Son 4 Yılda 227 Bin 318 Asansör Kontrolü Gerçekleştirdi - Son Dakika
Güncel

Son 4 Yılda 227 Bin 318 Asansör Kontrolü Gerçekleştirdi

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, TSE’nin 2012 yılı Mayıs ayından bu yana periyodik ve takip kontrolü olmak üzere 227 bin 318 asansör kontrolü gerçekleştirdiğini açıkladı.

02.01.2016 10:53

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, TSE'nin 2012 yılı Mayıs ayından bu yana periyodik ve takip kontrolü olmak üzere 227 bin 318 asansör kontrolü gerçekleştirdiğini açıkladı.

TSE'den yapılan açıklamada, TSE'nin, A Tipi Muayene Kuruluşu olarak 2015 yılı itibarıyla ülke genelinde 55 ilde 261 belediye ile imzaladığı protokoller çerçevesinde asansörlerin periyodik kontrollerini gerçekleştirdiği vurgulanarak bu konuda TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz'ın Enstitü'nün 2012 yılından bu yana gerçekleştirdiği bu hizmetle ilgili yaptığı açıklamaya yer verildi.

"Türk Standardları Enstitüsü, asansör periyodik kontrol faaliyetlerine başladığı 2012 Mayıs ayından bugüne kadar periyodik kontrol ve takip kontrolü olmak üzere toplam 227 bin 318 asansörün kontrolünü gerçekleştirdiğini belirten Korkmaz, "Enstitü 2012 yılında 23 ilde 123 belediye ile protokol imzalayarak asansör periyodik kontrollerine başladı. 2012 yılında 25 bin 432 asansörün periyodik kontrol ve takip kontrolünü gerçekleştiren TSE, bu çalışmalar sonucunda asansörlerin yüzde 65,85 oranında kullanılamaz durumda olduğunu tespit etti. Enstitü'nün 2013 yılında protokol imzaladığı belediye sayısı 30 ilde 151'e yükseldi. 2013 yılında 57 bin 475 periyodik kontrol ve takip kontrolü gerçekleştiren Enstitü, bu asansörlerden 21 bin 728'inin kullanılabilir durumda olduğunu tespit etti. Enstitü'nün 2013 yılındaki kontrol sonuçlarına göre 35 bin 747 asansörün kullanılamaz durumda olduğu ortaya çıktı. 2014 yılında protokol imzalanan belediye sayısını 46 ilde 199'e çıkaran TSE'nin periyodik kontrol ve takip kontrollerinin sayısı ise 65 bin 966'a yükseldi. 2014 yılında periyodik kontrolde kırmızı etiket iliştirilen asansörlerin sayısı 39 bin 552, kullanılabilir durumda olan asansörlerin sayısı ise 12 bin 225 olarak tespit edildi. Kırmızı etiket alan asansörlerin takip kontrolü sonucunda bunlardan 12 bin 420'sinin kullanılabilir duruma geldiği görüldü. 2015 yılı Haziran ayında asansör periyodik kontrollerine ilişkin daha kapsamlı ve yeni hükümler getiren 'Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği' Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmelikte getirilen en önemli değişiklik yeni ruhsat alacak bir binanın belediyeden ruhsat alabilmesi için sunması gereken evraklar arasına, binadaki asansörler için A Tipi Muayene Kuruluşu tarafından düzenlenecek raporun eklenmesidir. Söz konusu raporda yeşil etiket alamayan asansörlerin olduğu binalar, belediyeler tarafından tescil edilememekte, dolayısıyla bina ruhsat alamamaktadır" dedi.

Yeni yönetmelikle getirilen ikinci önemli değişikliğin de takip kontrollerinde süreç sınırlaması getirilmesi olduğunu ifade eden Korkmaz, "Buna göre Muayene Kuruluşu, periyodik kontrol sonucu kırmızı etiket iliştirdiği bir asansörün takip kontrolünü 30 gün içinde, sarı etiket iliştirdiği asansörün takip kontrolünü ise 60 gün içinde yapmak zorunda. Aynı yönetmelikle etiket çeşidi de dörde çıkmıştır: yeşil etiket kusursuz, mavi etiket hafif kusurlu, sarı etiket kusurlu ve kırmızı etikette kullanılamaz durumda olan asansörler için kullanılmaktadır. Söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ve protokol imzalanan belediye sayısının 55 ilde 261'e yükselmesi ile Enstitü'nün 2015 yılında periyodik ve takip kontrol sayısı yüzde 19 arttı. TSE, 2015 yılında periyodik kontrol ve takip kontrolü olarak 78 bin 445 asansörün kontrolünü gerçekleştirdi. Enstitü, 61 bin 275 periyodik kontrolde asansörlerin yüzde 23'ünün(13 bin 934 asansör) güvenli, yüzde 77'isinin(47 bin 371) ise kullanılamaz durumda olduğunu tespit etti. Kırmızı ve sarı etiket alan asansörlerde gerçekleştirilen takip kontrolü sonucunda 13 bin 289 asansörün kullanılabilir duruma geldiği tespit edildi. TSE'nin A Tipi Muayene Kuruluş olarak görevi bina asansörlerinin kontrolünü yaparak tespitte bulunmak ve bunu bina yönetimi ve ilgili idareye bildirmektir. Bu çerçevede, asansör periyodik kontrolüne ilişkin sonucu gösteren etiket kontrolün sonunda asansöre iliştirilirken rapor en geç 6 işgünü içerisinde ilgililere teslim edilmekte böylece kullanılması can ve mal güvenliği açısından tehlike arz eden asansörlerin kısa sürede kullanıma kapatılmaları amacıyla ilgili idareler uyarılmaktadır. TSE, asansör periyodik kontrollerini; asansör standartları ile ilgili teorik ve asansör kontrollerine ilişkin teorik/pratik eğitimleri almış 67'si kadrolu personel (30 Teknik Yönetici) ve 938'i dış uzman (699 Makine, 155 Elektrik-Elektronik, 53 Elektrik, 28 Elektronik, 3 Mekatronik Mühendisi) olmak üzere 1005 Mühendis ile gerçekleştirmektedir" ifadelerini kullandı.

Enstitü'nün, asansör periyodik kontrollerini gerçekleştirirken bir yandan da ilgili idarelerde mevcut olmayan asansör envanter listelerinin oluşturulması amacıyla sokak taraması yaparak mevcut tüm asansörleri kayıt altına aldığını kaydeden Korkmaz şöyle devam etti:

" Bu çalışma sayesinde ruhsatsız asansörlerin de tespit edilerek kayıt altına alınmaları sağlanmaktadır. Öte yandan, bina sorumluları ve ilgili idarelerin asansör periyodik kontrol faaliyetlerine ilişkin güncel ve doğru bilgiye en kısa sürede erişebilmesini sağlamak amacıyla TSE Bilgi-İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından AsansörNet programı hazırlandı. Bu program sayesinde bina adresi, bina sorumlusu, bakımcı firma bilgileri, periyodik kontrol sonuçları ve benzeri verilere kolayca erişmek mümkün olmaktadır. TSE asansör kontrollerinde denetimsiz bakım firmalarına ilişkin tespitler de yapmaktadır. TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi(HYB) sahibi olmayan asansör bakım firmalarının hizmet verdiğinin görülmesi durumunda; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlüğü, ilgili idare ve bina sorumlusu uyarılmaktadır. Yapılan uyarı doğrultusunda; bina sorumluları HYB sahibi bakım firmaları ile anlaşma yapmakta veya bakım firmalarını HYB almaları için teşvik etmekte, böylece piyasada denetimsiz bakım firmalarının hizmet vermesinin önüne geçilmektedir. 61 yıldır standardizasyon, uygunluk değerlendirme, kalite konularında ülkemiz için çok önemli hizmetler vermiş olan TSE'nin önceliği her zaman vatandaşın can ve mal güvenliği olmuştur. TSE bu bilinç ve anlayışla, yurt çapında yaygın teşkilatı, konusunda uzman personeli ve güçlü teknik altyapısı ile asansörlerin periyodik kontrollerini kamu güvencesiyle gerçekleştirmeye devam etmektedir." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Son 4 Yılda 227 Bin 318 Asansör Kontrolü Gerçekleştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement