Tayland'da cunta yönetiminin Başbakanı Orgeneral Prayut Çan-oça, darbeden yaklaşık 10 ay sonra sıkıyönetimi kaldırmayı ancak kendisine mutlak otorite getiren geçici anayasanın 44'üncü maddesini yürürlüğe sokmayı planladığını söyledi.
General Prayut Çan-oça, gazetecilere yaptığı açıklamada, sıkıyönetimin kalkması için Kral Bhumibol Adulyadej'in onayının gerektiğini ifade etti. Prayut Çan-oça, sıkıyönetimin kalkmasının ardından geçici anayasanın 44. maddesinin yürürlüğe sokulmasını istediğini söyledi.
Geçici anayasanın bu maddesi cunta yönetiminin liderine mutlak otorite sağlayacağı gerekçesiyle insan hakları örgütleri, hukukçular, siyasi partiler ve entelektüeller tarafından eleştiriliyor.
Prayut Çan-oça ise "bu maddeyi tehdit veya ceza unsuru olarak kullanmayacağını, maddenin ihtiyaç duyulduğu için yürürlüğe sokulacağını" savundu. Prayut Çan-oça, "44. maddeden korkmamalısınız. Sıkıyönetim, 44. maddeden daha katı, her şeyi kontrol altında tutuyor" ifadesini kullandı.
Tayland'da geçici anayasanın 44. maddesi, cunta liderine "kamu düzenini veya ulusal güvenliği, monarşiyi, ulusal ekonomiyi ve devlet işlerinin yönetimini zayıflatan herhangi bir eylemi bastırma ya da engelleme yetkisi" veriyor. Tayland basını, bu maddeyi "diktatör yasası" olarak yorumluyor.
Geçici anayasanın 44. maddesinin yürürlüğe girmesiyle ülkede diktatör Mareşal Sarit Thanarat'ın yönetimde olduğu günlere geri dönülmesinden endişe ediliyor. Tayland'ı 1957-1963 yılları arasında yöneten Thanarat, siyasi eylemcilere ve muhaliflere zulmetmek için 1959 anayasasının benzer bir maddesini kullanmıştı.
Tayland'da cunta yönetiminin ikinci adamı konumundaki Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı General Prawit Wongsuwan da 44. maddenin "kötü insanların ülkeye kötü şeyler yapmasını engellemek için kullanılacağını" söyledi. Wongsuwan, "İyi insanların endişelenmesine gerek yok. İnsan hakları ihlalleri olmayacak" dedi.
Prayut Çan-oça, geçen hafta "bölücülük yapan" gazetecileri ölümle tehdit etmişti. Başbakan Çan-oça, "Medya, toplumun bölünmesine neden oluyor. Artık gözümü medya organlarından ayırmayacağım. Gerekli durumlarda Ulusal Barış ve Düzen Konseyi (cunta yönetimi), gazeteciler hakkında soruşturma açacak. Suçlu bulunanları idam edebiliriz" demişti.
Tayland'da yedi ay süren ve 28 kişinin ölümüne neden olan gösteriler üzerine ordu 22 Mayıs 2014 tarihinde yönetime el koymuştu.
Son Dakika › Güncel › Tayland'da Cunta Yönetimi Sıkıyönetimi Kaldırmayı Planlıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?