T. C. Kalkınma Bakanlığı'nın 10. Bölge Kalkınma Planını hazırlama komisyonunda yer alan uzmanlar, Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen uygulamaları yerinde değerlendirmek, tarım ve hayvancılık alanında çeşitli incelemelerde bulunmak ve bölgenin tarım sektörünü, sorunlarını ve çözüm önerilerini uzmanlar eşliğinde istişare etmek amacıyla DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem YÜCE'nin ev sahipliğinde DOKAP Bölgesi'nde bir dizi ziyaretler gerçekleştiriyor.
Kalkınma Bakanlığı heyeti Ordu İlinde gerçekleştirdiği görüşmeler kapsamında Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ni de ziyaret ederek ODÜ'lü akademisyenlerle bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan KARADENİZ'in ev sahipliğinde Başak Seminer Salonu'nda, Eğitim Fakültesi Dekanı ve Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Metin KARA, Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Atnan UĞUR, Prof. Dr. Ali İSLAM, Prof. Dr. Fikri BALTA, Yrd. Doç. Dr. Özbay DEDE'nin hazır bulunduğu toplantıda DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem YÜCE ve Kalkınma Bakanlığı Kurumsal Gelişim ve Eğitim Daire Başkanı Burcu DIRAOR'un yanı sıra yaklaşık olarak 40 kişilik Kalkınma Bakanlığı uzmanı yer aldı.
Toplantıya Ziraat Fakültesi'nin tarihçesi, akademik kadrosu, fiziki koşulları ve bölge halkı ile paydaş yürütülen çalışmalardan bilgiler aktararak başlayan Dekan Prof. Dr. KARADENİZ, tüm ODÜ'lü akademisyenlerin bölge halkına tarımsal kalkınmada destek olmak amacıyla büyük emek harcadıklarına değindi.
Bölgenin esas tarım ürününün fındık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. KARADENİZ, fındığın yanı sıra ek ürün çeşitleri olarak da kivi, kesme çiçekçilik, patates, mavi yemiş gibi ürünleri bölgenin belli başlı tarım ürünleri olarak belirtti.
Fındıkta verimin artırılması için neler yapılmalıdır, fındıkta organik tarıma geçilmeli midir, fındık bahçelerinde gençleştirme niçin gereklidir, fındığa ek tarım ürünleri olarak bu bölgede hangileri ne şekilde desteklenmelidir vb. konularda görüş alan heyet için ODÜ'lü akademisyenler Ordu'da tarımın çeşitlendirilmesi ve farklı ürünlerle desteklenmesi boyutunda hem üniversite olarak hem de halkın gerek Tarım il Müdürlükleri gerekse diğer kurumlar aracılığı ile bölgede sürdürülen çalışmalardan bahsetti.
Tarımda yanlış planlamanın ve yanlış desteklemenin tarımı geliştiremeyeceğini kivi ve kesme çiçekçilik örneği ile renklendiren akademisyenler, fındığa ek ürün çeşidi olarak düşünülen kivinin bundan yirmi yıl önce tanesi 1 TL'den satıldığını, bu gün ise tarımda yanlış uygulamalar ve destekler sayesinde kivinin kilosunun 0,75 TL'ye kadar düştüğünü, bölge halkının artık kivi bahçelerini söküp yerine tekrar fındık dikimine yöneldiğini belirtti.
Tarım sektöründen bir çiftçinin ekonomik kazanç elde edebilmesinin yegane yolunun Tarım Bakanlığı tarafından bir üretim planlaması yapılmasına bağlayarak üretim planlaması konusunda sırasıyla ortak görüşlerini belirten Ziraat Fakültesi Akademisyenleri bu planlamanın da dağınık bölgelere değil havza havza düşünülmesi gerektiğini, her havzada tam donanımlı bir ekipman desteği, üretici derneklerinin çalışmaları ve uzmanlarca hazırlanmış doğru çalışma planıyla desteklenen ürün çeşidinden elde edilen verimle de tarımda ekonomik kalkınmanın gerçekleşebileceğini ve çiftçinin alın terinin gerçek karşılığını bulacağına dikkat çektiler.
