Soma'daki maden faciası davası kapsamında mahkeme heyeti, cumhuriyet savcısı, avukatlar ile bilirkişi heyeti, kazanın meydana geldiği maden ocağındaki incelemelerini tamamladı.
Soma Kömürleri AŞ'ye ait Eynez maden ocağına gidenlerden 5'er mağdur ve sanık avukatı ile mahkeme ve bilirkişi heyetinden oluşan 25 kişi, bilgilendirmenin ve gerekli kıyafetleri giymelerinin ardından, kazanın meydana geldiği bölgede keşif ve inceleme yapmak üzere ocağa indi.
Heyet, yaklaşık 4 saatin ardından ocaktan çıktı. Heyettekilerin keşif ve incelemeyle ilgili ocağın işletme binasındaki toplantısının ardından tutanak tutuldu.
Ocağa girenler arasında bulunan Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, gazetecilere açıklamasında, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) ve ocaktaki emniyetçilerin eşliğinde girdikleri ocakta, olayın ilk çıkış noktası olan 4. bant boyuna ulaşabildiklerini belirtti.
Kazanın ardından kapatılıp kül basılan bölümde, 70 metrelik kısmın açık, üretim panolarının da bulunduğu 100 metreye yakın kısmın kapalı olduğunu aktaran Arslan, şunları kaydetti:
"Açık bölümün küllenip sonra açılmasından dolayı facianın hemen ardından görülmesi gereken birçok delilin olmadığını görüldü. Maden ocağı, geçen zamanda ne kadar yeniden dizayn edilse de delillerin ayrıntılarda gizli olduğunu gördük. Alanında uzman kişilerden seçilen bilirkişi heyetinin, gözlemleriyle facianın meydana gelmesindeki gerçeği ortaya çıkaracağını düşünüyoruz. Bilirkişi heyeti, mahkemeden ayrı tespitlerine devam edecek, sondaj yapacak, çalışmaya devam edecek."
Arslan, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın altıncı duruşmasının 16 Şubat'ta görülmeye başlanacağını hatırlatarak, "Bilirkişi raporunun yetişmesi, mümkün değil. Mahkeme, bilirkişi heyetine 3 ay süre verdi. Eğer gerekirse 3 aylık ek süre daha verilecek" diye konuştu.
Bu arada kazanın ardından ocaktaki işlerinden çıkarıldığını öne süren yaklaşık 20 kişi, maden sahası yakınına gelip, ocağın açılmasını ve işlerini geri istediklerini dile getirdi.
Süreç
Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014'te, saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci hayatını kaybetmiş, 162 işçi kurtarılmıştı.
Olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada 8 sanık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.
Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın 5. duruşmasında, mahkeme heyeti, facianın meydana geldiği maden ocağında keşif yapılması kararını vermişti. Dava sürecinde, kazayla ilgili yeni bilirkişi heyeti oluşturulması kararlaştırılmıştı. Tutuklu 8 sanıktan iki emniyet vardiya amiri, son duruşmada, adli kontrol hükümlerinin uygulanması şartıyla serbest bırakılmıştı.
Son Dakika › Güncel › Soma'daki Maden Faciası Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?