Suriyeli Sanatçı Fatih'te Kitap Kafe Açtı - Son Dakika
Güncel

Suriyeli Sanatçı Fatih'te Kitap Kafe Açtı

Görüntü Dökümü : Kafeden detaylar Kitap okuyan müşteriler Suriyeli Ressam Samir Kadiri ile röportaj Suriyeli sanatçı Fatih'te kitap kafe açtı Ülkesindeki iç savaşın ardından Türkiye'ye sığınan Ressam Samir Kadiri, Fatih'te açtığı kitap kafe ile geçimini sağlarken, Türk-Arap gençleri arasında kültürel köprü kurmayı amaçlıyor Suriyeli sanatçı Kadiri: "Kafeyi eşimle birlikte işletiyoruz.

09.01.2016 13:55

Görüntü Dökümü :

Kafeden detaylar

Kitap okuyan müşteriler

Suriyeli Ressam Samir Kadiri ile röportaj Suriyeli sanatçı Fatih'te kitap kafe açtı

Ülkesindeki iç savaşın ardından Türkiye'ye sığınan Ressam Samir Kadiri, Fatih'te açtığı kitap kafe ile geçimini sağlarken, Türk-Arap gençleri arasında kültürel köprü kurmayı amaçlıyor

Suriyeli sanatçı Kadiri:

"Kafeyi eşimle birlikte işletiyoruz. Burada, Arapça, Türkçe ve İngilizce edebiyat, psikoloji ve çocuk kitapları bulunuyor. Ücretsiz bir kütüphane imkanı sağlıyoruz. Aynı zamanda kitap satın almak da mümkün"

"Bu yıl içinde bir yayınevi olarak, Arap gençlerin çalışmalarını Türkçe'ye, Türk gençlerin çalışmalarını da Arapça'ya tercüme etmelerini hedefliyoruz"

"Açtığımız çocuk yayınevinde, çocuklara, savaştaki ölümü değil, yaşama sevincini aşılayacak kitaplar hazırladık. Okuyacakları kitapların onlara yaşadıklarını bir nebze de olsa unutturmasını istiyoruz"

Suriye'deki iç savaşın ardından Türkiye'ye sığınan 41 yaşındaki Ressam Samir Kadiri, geçimini sağlamak ve iki ülke gençleri arasında kültürel köprü kurmak amacıyla Fatih'te kitap kafe açtı.

Ülkesindeki iç savaş nedeniyle 2013'te eşi ve kızıyla İstanbul'a gelerek yeni bir hayat kuran Kadiri, Fatih'te "Pages Bookstore" ismini verdiği kafede, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Suriye'nin başkenti Şam'da yaşadığı günleri özlemle anlatan üniversite mezunu Kadiri, Şam'da yaşarken bir reklam ajansında grafiker olarak çalıştığını, yayınevi sahibi olduğunu ve zaman zaman resimlerinin yer aldığı kişisel sergiler açtığını aktardı.

Kadiri, Abu Dabi'de 3 yıl önce bir fuara katıldığı sırada Esed rejimi tarafından Şam'daki ofisinin basıldığı haberini aldığını belirterek, "Bunun üzerine bütün malvarlığımı arkamda bırakarak Amman'a taşındım. Savaşın kısa sürede biteceği umudunu kaybettikten sonra eşim ve kızımla Türkiye'ye gelerek, İstanbul'a yerleştim" dedi.

"Kafeye, Türklerin daha fazla gelmelerini istiyoruz"

Samir Kadiri, Fatih'te hayatlarını sürdürmeye başladıklarını dile getirerek, burada bir süre Şam'daki yayınevinin işlerini yürüttüğünü, sonra da bir kitap kafe açmaya karar verdiğini anlattı.

Hayalindeki mekanı kurabilmek için Fatih'te 3 katlı ahşap bir bina kiraladığını ve restorasyonunu yaptırdığını anlatan Samir Kadiri, kitap kafesini eşiyle birlikte işlettiğini ve yanlarında Türk çalışan da bulunduğunu söyledi.

Kadiri, "Ben Arapça ve İngilizce biliyorum, bu nedenle Türk çalışanlarımız da var. Burada, Arapça, Türkçe ve İngilizce edebiyat, psikoloji ve çocuk kitapları bulunuyor. Ücretsiz bir kütüphane imkanı sağlıyoruz. Aynı zamanda kitap satın almak da mümkün. Yazarların imza günleri, paneller, Suriye müziği konserleri düzenliyoruz. Yakında sinema filmi gösterimleri başlayacak. Burası kültürel anlamda donanımlı bir mekan. Bu yıl içinde bir yayınevi olarak, Arap gençlerin çalışmalarını Türkçe'ye, Türk gençlerin çalışmalarını da Arapça'ya tercüme etmelerini hedefliyoruz" diye konuştu.

