Sigara içilen evlerdeki çocukların, bronşit gibi solunum yolları hastalıklarına çok sık yakalandığı bildirildi.
Malatya Sağlık İl Müdürlüğü tarafından, sigaranın zararlarıyla ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada, kanserin "dünyada olduğu gibi ülkemizde de öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlık ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu" olduğu belirtildi.
Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada kanserin yer aldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Kanserin en büyük tetikleyicisi ve etkeni olduğu bilinen sigarayla mücadele kanserle savaşta ilk sıradadır. Bu hedefe yönelik olarak halkın kanser ve sigara konusunda bilgi düzeyinin yükseltilmesi önem arz etmektedir."
Sigara kullanımının halk sağlığını tehdit eden mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Aktif ve pasif sigara içiciliği ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir. Sistemli bir mücadele verilmediği takdirde neden olduğu hastalık ve ölümlerin artacağı tahmin edilmektedir."
Açıklamada, ülkemizde sigarayla mücadele, özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik "Tütün ve tütün mamullerinin zararlarının önlenmesine dair yasanın" önemli bir aşama olduğu belirtildi.
Dumansız hava sahası konusunda farkındalık ve bilinçlendirmenin öneminin büyük olduğu anlatılan açıklamada, şöyle denildi: "Sigara ve diğer tütün ürünleri içmek, (akciğer, ağız, gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas ve mesane kanserlerine) birçok kanser türüne sebep olmaktadır. Akciğer kanserine yakalananlar ve sigara içenlere yönelik yapılan araştırmalar; bu yönde bir ilişkinin bulunduğunu ortaya koymuştur. Çeşitli nedenlerle ölüp otopsi yapılanlardan, sigara içenlerin akciğerlerinde, kansere doğru
ilerleyen hücre bozulmaları saptanmıştır. Bu bozulmalar, içilen sigara sayısı arttıkça daha da fazla olmaktadır. Sigara içenlerde artan, yalnız akciğer kanseri riski değildir. Ağız, gırtlak, yemek borusu kanserleri, bronşit, nefes darlığı, kalp yetersizliği, kalp
damar sistemi tıkanmaları da sigara içenlerde daha sık görülmektedir."
Açıklamada, yapılan araştırmaların; sigara dumanının verdiği zararın, kirli havanın verdiğinden kat kat daha fazla olduğunu ortaya koyduğu belirtildi. Sigara içilen evlerdeki çocukların bronşit gibi solunum yolları hastalıklarına çok sık yakalandığı ifade edilerek şu bilgi verildi: "Ayrıca, sigara içilen evlerde yaşayan çocukların sigaraya alışma sıklığı iki kat daha fazladır." - MALATYA
Son Dakika › Güncel › Sigaranın Zararları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.