Şuro Turizm Ödülleri Sahiplerini Buldu - Son Dakika
Güncel

Şuro Turizm Ödülleri Sahiplerini Buldu

Şuro Turizm Ödülleri Sahiplerini Buldu

Şanlıurfa Bölgesel Rehberler Odası (ŞURO) tarafından Dünya Rehberler Günü etkinlikleri kapsamında bölge turizmine ve rehberlik mesleğinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen programda, sektöre emeği geçenlere ödülleri verildi.

23.02.2014 16:53

Şanlıurfa Bölgesel Rehberler Odası (ŞURO) tarafından Dünya Rehberler Günü etkinlikleri kapsamında bölge turizmine ve rehberlik mesleğinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen programda, sektöre emeği geçenlere ödülleri verildi.

Dünya Rehberler Günü dolayısıyla ŞURO tarafından Otel El-Ruha da düzenlenen program, saygı duruşu ve istiklal marşıyla başladı. Programa Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Mardin Metropoliti Saliba Özmen, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Yusuf Sabri Dişli, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ugur Büyükhatipoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile bölgedeki turizmciler, otel yöneticileri ile rehberler katıldı.

Toplantıda bölge turizmini ve yapılan rehberlik mesleği hizmetlerini değerlendirmek amacıyla ŞURO Başkanı M. Kamil Türkmen tarafından, rehberlik mesleğinin gelişimi adlı bir görsel sunum yapıldı.

Sunumun ardından konuşan ŞURO Başkanı Türkmen, turist rehberliğinin tarihçesini anlatarak, "Turizmin insanların dinlenme ziyaret etme, farklı kültürleri tanıma gibi ihtiyaçlarına cevap vermenin yanı sıra ülkelerin ekonomik yaşamında ağırlığını giderek hissettiren bir sektördür. Dünyada yazılı kaynaklara geçmiş ilk rehberler Mısırlı rahipler olarak anılmaktadır. Amaç, toplumu rehberlik hizmetinin niteliği, gerekliliği ve saygınlığı konusunda bilgilendirmek, dikkati turizmin, tarihi, kültürel varlıkların önemi ve sürdürülebilirlik konusuna çekmektir. Uygarlık tarihinin merkezi kabul edilen Mezopotamya farklı din, dil, mezheplerin binlerce yıldır bira arada yaşadığı bir coğrafyadır" dedi.

GAP bölgesinde ve merkezi Şanlıurfa olan odalarının kurulmuş olmasının turizm noktasındaki önemli bir eksikliği giderdiğini vurgulayan Türkmen, şöyle devam etti:

"Bölgemiz ve bağlı bulunan tüm illerde, Turizmin konuşulduğu her platformda meslek odası, asli unsur olarak yerini alacaktır. Odamız sadece GAP bölgesi değil aynı zamanda Doğu Anadolu Bölgesi'ni içine alan ve 15 ilin bağlı olduğu güçlü bir bölgesel oda olarak kurulmuştur. ŞURO artık bölgenin turizm alanındaki eksikliklerini tespit edilmesi noktasında çözümler ortaya koymaktadır. Rehberlerimizin tüm yasal haklarını almalarını sağlamak için 6326 sayılı meslek kanununun bizlere verdiği her türlü yetkiyi kullanacağız. Kaçak rehberlikle etkin mücadele edeceğiz. Bu konuda Emniyet güçlerinin açık destek istedik. Özellikle Balıklıgöl platosu içerisinde alışkanlık haline getiren ve okullarından kaçarak turistlere kendilerini acındırarak bu iş geçim kaynağı haline getirenlerle etkin mücadele edeceğiz."

Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, konuşmasına Dünya Rehberler Günü'nü kutlayarak başladı. Şanlıurfa ve bölgenin turizm konusunda önemli gelişmeler kat ettiğini hatırlatan Duman, bölgenin tanıtımı noktasında yurt içi ve yurt dışı fuarlarda mutlaka Şanlıurfa'nın profesyonelce temsil edilmesi gerektiğini vurguladı. Turizm alanında birçok yatırımlar yapıldığını belirten Duman, Şanlıurfa'nın turizmde hak ettiği yerde olmadığını ve bunu ancak el birliği ile hak ettiği yere taşıyacaklarını kaydeditt.

Konuşmaların ardından bölge turizmine katkıda bulunanların ödüllendirilmesi programına geçildi. İnanç turizmi kapsamında bölgeye sağladığı katkılardan dolayı Mardin Deyrul Zafaran Manastırı hizmet edenleri adına Metropolit Saliba Özmen'e ödülünü ŞURO Başkanı M. Kamil Türkmen verdi. Cazibe merkezleri geliştirilmesi kapsamında sokak cephe sağlıklaştırma uygulamalarında yoğun çaba sarf eden ve bu çalışmaları ile her kesimden takdir gören Şanlıurfa Valiliği İl Özel İdaresi KUDEB Koruma Uygulama Denetim Birimi çalışanları adına Uğur Büyükhatipoğlu'na ödülünü ŞURO Başkan Yardımcısı Selim Bakır takdim etti. Bölge turizmine rehber ve eğitimci olarak büyük katkı sağlayan meslekte 10. yıl anısına Hasan Kırmızı'nırı ödülünü Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman verdi. Kültürel mirası koruyarak, özelikle "Kendimi kentimi tanıyorum" projesinde çocuklara turizm bilincini yaşatma ve çıkarmış olduğu dergilerden dolayı ŞURKAV Vakfı Genel Sekreteri Şükrü Üzümcü'ye ödül ve plaketini İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan verdi. Plaket alanlara ayrıca Göbeklitepe figurlü Urfa taşından Rehber Mehmet Çelen tarafından elle yapılmış biblolar takdim edildi. - ŞANLIURFA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Şuro Turizm Ödülleri Sahiplerini Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement