Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2023 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın Deniz Safhası Bugün Gazimağusa Açıklarında Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2023 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın Deniz Safhası Bugün Gazimağusa Açıklarında Yapıldı

Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2023 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı'nın deniz safhası, Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) sivil ve askeri unsurların katılımıyla bugün KKTC'de Gazimağusa açıklarında yapıldı.

26.10.2023 00:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber: MELİS YILDIRIM/ Kamera: MEHMET MEHMETLİOĞLU

Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2023 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı'nın deniz safhası, Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) sivil ve askeri unsurların katılımıyla bugün KKTC'de Gazimağusa açıklarında yapıldı.

Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2023 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC'den sivil ve askeri unsurların katılımıyla, 23-27 Ekim tarihleri arasında KKTC'de yapılıyor. Bu sene 19'uncusu yapılan tatbikatın deniz safhası, bugün Gazimağusa açıklarında KKTC karasuları dışında ve Türk Arama Kurtarma Bölgesi'nde yapıldı. KKTC Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu tatbikatı takip etti.

Azerbaycan, Cibuti, Kosova, Katar, Libya ve Pakistan olmak üzere altı ülkeden 13 yabancı gözlemci tatbikata katıldı.

Kara ve deniz olmak üzere iki safha ve üç senaryo olarak yapılan tatbikatın deniz safhasında, birinci senaryo gereği; içinde çok sayıda düzensiz göçmen olan bir kuru yük gemisi ile ticari bir yatın çarpışması sonucu arama-kurtarma faaliyetleri yapıldı. Tatbikatın diğer bölümünde ise bir ticari gemi ile akaryakıt tankerinin çarpışması sonucu denize düşen kazazedelerin kurtarılması canlandırıldı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla tatbikatın yapıldığı TCGS Yaşam'da "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılı" logosu yer aldı.

TÖRE: KKTC HEM DENİZLERİ HEM DE KARA SAHASI BÜYÜK BİR GÜVENLİK ALTINDA

Tatbikatın ardından açıklama yapan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Töre, "KKTC hem denizleri hem de kara sahası büyük bir güvenlik altındadır. Bunu Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'mıza ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'mıza borçluyuz. Ama gerektiği zaman da işte anavatan Türkiye'den birliklerimiz gelip bu tatbikatlarda da gördüğünüz takviyeler yapmaktadırlar. Bu bir arama kurtarma tatbikatı ama savaşta da barışta da daima KKTC olarak güvenlik birimlerimiz, polis teşkilatımız ve kahraman ordumuz her zaman hazırdır" ifadelerini kullandı.

MEHMET SAĞLAM: ULUSLARARASI HUKUKTAN KAYNAKLANAN HAK VE MENFAATLERİMİZİ KORUMA SORUMLULUĞU OMUZLARIMIZDADIR

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Sağlam ise, "Bulunduğumuz coğrafya itibarıyla denizlerde görev yapan kurumlarımızın ve personellerimizin imkan ve kabiliyetlerini geliştirmek bir tercih değil, bir zorunluluktur. Böylesine kritik bir bölgede hem güvenlik, barış ve istikrarı sağlamak hem de Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuktan kaynaklanan hak ve menfaatlerimizi koruma sorumluluğu omuzlarımızdadır. Küresel bir sorun haline gelen düzensiz göç meselesi nedeniyle bu ihtiyaç bugün daha da elzem hale gelmiştir. Başarıyla sürdürdüğümüz göç politikasının amacı, insani trajedilerin yaşanmasını engellemek ve çaresiz insanların Ege ile Akdeniz'in azgın sularını yitip gitmesini önlemektir" diye konuştu.

CANER GÖNYELİ KİMDİR?

Caner Gönyeli, 1947 yılında Kıbrıs'ta doğdu. 30 Ağustos 1970 tarihinde Deniz Harp Okulu'ndan Asteğmen olarak mezun oldu ve 30 Ağustos 1971'de Teğmenliğe nasbedildi. TCG Kocatepe (D-354) muhribi ikmal subayıyken Kıbrıs Barış Harekatı'na katıldı ve 21 Temmuz 1974'te şehit oldu. Anısı, Girne Deniz Şehitliği'nde yaşatılan Teğmen Gönyeli'nin TSK Övünç Madalyası, kanuni varisine verildi.

Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2023 Arama Kurtarma Tatbikatı\'nın Deniz Safhası Bugün Gazimağusa Açıklarında Yapıldı
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2023 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın Deniz Safhası Bugün Gazimağusa Açıklarında Yapıldı - Son Dakika


Advertisement