Tartınız Neden Yanlış Gösteriyor? - Son Dakika
Güncel

Tartınız Neden Yanlış Gösteriyor?

Tartınız Neden Yanlış Gösteriyor?

TARTI GERÇEKTEN YANLIŞ GÖSTERİYOR MU?Acaba dün akşam yemeğinde biraz fazla kaçırdınız diye gerçekten 4 kilo aldınız mı, yoksa tartı mı yanlış? Hepimiz buna benzer olaylar yaşadık ve tartıyı suçladık.

13.03.2017 15:24

TARTI GERÇEKTEN YANLIŞ GÖSTERİYOR MU?

Acaba dün akşam yemeğinde biraz fazla kaçırdınız diye gerçekten 4 kilo aldınız mı, yoksa tartı mı yanlış? Hepimiz buna benzer olaylar yaşadık ve tartıyı suçladık. Ancak tartı ağırlığımızı ölçmede genellikle çok büyük hatalar yapmıyor, çoğu zaman gösterdiği değerler doğru oluyor.

Tartı yanlış değil, öyleyse bu 4 kg nereden geldi? Belirtmeliyim ki birkaç gün içerisinde ne hızlı şekilde yağ kazanabilir veya kaybedersiniz; ne de hızlı şekilde kas kütleniz artar ya da azalır. Bu değişimler en az birkaç haftalık süreçler ister. Yağ yakımının ve kas gelişiminin ne hızla ilerleyeceğini ve bunun için doğru beslenme tavsiyelerini (http://agirsaglam.com/beslenme-rehberi) aşağıdaki videodan öğrenebilirsiniz.

Eğer kullandığınız baskül yağ oranınızı da ölçüyorsa ve yağ oranınızda kısa sürede ciddi bir değişme varsa bunu ciddiye almayın. Çünkü elektronik olarak vücudunuza sinyaller göndererek ölçüm yapan bu cihazlar ciddi oranda yanılma payına sahipler. Örneğin birkaç bardak su içip tekrar tartıldığınızda çok farklı ölçümlerle karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden vücut ölçülerinizle beraber daha kolay şekilde yağ oranı hesabı (http://www.agirsaglam.com/vucut-yag-orani-hesaplama) yapabilirsiniz.

Tartı yanlış değil, kas ve yağ kütlemiz de çok fazla değişemez, öyleyse bir gecede bu 4 kg nereden geldi?

VÜCUTTAKİ SU KÜTLESİ DEĞİŞİMİ

İlk olarak su kütlesine bakalım. Vücudumuzun ağırlığının %60'ı sıvı ağırlığıdır. Bu ağırlığı etkileyecek iki büyük faktör de su ve tuz alımımızdır. Ne kadar az su alırsak, vücudumuz o kadar çok su depolar. Dehidrasyon vücudumuzdaki fonksiyonları olumsuz etkilediği gibi, vücudun ısrarla su tutmasına neden olacaktır. Bunun için hem sağlıklı olmak hem de tartıdaki sonuçların psikolojimizi bozmasını istemiyorsak su alımımıza dikkat etmeliyiz.

Tuz faktörü de vücudun su kütlesinde büyük rol oynuyor. Bir çay kaşığı tuzda 2 gramdan fazla sodyum var ve bu günlük sodyum ihtiyacımız için yeterli. Dolayısıyla gereğinden fazla sodyum almamız oldukça olası. Özellikle bol tuzlu, işlenmiş besinlerden yiyorsak bu da sağlığımız için kötü olduğu gibi, tartıda da ağır çıkmamıza neden olabilir.

VÜCUTTAKİ GLİKOJEN DEPOLARI

Ağırlığımızın dalgalanmasına sebep olacak ikinci faktörümüz ise glikojen depoları. Glikojen karbonhidratların vücudumuzdaki depo halidir. Bir kısmı karaciğerimizde, daha büyük bir kısmı da kaslarımızda bulunur. Ayrıca karbonhidratlar depolarda birikirken yanlarında su toplamayı da severler. Bu depolarımızı gün içerisindeki aktivitelerimizde harcıyoruz. Aç kaldığınızda veya karbonhidrat alımınızı azalttığınızda depolarınız azalacaktır. Daha sonra ise iştahınız artacak ve karbonhidratı bol bir öğünün ardından depolarınız yanlarında su ile beraber dolacaktır.

Bu faktörlerden dolayı kalori alımınız ve aktiviteniz aynı kalsa bile günden güne tartının birkaç kilo oynaması oldukça normal. Eğer uyguladığınız diyetle hızlı şekilde kilo veriyor ve ardından verdiğiniz tüm kiloları geri alıyorsanız, sebebini de şimdi anlamış olmalısınız.

Bu iki büyük faktörün dışında vücuttaki hormonal değişiklikler de geçici olarak kilo alıp vermenizi etkileyebilir. Tartıdaki radikal değişiklikler genellikle geçici olduğu için endişe etmeniz gereken değişim uzun vadede gerçekleşen değişimlerdir.

EN İYİ TARTILMA TAVSİYELERİ

Vücut ağırlığımızı ve fitness seviyemizi ölçmenin en iyi yolu standart olarak ölçümleri bir rutin halinde yapmaktır. Sporcular için her sabah aç karnına ağırlığı ve vücut ölçülerini takip etmelerini öneriyorum, ancak bu herkes için gerekli olmayacaktır. Eğer hayatınızı vücudunuzdan kazanmıyorsanız her gün ölçü almak sizi strese sokabilir. Bu yüzden her hafta belirlediğiniz bir gün, yine sabah aç karnına vücut ağırlığınızı ve bel, boyun, kalça ölçülerinizi takip etmelisiniz. Bunların ilerleme trendine göre hangi yolda gittiğinizi anlayabilirsiniz. Bu süreçte sabırlı olmalısınız.

Süreci matematiksel olarak anlatırsam sanırım "sabır" konusunu daha iyi izah edebilirim. Egzersiz fizyologları diyor ki, 1 kilogram yağ yakmamız için 7,000 kalori civarı kalori açığının oluşması lazım. Aynı şekilde kas kütlesi kazanmamız da aşağı yukarı aynı miktarda kalori artırmamızda gerçekleşecektir. Kilo almak için günlük ihtiyacımızdan +500 kalori; kilo vermek için de -500 kalori farkı oluşturmamız gerekecektir. Bu şekilde günde 500 kalori ile 2 haftada sağlıklı şekilde 1 kilo alabilir veya verebiliriz.

Bunların bilincinde olarak tartıldığımızda kilo takibini daha iyi yapacağız. Eğer karbonhidrat ve tuz alımına dikkat ederseniz, düzenli ve sağlıklı bir diyetiniz olursa tartı sürprizleri ile karşılaşmazsınız.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Tartınız Neden Yanlış Gösteriyor? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement