İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, indirimsiz 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı - Son Dakika
Güncel

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, indirimsiz 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada indirimsiz 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. İmamoğlu'nun avukatlarının kararı bölge adliye mahkemesine götürmesi bekleniyor. Karar kesinleşirse, İmamoğlu ayrıca Türk Ceza Kanununun 53. maddesi gereğince siyasi yasaklı olacak.

14.12.2022 17:56  Güncelleme: 20:01

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın karar duruşması bugün saat 11:00'de başladı. Duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, 16.00'da yeniden toplandı. Alınan taleplerin ardından karar için son bir ara veren mahkeme, Ekrem İmamoğlu'nu "hakaret" suçundan 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Karar kesinleşirse İmamoğlu siyasi yasaklı olacak. TCK'nin 53'üncü maddesinin de uygulandığı kararda istinaf ve Yargıtay yolu açık bırakıldı.

CEZAEVİNE GİRMEYECEK

Ceza 3 yıldan az olduğu için Ekrem İmamoğlu hapse girmeyecek. Karar İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay'da kesinleşirse İmamoğlu'nun belediye başkanlığı düşecek, hiçbir seçimde aday olamayacak.

SAVCI TALEBİNİ YİNELEDİ

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Ekrem İmamoğlu katılmadı. Duruşmaya taraf avukatları ve çok sayıda milletvekili de katıldı. Duruşmada Murat Ongun ve Necati Özkan tanık olarak dinlendi. Cumhuriyet savcısı bir önceki celse verdiği mütalaada 4 yıl 1 ay hapis ve siyasi yasak talebini yineledi Sanık avukatları mütalaaya ilişkin savunma yapmak için makul süre isteğini yerinde gören mahkeme duruşmayı erteledi.

"UMARIM BENİ MAHCUP EDERSİNİZ"

Saat 16.00'ya ertelenen duruşma sanık Ekrem İmamoğlu'nun avukatlarının mütalaaya ilişkin savunmaları ile başladı. Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat esasa ilişkin yaptığı savunmada, "Şu aşamaya kadar verdiğimiz beyanları tekrar ediyoruz. Seçimi iptal edepleri kim olduğunu dair ilişkin iki hususu sunuyorum. Birisi Abdülkadir Selvi'nin yazısı. Diğeri ise Süleyman Soylu'nun seçim yenilenmeli söylemi ile ilgili haber metni. Ben sözlerimi daha fazla uzatmayacağım. Umarım beni mahcup edersiniz" dedi.

"SÖZLERİ YSK'YA YÖNELİK DEĞİL"

Savunma yapan diğer avukatlar Ekrem İmamoğlu'nun sözlerinin Süleyman Soylu'ya yönelik olduğunu YSK'ya yönelik olmadığını belirterek, beraat talep etti. Kararını açıklayan mahkeme, sanık Ekrem İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi.

CEZA KESİNLEŞİRSE SEÇME VE SEÇİLME EHLİYETİNDEN YOKSUN KALACAK

Diğer yandan cezanın kesinleşmesi durumunda Ekrem İmamoğlu TCK 53. maddeye göre bu haklardan yoksun kalacak:

Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,

Seçme ve seçilme ehliyetinden,

Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan,

Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan,

Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten yoksun bırakılır.

İDDİANAMEDEN

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İBB başkanlığı seçiminin 6 Mayıs'ta iptal edildiği, yenilenen seçimde Ekrem İmamoğlu'nun seçildiği, 4 Kasım tarihli basın açıklamasında YSK üyelerine hakaret ettiği öne sürülüyor. İddianamede İmamoğlu'nun 'Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret' suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar cezalandırılması isteniyor. İddianamede dönemin YSK Başkanı Sadi Güven'in de aralarında olduğu 11 kişinin mağdur olduğu belirtiliyor.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, indirimsiz 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı

Son Dakika Güncel İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, indirimsiz 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • Görkem Altuntas: Şeçilmişlik demek kanunlara uymayacağım demek değildir.Buda ders olsun sana Ekrem 291 520 Yanıtla
  • Uygar Mutlu: Korku insana yanlış üstüne yanlış yaptırır 422 77 Yanıtla
  • Ömer Faruk Kurt: simdilik ucuz kurtuldu insallah itiraz ederde en yüksek cezayi alir 115 367 Yanıtla
    ALI YANIK: Trollere Ekrem Baskani yedirmeyecegiz aday Ekrem IMAMOĞLU hedef #2023 Gün gelecek devran dönecek:)) 150 95 Burhan Kaya: Beğenilerinden gördün mü halkın tepkisini Ömer Faruk efendi Sandıkta yiyeceğiz tokatın ayak sesleri o beğeniler 92 53
  • Dadaş Nihat: Adalet yine zenginden yana.adaletsiz ülkede.madem ceza yedi .neden cezaevine girmiyor? Biz birine küfür etsek pat diye cezaevine atarlar...... 118 166 Yanıtla
  • Gültekin Konukcu: İktidar şuan Kendi ayağına sıktı 206 70 Yanıtla
  • cemal altın: İbb ilk seçimleri için herhangi biri için dava açildı mı? 200 25 Yanıtla
  • ALI YANIK: Şimdi izlesinler ki en büyük Cumhurbaşkanı ibresi kimden yana! Ekrem IMAMOĞLU 154 55 Yanıtla
  • sait acar: Korkunun ecele faydası yoktur.reiste vekil olmadan ceza almıştı. 91 108 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement