Bir grup üniversiteli genç, yurt dışında gördükleri slackline sporunu Türkiye'de yaygınlaştırmaya çalışıyor.
Sosyal medya üzerinden biraraya gelen, Türk ve yabancılardan oluşan bir grup üniversite öğrencisi, ABD'de ve Avrupa'da yaygın bir spor dalı olan spor slackline'ı Türkiye'de duyurmak istiyor. Parklardaki ağaçların arasına elastiki bir halat çekerek, bu halat üzerinde çeşitli akrobasi hareketleri yapan gençler, hem eğleniyor hem de spor yapıyor.
Eğlenceli bir spor dalı olmasına karşın Türkiye'de fazla bilinmeyen slackline, yüksekte yapıldığında "highline", su üstünde yapıldığında "waterline" olarak adlandırılıyor. Slackline'ın ayrıca park ve bahçelerde yapılan "urbanlining", düz bölgelerde yapılan "tricklining", klasik yoga hareketlerini bu spora taşıyan "slackline yoga" ve bir ip üzerinde denge kurmayı gerektiren "freestyle slacklining" gibi dalları bulunuyor.
Konuyla ilgili AA muhabirine konuşan yüksek lisans öğrencisi Nuri Kayserilioğlu, Türkiye'de bu sporun Avrupa ve Amerika'daki kadar yaygın olmadığını belirterek, "Slackline, 1970'li yılların ortalarında Amerikalı dağcıların, dinlenme günlerinde gerek eğlenirken gerekse antrenman yaparken bulduğu bir spordur. Orada dinlenme günlerinde İlk olarak parktaki zincirlerin üstünde yapmışlar, zamanla bu hale gelmiş bir spordur" dedi.
Kayserilioğlu, kendilerinin de grup olarak antrenman yaptıklarını ve insanlara bu sporu tanıtmaya çalıştıklarını anlattı. Slackline'a başlamadan önce dağcılık yaptığını ifade eden Kayserilioğlu, bu sporu, 2006'da yine dağcı olan bir başka arkadaşından öğrendiğini söyledi.
O günden sonra uzun süre antrenman yapmadığını belirten Kayserilioğlu, "Bir öğrenci değişim programıyla, 2011'de Portekiz'e gittim. Oradaki arkadaşlarla, bu sporu daha yüksekte yapma şansım oldu. Highline denilen, vadilerde veya çok yüksek noktalarda bu sporu güvenli bir şekilde yapma imkanım oldu. Daha sonra daha fazla bu spora bağlandım. Türkiye'ye döndükten sonra malzemeleri temin edip, bir şekilde bu sporu insanlara tanıtmaya çalıştım. Ardından sosyal medya üzerinden bulduğum arkadaşlarımla tanıştık ve birlikte bir grup kurduk. Antrenmanlar yapmaya başladık. Her geçen gün aramıza yeni insanlar katıldı, merak edenler bize sorular sormaya çalıştı. Parklarda ilk kez denediler slackline'ı. Şimdi her geçen gün daha büyük bir grup oluyoruz" diye konuştu.
"Her yaştan insan yapabilir"
Antrenman yaptıklarında insanların toplanıp kendilerini izlediğini söyleyen Kayserilioğlu, her yaştan insanın bunu yapabileceğini gösterdiklerini belirtti.
İzlemek için gelenlere, kendi malzemelerini deneme şansı tanıdıklarını anlatan Kayserilioğlu, 7'den 70'e herkesin antrenman yerine gelerek bu sporu denediğini söyledi.
Herkese göre çeşitli hatlar kurduklarını anlatan Kayserilioğlu, şöyle konuştu:
"Bu sporu yapmaya çalışıyoruz. Fakat bazı zorluklarla karşılaşıyoruz. Gerek insanların bu spora çok yabancı olmasından, gerekse nedenini bilmediğimiz bir şekilde yasak olduğunun iddia edilmesinden dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Parklar ve ağaçlar bizim için çok önemli. Çünkü bunlar olmazsa bu sporu kolay yapamıyoruz. Dolayısıyla parkları kullanabilmemiz, insanların bu sporu görmesi, herhangi bir zararının olmadığını da görmeleri çok önemli. Bu yüzden elimizden geldiğince slackline'ı tanıtmaya çalışıyoruz. Bu sporu yaygınlaştırmak adına bir festival düzenledik. Antalya Geyikbayır'da, Şubat ayında ilkini düzenlediğimiz festivala katılım oldukça yüksek oldu. Avrupa'dan 65-70 civarında sporcu geldi. Gelecek Şubat ayında ikincisini düzenleyeceğiz. Daha büyük bir katılım ve daha büyük bir organizasyon olmasını umuyoruz. Bize ulaşmak isteyen kişiler bizi internet üzerinden sosyal paylaşım sitelerinde bulabilir. 'slacklineistanbul' veya 'slacklineturkey' gruplarını kullanarak bize ulaşabilirler. Yurt dışından veya yurt içinden birçok kişi bu grupları kullanarak bizimle iletişime geçmiş bulunmakta ve her geçen gün daha da büyüyoruz." - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Slackline Türkiye'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?