Ordu'da sürdürülen Kesme Çiçekçilik Projesi'nin de ana fikir kaynağının ODÜ Ziraat Fakültesi olduğunu belirten Prof. Dr. KARADENİZ, İkizce'de bulunan Akçay Deresi'nin kesme çiçekçilik sektörü için tam anlamıyla bulunmaz bir alan olduğunu vurgulayarak tarım desteklemelerinde yanlış uygulamalar ve seraların dağınık bölgelerde üretim planlaması olmaksızın yayılması sonucunda sektörün çok verimli ilerleyemediğini belirtti. Prof. Dr. Ali İSLAM ise Gölköy İlçesi'nde yaklaşık 15 dekar bir alan üzerine iki yatırımcı tarafından hayata geçirilen mavi yemişin bir tarımsal ürün olarak bölgede düşünülebileceğini, bugün kilosunun yaklaşık 40 TL civarında alıcı bulduğunu, ama bu sektörden de istenilen verimin alınılabilmesi için mutlak bir tarımsal planlama yapılmasının gerektiğini yoksa kivi, kesme çiçekçilik, hatta artık bölgeden neredeyse tamamen yok olan mısır, yine verimi yok olma sınırına yaklaşan fındık gibi çiftçinin alın terini karşılamayacağını belirtti. Diğer akademisyenlerin görüşlerine ek olarak bölgenin bir zamanlar mısır ve soya açısından önemli bir merkez olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şevket Metin KARA ise engebeli arazide mısır üretiminin teşvikinin üreticiye fazla bir ekonomik girdi sağlanmadığını, zamanında Karadeniz'in mısırda önemli söz sahibi olduğunu ama bölgenin zorlu coğrafyası ve üreticinin beklediği verimi alamaması gibi nedenlerin mısırı bu bölgede tükettiğini hatta tıpkı mısır gibi Türkiye'ye soyayı tanıtan Bafra Ovası ve Ordu Soya Fabrikası'nın soyanın bölgenin iklim şartlarına dayanıksız olması ve beklenilen hasatın elde edilememesi nedeniyle yok olduğunu, bu ürünlerin başka bölgelere yayıldığını belirtti. Bu yüzden doğru tarım doğru coğrafya ve iklimde bir tarımsal plan dahilinde uygulanmalıdır diyen ODÜ'lü akademisyenler bölgenin en önemli tarım ürünü olan fındığa da değindi.
Fındıkta verimin artırılması, fındıkta organik tarım, fındığa ek ürünler gibi konularda kendi görüşlerini dile getiren akademisyenler, bölgenin en önemli tarımsal ürünü olan fındığın veriminin artırılması için bir an önce fındık ağaçlarında gençleştirme yapılması gerektiğine, bazı köylerde fındık dikiminin 150-200 yıl ötesine dayandığına, bahçelerin bakımsız olduğuna, özellikle gurbette yaşayan üreticilerin senede bir ay sadece hasat zamanı bahçeye uğradıklarına, gerekli zirai bakımın yapılmaması dolayısıyla da verimin her geçen yıl önemli oranda azaldığına dikkat çektiler.
Ziraat Fakültesi akademisyenleri adına Dekan Prof. Dr. KARADENİZ, toplantının sonunda Çaykur eski Genel Müdürü Ekrem YÜCE'nin DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı olması ile bölgesel tarımın yeni bir vizyon kazandığına, deneyimleri ile tarımsal kalkınmada etkin çözüm önerileri sunacağına inandıklarını belirtti ve Kalkınma Bakanlığı uzmanlarını ODÜ'lü akademisyenlerle bir araya getirmesi dolayısıyla teşekkür etti.
Son Dakika › Güncel › T.C. Kalkınma Bakanlığı Uzmanlarından Oluşan Bir Heyet ODÜ Ziraat Fakültesi'nde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?