlamıştı. Buna karşılık hazırlanan bir proje olduğunu duydum ve bu proje sahibi Savaş Yapman ile tanıştık. Ardınsan Saros Yapay Resif Projesi gündeme geldi.
Yapılan bu projeyle trolle balık avlamanın önüne geçilmesine başlandı. Ayrıca suya bırakılan yapay resiflerle balıklara yuvalar oluşturuldu. Keşan Belediyesi olarak en son olarak Keşan Belediyesi Yelken ve Su Sporları Kulübü'nü kurarak Dalış ve diğer su sporlarını ilçemizde geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu konuda da Nisan ayından itibaren çalışmalara başlayacağız" dedi.
Özcan'ın ardından konuşan Kadıköy Su Araştırma Merkezi Sahibi ve Keşan Belediyesi Yelken ve Su Sporları Kulübü Başkanı Savaş Yapman'da, Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği ile birlikte Saros Yapay resif Projesi'nin çalışmalarına başlandığını belirterek "Bu konuda ESTAB Başkanı Keşan Belediye Başkanımız Mehmet Özcan'ın desteklerine teşekkür ediyorum.
Bu projenin içersinde yer alan Tarihi Su Altı Müzesi dünyada ilk olma özelliğini taşımaktadır. Türkiye'de 15 adet Yapay resif Projesi bulunmakta olup bizim projemiz bunların en büyük projesidir. Projemize Nisan ayından itibaren yeniden çalışmalara başlayacağız ve Tarihi Su Altı Müzesi'nin tamamlanan parçalarını suyun altına bırakacağız. Projemiz içersinde Mehmetçik Anıtı, Anzak Anıtı da bulunmaktadır.
Ayrıca kurduğumuz Keşan Belediyesi yelken ve Su Sporları Kulübü aracılığıyla da bölgemizde dalış ve su sporları konusunda sporcuların yetişmesine ön ayak olmak istiyoruz. Nisan ayından itibaren Erikli'de bulunan kulüp binamızda,,Windsurf,Jetski, Sukayağı,Wakeboard , Paraşüt, Kitesurf ve Scuba (Tüplü Dalış) dallarında kurslar açacağız.
Ayrıca okulunuzdan bu etkinliklere katılacaklara/75 gibi bir indirim uygulayacağımızı da buradan sizlere açıklıyorum. Çalışmalarımız arasında Saros Dalış Rehberi hazırlamayı düşünüyoruz. Saros Körfezi'nde toplam 21 Dalış Noktası bulunuyor. Hazırlayacağımız bu rehberle dalış yapan grupları bölgemize çekmeyi hedefliyoruz" dedi.
Daha sonra Savaş Yapman tarafından hazırlanan Saros Yapay Resif Projesi ve Saros Körfezi ile ilgili bir slayt gösterisinin sunumu ile konferans sona erdi.
Son Dakika › Güncel › Saros Yapay Resif Projesi Üniversite Öğrencilerine Anlatıldı. - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?