Kilis'te, 7 ilin Ticaret ve Sanayi Odalarının katılımıyla düzenlenen 'Bölgesel Güç Birliği Platformu' toplantısında, Suriyeli misafirlerle ilgili mevcut durum, Suriyeli çocukların eğitimi ve sınır ticareti masaya yatırıldı.
Gaziantep Ticaret Odası'nın öncülüğünde Adıyaman, Antakya, Kahramanmaraş, Osmaniye, Şanlıurfa ve Kilis Ticaret ve Sanayi Odalarının bir araya gelerek oluşturdukları Bölgesel Güç Birliği Platformu'nun 7. toplantısı bugün Kilis Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde bir otelde yapıldı. 7 ilin oda başkanları veya yetkililerinin katıldığı toplantıda, İpekyolu Kalkınma Ajansı, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreterleri de yer aldı.
Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, önceki toplantılarda Akdeniz'den Mezopotamya'ya mozaik ve gastronomi yolculuğu, bölgenin turizm potansiyeli, su bilincinin ve enerji tasarrufunun aşılanması, kuraklık eylem planı, yenilenebilir enerji, bölgenin stratejik ürünü pamuk ve mermerin ele alındığını kaydetti. Öndeş, "Bugünkü konumuz ise Suriyeli misafirler ile ilgili mevcut durum, Suriyeli çocukların eğitimi ve sınır ticaretidir. Bilindiği üzere Suriye'de 2011 yılında başlayan olayların iç savaşa dönüşmesi sonucunda başta Suriye'ye komşu sınır illerimiz olmak üzere ülkemiz büyük bir göç dalgası ile karşı karşıya kalmıştır. Başlangıçta Ülkemize sığınan misafirler geçici konaklama merkezlerine alınmış, Devletimizin bakım ve gözetiminde her türlü ihtiyaçları karşılanmıştır. Ancak göç dalgası tahmin edilenin de üzerine çıkınca bu insanların konaklama merkezlerinde barındırma imkanı ortadan kalkmış ve devletimiz mazlum ve mağdur olan bu insanlara tamamen insani duygularla kucak açarak açık sınır politikası uygulamıştır" dedi.
Dalga dalga gelen göç neticesinde başta sınır illeri olmak üzere tüm bölgenin ve daha sonra tüm Türkiye'nin Suriyeli sığınmacı akımına uğradığını ifade eden Öndeş, "Bugün yetkililerce yapılan açıklamalara göre 2 milyonun üzerinde Suriyeli ülkemize sığınmıştır. Devletimizin sığınmacılar için yaptığı masraf yaklaşık 7 milyar dolardır. Suriye'deki olayların başladığı dönemde sürecin kısa dönemde biteceğine inanan batılı ülkeler, uluslararası kuruluşlar yanılmış ve başta verdikleri destek sözlerini de yerine getirememişlerdir. Bugün Avrupa Birliği ve diğer batılı ülkeler Suriyeli mültecileri kabul etmemek için direnmektedir. Bütün Avrupa Birliği ülkelerinin aldığı mülteci sayısı sadece Kilis'in barındırdığı Suriyeli sayısı kadar bile değildir. Halbuki Suriye'de yaşananlar bir insanlık dramıdır ve bunun sonuçlarının tüm dünya ülkelerince paylaşılması gerekmektedir. Suriye'de savaş devam etmektedir ve ne zaman biteceği de belli değildir. Suriye'deki savaşın sonuçlarına bağlı olarak Ülkemizin yeni ve büyük göç dalgaları ile karşı karşıya kalabileceği de göz ardı edilmemelidir.İşte böyle bir ortamda bu toplantı tertip edilerek Suriyeli sığınmacıların yaşadığı sorunlar ve Suriyeli sığınmacılardan dolayı yaşanan sorunların tartışılması, bunlara çözüm önerileri üretilmesi, ilgililerin bu konuya dikkatlerinin çekilmesi ve savaş sonrası uygulanacak bir sınır ticareti modelinin geliştirilerek bölgeye ticari ivme kazandırılması amaçlanmıştır" diye konuştu.
Öndeş, Suriye'deki savaşın bir an önce bitmesini ve Suriyeli sığınmacıların sağ salim ülkelerine dönerek barış ve huzur ortamında yaşamalarını arzuladıklarını da sözlerine ekledi. - KİLİS
Son Dakika › Güncel › Suriyelilerin Durumu Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?