Kültürel faaliyetlerle Arap ve Türk gençleri arasında köprü kurmayı amaçladıklarını vurgulayan Kadiri, "Kafeye, Türklerin daha fazla gelmelerini istiyoruz ve onları buraya davet ediyoruz. Sadece kitaplara bakmak için değil, onlarla oturup sohbet edelim, birbirimizi daha fazla tanıyalım istiyorum. Zaten birbirimizi tanımak bu projenin en önemli amaçlarından biri" dedi.

"Savaş, sanatçıların üretkenliğini artırıyor"

Suriyeli Ressam Kadiri, savaşın sanatçılara etkisi hakkında şunları söyledi:

"Suriye'deki süreç, sanatı ve sanatçıları çok olumsuz etkilemesinin yanında sanatçıların daha çok eser üretmesini tetikliyor. Diktatörün bir şekilde devrilmesi düşüncesi genç sanatçıların daha çok okumasına vesile oldu. Aynı zamanda devrim insanları psikolojik olarak başka bir aşamaya taşıyor. Bu insanın hem sosyal hayatına hem de diktatöre karşı olan çalışmalarına yansıyor. Savaş, sanatçıların üretkenliğini artırıyor."

Kadiri, savaşların, çıkarlar üzerine başladığını ve savaşlarda masum insanların hayatını kaybettiğini dile getirerek, "Suriye'deki durum farklı. Suriye'de halk diktatöre karşı bir devrim başlattı. Fakat bazı ülkeler bu devrimi başarısız kılmak için mücadele ediyor. Benim görüşüm bu durum biraz daha devam ederse, Suriye savaşının, 3. dünya savaşına dönüştüğünü göreceğiz. Her geçen gün Suriye'nin etrafındaki ülkelerin daha da gerildiğini görüyorsunuz" ifadelerini kullandı.

"Çocuklara ölümü değil, yaşama sevincini aşılayacak kitaplar hazırladık"

Ressam Kadiri, resim ve çizimlerinde içerik olarak tamamen devrimi işlemeyi istemediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Çalıştığım çizim türünde devrime yer verecek bir alan yok ama burada açtığımız çocuk yayınevinde, yakın gelecekte çocuklara, savaştaki ölümü değil, yaşama sevincini aşılayacak kitaplar hazırladık. Zira onlar hep savaşla iç içe, açlık ve acı içinde çocukluklarını yaşadı. Okuyacakları kitapların onlara yaşadıklarını bir nebze de olsa unutturmasını istiyoruz."

Çocuklara yönelik projeler kapsamında İstanbul'da Suriyeli çocuklara hizmet veren okullarına kütüphaneler yapmayı planlayan Kadiri, "İstanbul'da çok sayıda okulun kütüphanesi yok, bu kitapları ücretsiz bu okullara dağıtmayı düşünüyoruz ve bu amaçla şimdiden 30 koli kitap hazırladık" diye konuştu.

Kadiri, Türkiye'yi ve özellikle İstanbul'u çok sevdiği için buraya geldiğini dile getirerek, aynı zamanda İstanbul'un Şam'a çok benzeyen bir şehir olduğunu vurguladı. Kadiri, "Hatta bazen Türkler beni Türk sanıp, benimle Türkçe konuşuyor" dedi.

Resim yapabileceği bir mekan bulunmadığı için çalışmalarına devam edemediğini belirten Kadiri, "Yağlı boya kokusu kanda demir eksikliği ve bayılmalara yol açabildiği için ayrı bir ofise ihtiyacım var. Şu an yağlı boya yapmak istememe rağmen maddi imkansızlıktan sanatımı icra edemiyorum. Umarım yakın zamanda bir de resim atölyesi açabilirim" ifadelerini kullandı.

Suriyeli Sanatçı Fatih\'te Kitap Kafe Açtı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriyeli Sanatçı Fatih'te Kitap Kafe Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Suriyeli istemiyiruz:
    Artik gidinde ulkenize sahip cikin turk halki araplari ve suriyelileri istemiyor umarim bu yazimi okursunuz 1 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement