WASHINGTON (AA) – Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Başkanı Mesut Özcan, Birleşmiş Milletler (BM) gözetimi altında ilerleyen günlerde başlayacak siyasi müzakerelerin, bölgedeki tüm dinamikleri olumsuz şekilde etkileyen Suriye meselesine bir an önce çözüm getirmesini ümit ettiklerini söyledi.
Özcan, ABD'nin başkenti Washington'da, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Washington Ofisi'nin (SETA-DC) düzenlediği, "Insight Turkey: 5. Yıllık Konferansı – Türkiye'nin Dış Politikası" başlıklı programa katıldı.
Suriye'de yıllardır devam eden savaşın oluşturduğu güvenlik zorluklarını konu alan oturumda konuşan Özcan, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin geçmişteki durumuna dair bilgiler aktardı.
Özcan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan itibaren iki ülke arasında başta Hatay meselesi olmak üzere bazı konularda birçok sorunun yaşandığını hatırlatarak, 1980'li yıllarda Şam'daki rejimin terör örgütü PKK ile ilişkisine dikkati çekti.
2000-2011 yıllarına bakıldığında iki ülke arasında iyi ilişkilerin yaşandığının görüleceğini anlatan Özcan, söz konusu yıllardaki ilişkinin Arap Baharı'na kadar istisnai bir şekilde iyi seyrettiğini vurguladı. Ankara ile Şam arasındaki ilişkinin Arap Baharı ile tekrar bozulmaya başladığını ifade eden Özcan, 2011'den itibaren iki ülkenin ilişkilerinin de yeniden güvenlik ve ideolojik sorunların yaşandığı eski döneme döndüğünü dile getirdi.
Özcan, Suriye'deki savaşın Türkiye'nin siyaset, ekonomi ve toplum yapısına varıncaya kadar birçok noktada olumsuz etkisi bulunduğunu belirtti. Kilis'te Suriyelilerin sayısının kentteki Türklerinkini aştığı bilgisini veren Özcan, savaşın neden olduğu güvenlik sorunun ise dünya genelindeki tüm ülkeler için tehditler oluşturduğunu kaydetti.
Suriye'deki savaşın bölgedeki gelişmelerin seyrinde de etkili olduğuna işaret eden Özcan, "Suriye savaşı sadece Türkiye'nin değil bölgedeki tüm ülkelerin güvenliklerini etkiliyor. Bu da krize bir an önce siyasi bir çözüm bulunmasını zorunlu kılıyor. Çünkü bu kriz sadece Türkiye'yi değil bölgedeki tüm dinamikleri olumsuz şekilde etkiliyor, ülkeler arasındaki siyasi, mezhepsel ve kimliksel sorunları da artırıyor. Suriye meselesinin çözümüne ilişkin bu ay başlayacak müzakerelerin bir an önce çözüm getirmesini ümit ediyoruz" dedi.
SETA DC'nin yıllık konferansına Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de katılarak bir konuşma yapacak.
Son Dakika › Güncel › Seta-Dc'nin 5'inci Yıllık Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?