Pastörize ve UHT sütler sağlıklıdır!
UHT sütler koruyucu veya başka bir kimyasal içermezler. Bu ürünleri dayanıklı kılan sütü bozan mikroorganizmaların tamamının yok edilmiş olmasıdır. Uygulanan bu işlem sütün protein yapısında insan sağlığına zarar verecek bir değişime yol açmaz. Aksine daha yararlı hale getirir. Tüketicilerimiz pastörize sütleri de, UHT sütleri de raf ömürleri içerisinde rahatlıkla tüketebilirler.
Kanatlı et ve yumurtada izleme programları uygulanıyor!
Kanatlı eti ve yumurtalarla ilgili yoğun bilgi kirliliği var. Son dönemde yer alan yanlış bilgilere onlarca bilim adamı isyan ederek bilgilendirmede bulundu ama basında yer bulmadı.
Bu ülkede kanatlı eti ve yumurtada izleme programları uygulandı. Bu programlar sonucunda tespit edilen bir sorun alanı yok. Bu ürünlerde ihracatta önemli yollar kat ediliyor. AB bu konuda son derece katı iken kanatlı eti ve yumurtada gelinen sağlıklı nokta nedeniyle kimi ürünlerde ülkemiz ürünlerini onaylıyor. Bakanlığın bunları açıklaması ve risk iletişiminde daha aktif olması beklentimiz var.
Gıdada sahtecilik yapanlar teşhir edilecek!
Ayrıca yeni bir gelişme olarak sahtekarlık yaptığı saptanan gıda işletmecileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından teşhir ediliyor.
Bu sistemin sağlıkla ve amacına uygun olarak işletilmesini hepimiz çok önemsiyoruz. Hile sorununun yoğun olduğu sektörler var. Bunları biliyoruz. Nitekim son günlerde teşhirlerle de gündeme geldi. Bal, zeytinyağı son derece değerli ürünler. Bu ürünlerde sahtecilik arayışları da son derece yoğun. Tüketicinin ürünün görüntüsünden sahte olup olmadığını anlaması mümkün değil.
Sahte ürünle mücadelede en önemli iki dayanak;
- Etkin denetim ve sonuçlarının belirlenen prensipler çerçevesinde halkla paylaşılması
- Tüketicinin 'doğal ürün' arayışı ile kayıtdışına yönlenmemesidir. Mutlaka kayıtlı/onaylı işletmelerin ambalajlı ürünleri tüketilmelidir.
3. Gıda Güvenliği Kongresi'nde sorunlar masaya yatırılacak!
Kongremizde gıda ve sağlık ilişkisi ve bu konudaki risk iletişimi her yönüyle ayrıntılı biçimde ele alınacak. Bu konuda tıp doktorları, gıda uzmanları değerli bilgilerini paylaşacaklar.
Ayrıca tüketicinin doğru bilgiye ulaşmasını sağlayacak sistemin nasıl kurulması gerektiği de enine boyuna tartışılacak. Bu konuda hangi kurumların görev alması gerektiği, risk iletişiminde nasıl bir strateji izleneceği son derece önemli. Yanlış bilgi veren, uzmanlığı dışında konuşan ve tüketiciyi yanıltan kişilere yaptırım uygulamasını sağlayacak sistem geliştirilmesi vazgeçilmez bir öncelik.
Gıda üreticisi etiket veya reklam yoluyla tüketiciyi yanılttığında uygulanacak yaptırımlar belli. Bu yaptırımlar arasında son dönemlerde görülen teşhir de var. Ama bilim adınaymışçasına yapılan ve tüketiciyi ciddi biçimde yanıltan konuşmaların sahipleri özgürce bunu yapmaya ve yanıltmaya devam ediyor.
Gıda maddeleri insan yaşamının vazgeçilmezleridir. Bu konuda yanlış bilgi vermek, tüketiciyi yanıltmak suç olarak değerlendirilmeli ve gereği yapılmalıdır.
Son Dakika › Güncel › Süt ve Yumurta Sağlıklı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?